Jerzy Buzek: „avem nevoie de compatibilitate între sistemele noastre - drepturile omului, democrația, economia”.
Europa Libera: Domnule presedinte, dupa cancelarul german Angela Merkel, Moldova se pregateste pentru o noua vizita la nivel inalt: este asteptat la Chisinau presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso. De ce in aceste vremuri de criza - vorbim de o criza economica, financiara dar chiar si despre o criza a proiectului european in sine - Moldova este importanta pentru Uniunea Europeana?
Jerzy Buzek: „Aceasta este o intrebare excelenta! Din punctul de vedere al UE, Moldova este o tara in care se inregistreaza un progres foarte mare. Mai ales dupa martie anul acesta, cand a fost ales presedintele tarii, rezolvandu-se astfel o problema politica majora. Acum ne dorim sa ii fim aproape de Moldova si consideram ca toate reformele care au fost implementate in ultimii 2-3 ani au dat roade, pentru ca avem nevoie de compatibilitate intre sistemele noastre - drepturile omului, democratia, economia. Inclusiv pentru investitori este important ca legile sa fie similare cu cele din UE.”
Europa Libera: Cadrul legislativ din Moldova trebuie sa fie compatibil cu cel al UE.
Jerzy Buzek: „Sigur ca da. Prin urmare este firesc ca lideri din tari membre, presedintele Comisiei Europene sa viziteze Moldova pentru dezvoltarea relatiilor dintre tarile noastre, mai ales ca Moldova este si membru al Parteneriatului Estic.”
Europa Libera: Pe care chiar Dvs. personal l-ati sustinut foarte puternic.
Jerzy Buzek: „Este adevarat. As vrea sa va reamintesc ca am vizitat personal Moldova si am avut intrevederi aici la Parlamentul European atunci cand eram presedinte, m-am intalnit cu presedintele in exercitiu de la acea vreme dl Marian Lupu, cu dl Ghimpu, cu premierul Vlad Filat. Am avut, cred, șapte sau opt intrevederi in cadrul carora am discutat o paleta variata de chestiuni, de la economie la vize, de la reforme.
Your browser doesn’t support HTML5
Va pot spune ca din experienta pe care o am cu propria mea tara, Polonia, reformele sunt esentiale. Trebuie ca tara sa se schimbe foarte mult pentru a ajunge o societate deschisa, iar cetatenii sa devina raspunzatori pentru tara lor. Conectarea Moldovei cu Uniunea Europeana ar fi foarte folositoare pentru tara dumneavostra, mai ales ca partidele aflate la putere in acest moment s-au unit intr-o coalitie care poarta in mod simbolic acest nume „Alianta pentru Integrare Europeana”. Presedintele Timofti spune de altfel foarte deschis ca ar vrea ca Moldova sa se integreze in Uniunea Europeana.”
Europa Libera: Dar isi doreste acelasi lucru si UE? Doreste UE ca Moldova sa devina membru sau isi doreste sa ramana doar un vecina apropiat?
Jerzy Buzek: „Poate nu am spus-o „cu subiect si predicat” pana acum, nu am spus-o inca, insa sunt sigur ca Moldova isi va rezolva problemele cu reformele, lupta impotriva coruptiei. Acestea sunt in orice caz mai simplu de rezolvat decat problema Transnistriei. Este important ca si aceasta chestiune sa fie rezolvata pentru ca este importanta din punctul de vedere al stabilitatii, securitatii tarii si al relatiilor dintre cetatenii de pe cele doua maluri ale Nistrului. Prin urmare daca dorim sa ne gandim la o posibila intregrare europeana, aceasta chestiune trebuie sa fie rezolvata.”
Europa Libera: Poate ca sunteti la curent cu faptul ca Rusia isi doreste sa deschida un consulat in Transnistria, dupa ce Kremlinul a criticat decizia puterii de la Chisinau de a se alatura Pactului Energetic European. Care este opinia UE cu privire la aceasta tema.
Jerzy Buzek: „Nu cred ca deschiderea unui consulat rusesc in Transnistria ar fi o idee buna inaintea retragerii trupelor armatei
Nu cred ca deschiderea unui consulat rusesc în Transnistria ar fi o idee bună înaintea retragerii trupelor armatei ruse ...
ruse de acolo. Haideti mai intai sa asiguram o stabilitate zonei si sa retragem trupele de acolo si apoi sa discutam despre consulate sau ambasade.
Cat priveste energia stim ca Moldova este foarte importanta pentru Rusia, mai ales cu referire la transportul energetic catre Romania sau Turcia. Insa o astfel de atitudine vizavi de o fosta republica sovietica nu este posibila.
Dl comisar Oettinger a avertizat Rusia si le-a cerut statelor membre sa sustina impreuna Moldova. Cred ca daca Moldova se va alatura Comunitatii energetice europene in partea de sud-est a continentului nostru si ca implementa Pachetul Energetic III, va fi excelent pentru noi. Vom putea coopera in chestiunile energetice si vom avea o piata comuna.”
Europa Libera: Politicienii de la Chisinau sunt prinsi intre UE si Rusia. In ambele chestiuni, Transnistria si energia. Este o decizie dificila cea pe care o au de luat.
Jerzy Buzek: „Este adevarat insa noi suntem pregatiti sa oferim asistenta. Pe de o parte ar trebui sa incheiem, nu mai tarziu de noiembrie 201, inainte de summitul Parteneriatului Estic, acordul de asociere UE-Moldova.”
Europa Libera: Dar mai intai liberalizarea vizelor.
Jerzy Buzek: „Sigur, lucru care se va traduce in primul rand prin anularea taxelor de vize, ceea ce va usura reunirea familiilor. Apoi ne dorim sa inaintam in proiectul zonei europene de liber schimb foarte importanta pentru afaceri. Insa stim ca problema Transnistria va fi ca un fel de rezistenta permaneta la toate solutiile pe care le propunem.”
Europa Libera: Insa domnule presedinte, insist, dupa Croatia, este UE pregatita pentru o noua extindere?
Jerzy Buzek: „Daca e sa vorbim de extindere, si Serbia sau Muntenegru, de pilda, vor deveni membri; insa pas cu pas. Nu in 3, 5 sau 10 ani. In cazul Moldovei, termenul realist este chiar mai indepartat. Insa dupa rezolvarea problemei numita Transnistria.”
Europa Libera: Dle Presedinte va multumesc foarte mult.