Rusia şi Statele Unite în cel de-al doilea mandat al lui Barack Obama

Premierul Dmitri Medvedev și președintele Barack Obama la Camp David, mai 2012.

„Problemele în dezacord dintre cele două părţi vor fi reluate, și va fi stabilită o nouă strategie pentru relaţiile bilaterale.”



Una din problemele pe care preşedintle Statelor Unite Barack Obama le va avea în al doilea mandat la Casa Albă va fi relaţia cu Rusia. În primul său mandat, Obama a lansat conceptul de „resetare” a relației Americii cu Rusia, dar pe vremea aceea la Moscova era președinte actualul premier Dmitri Medevev. Corespondentul Europei Libere Rob Coalson a stat de vorbă cu trei analisti politici despre cum va fi relația Americii cu Rusia în al doilea mandat al lui Obama. Un rezumat de la Oana Serafim.

Kremlinul şi-a dorit ca preşedintele Obama să obţină un nou mandat la Casa Albă, fiind considerat „răul pe care îl cunoaşte”. Discursul legat de Rusia al guvernatorului republican Mitt Romney a fost mult mai agresiv, el chiar numind Rusia „inamicul geopolitic al Statelor Unite”.

Charles Grant directorul Centrului pentru Reformă Europeană de la Londra explică de ce Kremlinul l-a preferat pe Barack Obama:

„Am fost de curînd la Moscova, şi vorbind cu oameni din guvern - şi din afara lui - care activează în politica exertnă mi-a fost clar că oamenii doreau să cîștige Obama, pentru că era „răul pe care ei îl cunosc”. Nu le plăcea foarte mult de Obama – și au avut neînţelegeri în domenii precum scutul anti/rachetă – dar ştiau la ce să se aştepte şi aşa cum mi-a spus un membru al Dumei, Obama a înţeles că trăim într-o lume multi-polară.”

Dar ce ar putea să aştepte Kremlinul de la preşedintele Obama în cel de-al doilea mandat al său ?

Charles Grant e de părere că politica de resetare a relațiilor pe care Obama a aplicat--o în timpul mandatului de președinte al lui Medvedev s-a încheiat. După ce Putin a ajuns din nou președintele Rusiei, apropierea dintre Moscova şi Washington s-a evaporat, între cele două țări intervenind ceva mai multă răceală, chiar şi înainte de victoria lui Obama.

Anders Åslund, de la Institutul Petersen de Economie Internatională din Washington crede că problema scutului anti-rachetă va continua să tulbure relaţiile dintre Rusia si Statele Unite:

„Fructele politicii de resetare au fost deja culese, aşa încît colaborarea va fi mai puţin substanţială decît înainte. Și suspiciunea Rusiei cu privire la apărarea anti-rachetă – mai mult decît suspiciunea lui Putin – va fi și mai pronunțată.”

Chiar dacă relaţiile cu Rusia nu sunt în pe primul loc în agenda externă a noii administraţii Obama, Andrew Kuchins, director pentru programele destinate Rusiei si Eurasiei la centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, crede ca problemele în dezacord dintre cele două părţi vor fi reluate şi va fi stabilită o nouă strategie pentru relaţiile bilaterale:

„Relaţiile americano-ruse au avut o perioadă dificilă şi vor continua să aibă o astfel de perioadă pentru ceva timp. Cred că administraţia Obama îşi va revizui politica faţă de Rusia în urma evoluţiilor din ultimul an şi jumătate, sau doi ani. Va trebui să vedem deci la ce concluzie ajunge.”

În ce privește Afghanistanul, Andrew Kuchins spune că Statele Unite si Rusia vor colabora în ontinuare, dar nu e sigur că nu vor apărea tensiuni după planificata retragere a trupelor combatate din această ţară, în 2014.

Charles Grant observă şi că atitudinea preşedintelui Putin din ultimul timp faţă de Statele Unite este ambiguă şi e greu de prevăzut cum va evolua în perioada următoare:

„E un fel de contradicţie în atitudinea lui Putin faţă de America. Când s-a întîlnit cu Obama la reuniunea G20 din Mexic, mi s-a spus că a fost foarte cooperant şi a afirmat că vrea să colaboreze cu Obama. Dar la întilnirile pe acesta le-a avut de curînd cu liderii ruşi, ei au fost mai degrabă sobri în declaraţiile lor despre Statele Unite. E pe de altă parte discursul mediile de informație din Rusia, care e puternic anti-american. Atitudinea televiziunilor ruseşti faţă de Statele Unite este aproape mereu extrem de negativă.”

O opinie împărtăşită de Andrew Kuchins:

„Obama e destul de pragmatic, şi va colabora cu partenerii internaţionali, dacă are impresia că poate obţine anumite acorduri cu ei. A făcut asta cu Dmitri Medvedev acum cîțiva ani. Dar șansele ca să obţină acelaşi lucru și cu Vladimir Putin sînt mai reduse.”