Festivalul internațional de animație Anim'est 2012 la Chișinău

Moldova, Anim'est International Film Festival Chisinau, poster

Dumitru Marian: „„Animaţia întotdeauna o să rămînă la modă.”

Festivalul internațional de animație Anim'est, care a început luna trecută la București, s-a mutat la Chișinău. La cinematograful Odeon rulează pînă duminică mai multe zeci de filme premiate la festivaluri asemănătoare din toată lumea. Lucia Diaconu a fost la deschiderea festivalului joi seara.


După ce organizatorii Anim’est-ului de la Chişinău au deschis festivalul cu filmul „Coraline”, un film recunoscut uşor de cinefili datorită numeroaselor premii pe care le-a obţinut, publicul s-a grăbit să vină la cinematograful Odeon. Nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj de animaţie în 2010, filmul aminteşte de Alice în ţara minunilor. Printr-o uşă secretă pe care o găseşte în casa în care s-a mutat de curînd cu părinţii, Coraline, eroina poveştii, ajunge într-o realitate paralelă, care este mult mai interesantă decît viaţa ei, dar pe care pînă la urmă se vede nevoită s-o părăsească.

Deşi „Coraline” este un desen animat de fantezie pentru copii, grosul publicului care a venit la film au fost adolescenţii şi adulţii. Cei cu care am vorbit sînt de părerea că filmele de animaţie stimulează imaginaţia mai mult decît cele cu actori.

„Poate se păstrează ceva din copilărie, nu ştiu...”

„Nu e o poveste reală, adevărată, ci una ficţională, fantastică. Dar noi înţelegem că nu este doar un desen animat fără sens şi căutăm să aflăm ce vrea să spună autorul cu acest desen frumos. Limbajul povestirii e altul, unul deosebit.”

„Caut ceva inspiraţie mai multă, caut ceva neobişnuit, de asta am şi venit aici.”

Şi Dumitru Marian, unul dintre organizatorii festivalului de la Chişinău, consideră fantasticul drept un privilegiu exclusiv al animaţiei care, la părerea lui, are acuma mult mai multe posibilităţi să o ia chiar înaintea filmului clasic.

Dumitru Marian

„Animaţia întotdeauna o să rămînă la modă, din simplu motiv că există anumite lucruri pe care nu poţi să le redai prin imaginea filmată, gen lucruri fantastice, lucruri imaginare. În ultimii zece ani, cu evoluţia tehnologiilor informaţionale, au apărut foarte multe programe prin care animaţia a devenit relativ simplu de realizat. În trecut fiecare mişcare a personajului se desena pe o foaie de ...., se suprapunea... şi aşa mai departe. Acuma ai desenat personajul şi din două clickuri pe un buton poţi să-l faci să meargă, să cînte, să facă ce vrei tu...Şi prin faptul că aceste tehnologii devin tot mai accesibile publicului larg se şi dezvoltă animaţia. Animaţia în trecut era mult mai scumpă decît filmul. Acuma încet-încet se echilibrează costurile.”

În cele 4 zile de proiecţii, publicul poate să aleagă între cîteva zeci de filme - hituri ale animaţiei mondiale, filme din competiţia românească ale festivalului de la Bucureşti de luna trecută şi cele făcute de artişti moldoveni contemporani.

Mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă la deschiderea festivalului mi-au spus însă că nu vor rata nici în ruptul capului noaptea de sîmbătă spre duminică, care în programul festivalului este numită „Creepy Animation Night”, adică o noapte întreagă de scurtmetraje animate neconvenţionale, horror, thriller şi muzică live.