70 de ani de la nașterea lui Jimi Hendrix

Un poster cu Jimi Hendrix la clubul Marquee din Londra.

Ghitara electrică nu a mai sunat niciodată la fel după Jimi Hendrix.


Dacă ar fi trăit, marele ghitarist american Jimi Hendrix ar fi împlinit azi, 27 noiembrie, 70 de ani. Lucian Ștefănescu cu o filă specială a Dicționarului de sunete.

Jimi Hendrix a avut o viață scurtă (a murit la 28 de ani, în septembrie 1970), a avut o carieră în lumina reflectoarelor și mai scurtă (de doar 4 ani), dar este considerat cel mai mare ghitarist electric din istoria muzicii pop, și unul din cei mai creativi și influenți muzicieni ai secolului 20.

Prima sa trupă s-a numit The Jimi Hendrix Experience, și din ea făceau parte Noel Redding la bass și Mitch Mitchell la tobe.

Grupul a fost înființat în 1966 la Londra, unde a avut un succes ieșit din comun, într-o perioadă în care rock-ul începea să-și facă loc în preferințele tinerilor, din ce în ce mai puțin dispuși să accepte valorile convenționale ale societății în care trăiau.

Muzica pe care Hendrix a creat-o între 1966 - 1970 a fost poate expresia cea mai elocventă a unei epoci de contestare și de revoltă, epoca mișcării hippy.

A fost și o muzică de pionierat, pentru că sunetul cu totul nou al lui Jimi Hendrix și elaboratele sale solo-uri au făcut ca ghitara electrică să nu mai sune niciodată cum suna înainte de apariția sa pe scena muzicală a acelor ani.