Jurnalul săptămînal al Valentinei Postolachi.
Valentina Postolachi, născută la 13 martie 1954 în orașul Chișinău. A făcut studii la Facultatea de Științe Economice a USM. A făcut doctorantura la ASEM. Post-doctorat la USM. Mai mulți ani a activat în cadrul mai multor întreprinderi și instituții din Chișinău. Fost director de departament la Confederația Sindicatelor. Fost consilier prezidențial. Fost viceministru al Economiei. Conferențiar universitar. Șef Direcție Economie în cadrul Confederației Nationale a Patronatelor.
„Omul modern, mai mult decât omul de totdeauna, priveşte cu linişte numai în jos. Faţă de cer toate idealurile noastre sunt trădări.” Emil Cioran
Luni
Dimineaţa începe de la orele 6 cu pasiunea mea față de florile de camera pe care le îngrijesc în fiecare zi, dezmierdându-le cu muzică buna, în special, muzică populară.
În prima jumătate a zilei am avut lecţii la Universitate. După trei perechi mă aşteptau doi studenţi. Am discutat cu tinerii pe care-i ghidez în calitate de coordonator ştiinţific. Bănuiesc că aceştea în timpul apropiat vor forma o familie. De fiecare dată vin împreună la consultaţii, admir relatia lor frumoasa, să-i ajute bunul Dumnezeu, iar eu am să-i sprijin, neapărat cu un sfat.
Dupa masa îmi continui activitatea de consultare la Confederaţia Naţională a Patronatelor. Studiez cu mare atenţie prevederile Bugetului Consolidat pentru 2013.
Apoi merg să fac vocalize, deoarece mă pregătesc pentru lansarea CD-ului meu cu muzică populară „Cântă-mi lăutare”, la care vor participa colegii şi prietenii mei. După o oră de vocalizeze ajung acasă foarte entuziasmată şi reuşesc sa o sun pe mama să ştiu că e bine.
Marţi
Am o agendă mai specială. Sunt invitată să particip la Conferinţa Internaţională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii „Sectorul IMM – Moldova 2020”, organizată de către Ministerul Economiei. Am vorbit despre „Creşterea rolului femeii în dezvoltarea economică”. Se spune că produsul intern brut va creşte cu 8% în cazul în care numărul femeilor în afaceri va spori cu 10%. În lume femeiile sunt implicate în 66% din afaceri şi participă cu 50% în fabricarea produselor alimentare, dar cu toate acestea deţin doar 1% din proprietăţi.
În Republica Moldova promovarea femeii într-o poziţie de conducere s-a realizat destul de târziu, însă o serie de elemente ajută la explicarea acestei situaţii dezavantajoase pentru ele. Înainte de 1990, existau puţine femei deţinatoare a unor pozitţii de middle şi top managment şi astfel a fost nevoie de o perioadă relativ îndelungată pentru a permite accesul femeiilor în mediile provocatoare şi elevate businessului. Un prim pas absolut necesar pentru atingerea acestui obiectiv a fost înlaturarea prejudecăţilor legate de rolurile tradiţionale deţinute de femei şi de barbăţi, prejudecăţi care limitau accesul femeilor în segmentul decizional al unei afaceri. Mai mult, în primii ani ai tranziţiei, castigurile rapide reprezentau un scop primordial, indiferent de modalitatea de obţinere a acestora.
Miercuri
De dimineaţă am fost implicată în procesul didactic la Universitate. După care am avut o discuţie cu o colegă de la Facultate care mi-a cerut un sfat în privinţa fiicei sale care se confruntă cu anumite probleme de comunicare.
Ulterior am fost la bibliotecă pentru selectarea materialului pentru scenariul pe care trebuie să-l întocmesc pentru duminică zi în care îmi voi lansa albumul meu cu muzică populară „Cântă-mi lăutare”. În scenariu am remarcat că din multitudinea genurilor de artă existente, muzica este una dintre cele mai apropiate sufletului omenesc, ea însotindu-ne pe bună dreptate, pe parcursul întregii vieţi. Dorul de pământul unde te-ai născut poate fi mistuit doar de profunzimea cântecului popular. Acest dor nu trebuie să fie negat niciodată, deoarece face parte din fiinţa noastră.
Noi, românii, avem cea mai bogată zestre: doinele noastre nu se găsesc
Din păcate, în ultima vreme, încet dar sigur, ne pierdem identitatea naţională şi renunţăm la cultură şi valori..Write your quote footer here...
nicăieri în lume. Sunt unice şi nu vor muri niciodată. Să dea Dumnezeu să ne dăm seama de bogăţiile pe care le avem şi pe care le preţuim.
Din păcate, în ultima vreme, încet dar sigur, ne pierdem identitatea naţională şi renunţăm la cultură şi valori. E trist să vedem cum adevăratele valori se sting în anonimat, una câte una, iar societatea românească este nepăsătoare la acest lucru.
Joi
Dimineaţă începe cu pregătirea bagajelor, deoarece plec la Iaşi la ZILELE ACADEMICE Ieşene la Conferinţă ştiinţifică internaţională, Ediţia a XXVII-a „Progrese în teoria deciziilor economice în condiţii de risc şi incertitudine”. Sisteme fuzzy în economie. Am de prezentat două referate. La Iaşi mă aştepta multă lume dragă şi scumpă cu care nu ne-am mai văzut de un an de zile. Mă opresc la o prietenă de mea, dna profesor, inginer Viorica Papaghniuc. Mergem la Mitropolie pentru a mă reculege la sfintele moaşte Paraschiva.
Am o stare deosebită în sfântul locaş. Aici în 1992 fiica Violeta împreună cu studioul muzical-coral „Lia-ciocârlia” a cântat la Crăciun la sfânta liturghie. După Mitropolie facem o plimbare pe strazile Iaşului.
Mi-am adus aminte de o genială frază scrisă de Aristotel, „Fericirea este sensul şi scopul vieţii, traiectoria şi finalul existenţei umane.” Şi atunci am spus, că atât timp cât eşti fericit, vei avea mulţi amici şi acest lucru aşa şi este.
Mai apoi merg să vizitez o familie exemplară din Iaşi care este situată în preajma Palatului de cultură într-o casă minunată unde toată lumea se simte bine. Gospodarul casei, domnul profesor universitar Emil Horomnea şi excelenta gospodină dna doctor Camelia. Au o casă şi o grădină minunată. Discutam până târziu ca sa ne dam seama ca e deja o seară de romanţe, deoarece şi stăpânii prefera enorm muzica.
Vineri
Pentru ziua de vineri mi-am ales o maximă: „Toţi se gândesc să schimbe lumea, dar nimeni se nu găseşte să se schimbe pe sine”. Lev Tolstoi
Am sosit la Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane” al Academiei Române din Iaşi. Mi-am revăzut colegii din Institut. Particip la lucrările Simpozionului. Sunt invitată în prezidiu pentru un cuvânt de salut. Am prezentat cele două lucrări cu care m-am înscris la această sesiune: „Modernizarea politicilor de personal: cheia succesului unei organizații” şi „Impactul economiei subterane asupra pieței muncii: exemplul R. Moldova”.
După eveniment merg în parcul Copou la o expoziţie de flori de toamnă. O privelişte ameţitoare cu miresme de flori şi plante tomnatice. Seara mergem la spectacolul „Străini în noapte” cu participarea lui Florin Piersic.