Skopje - „Capitala kitsch-ului”

Statuia lui Filip al II-lea denumită oficial „Războinicul”, aflată pe un piedestal de 15 metri înălțime la Skopje

Elementul central al feeriei arhitectonice macedonene este un colos de bronz de 28 de metri înălțime intitulat „Războinic călare”.

Primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă nu este singurul edil din estul Europei care crede, așa cum a spus-o când cu scandalul bisericii din fața clădirii Kentford, că orașul său nu are destule monumente. La sud de Dunăre, în Macedonia, autoritățile capitalei Skopje și-au suflecat mânecile ca să dea orașului grandoare... și l-au umplut de kitsch. Detalii are Mircea Țicudean.

„Capitala kitschului”, își intitulează Associated Press relatarea din metropola macedoneană Skopje, unde Winston Churchill face semnul victoriei de pe clădirea noului minister de externe, Alexandru cel Mare ridică spada din vârful unei arteziene care difuzează la ora exactă muzică clasică, iar tatăl lui Alexandru, Filip al doilea, privește de pe piedestalul său de marmură blocurile de tip comunist și gunoaiele de pe străzile orașului.

Toate aceste minunății, scrie AP, unele terminate, altele în construcție, fac parte dintr-un proiect numit Skopje 2014, care își propune să dea o față nouă orașului ale cărui monumente au fost distruse în cutremurul devastator din 1963. Edilii sunt mândri de realizări, dar mulți macedoneni spun că ele sunt total nepotrivite, atât din punct de vedere estetic, cât și economic, într-o țară lovită de criză și cu șomajul cel mai înalt din Europa, de 30%.

Proiectul a început în 2008, iar costul celor 40 de obiective, clădiri, statui ș.a.m.d. este estimat de oficiali la 80 de milioane de euro, în timp ce organizațiile civice vorbesc de 500 de milioane de euro.
Tensiunile provocate de proiect au atins apogeul în luna mai, când un grup de studenți de la arhitectură au încercat să protesteze pașnic împotriva lui, dar au fost bătuți crunt de indivizi naționaliști, în prezența poliției și a presei.

Elementul central al feeriei arhitectonice macedonene este un colos de bronz de 28 de metri înălțime intitulat „Războinic călare”, inspirat în mod evident de portretele lui Alexandru cel Mare, dar nenumit așa de tema Greciei vecine, care reacționează furibund ori de câte ori macedonenii și-l asumă pe eroul revendicat de ambele părți ale graniței comune.

Un alt element al noului complex monumental este „Porta Macedonica”, un arc de triumf cu înalțimea de 21 de metri situat lângă piața centrală numită Piața... Macedonia. El comemorează, inclusiv cu ajutorul unor basoreliefuri, lunga luptă pentru independență a macedonenilor, încheiată odată cu desprinderea din Iugoslavia în 1991.

Alte construcții neterminate pe malurile râului Vardar sunt noul muzeu arheologic, un cartier general al instituțiilor financare și un nou minister al comunicațiilor – toate construite în stiluri diferite, cu accente neo-clasiciste și baroce. Noul minister de externe, deja inaugurat, are pe cornișă zeci de statui de foști demnitari străini, inclusiv doi foști președinți americani: George Washington și Abraham Lincoln. Alte 29 de sculpturi, de data asta ale personalităților locale, vor decora noul Pod al Artelor. În sfârșit, o noutate absolută în peisajul capitalei macedonene cu aproape jumătate de milion de locuitori este monumentul laureatei Premiului Nobel pentru Pace, Maica Tereza, care s-a născut la Skopje.