Cine a câştigat alegerile în Ucraina?

Rezultate exit-poll: Partidul Regiunilor - 30%, Opoziţia Unită – peste 24%. Surpriza scrutinului, partidul „Udar” al lui Vitalie Kliciko - 15%.

În Ucraina, unde astăzi au avut loc alegeri parlamentare, au fost date publicităţii primele rezultate ale sondajelor realizate la ieşirea de la secţiile de votare.

Potrivit exit-poll-urilor, pragul de 5 la sută pentru accederea în parlament l-au depăşit cinci partide. Formaţiunea de guvernământ a preşedintelui Victor Ianukovici, Partidul Regiunilor, a acumulat aproape 30% din voturi, Opoziţia Unită – peste 24%. Surpriza scrutinului este partidul „Udar”, lansat cu puţin timp înainte de alegeri de cunoscutul pugilist Vitali Kliciko, care acumulat aproape 15%. Comuniştii ucraineni au adunat 12% din sufragii şi tot atâtea voturi a acumulat partidul naţionalist „Svoboda”.

Alegerile au avut loc conform unui sistem mixt. Jumătate din cei 450 de deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, cealaltă – pe circumscripţii uninominale.

Presa a relatat că la aceste alegeri au putut să voteze toate persoanele aflate în detenţie. Lidera opoziţiei, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, cea care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor, a putut să voteze cu ajutorul urnei mobile, la spitalul din Harkov, unde este internată din cauza sănătăţii precare.

Scrutinul parlamentar a fost monitorizat de peste 4 mii de observatori din 28 de ţări. În ziua alegerilor, activişti ai Opoziţiei Uite şi ai comuniştilor au semnalat mai multe cazuri de vot multiplu şi alte încălcări.

Ucraina: ziua alegerilor în imagini