Lucian Ștefănescu în dialog cu René Kubášek.
Șapte trupe, zece concerte în trei orașe din România, Cluj, Sibiu și București, pe parcursul lunii octombrie - acesta a fost foarte pe scurt festivalul de muzici cehești contemperane numit, ca o parafrază la termenul englezesc soundcheck (probă de sunet), Soundczech. O muzică nouă, interesantă și care a plăcut atît de mult publicului românesc încît unele din trupe au spus că vor să revină în România. Care a fost ideea organizării acestui festival? Este întrebarea pe care Lucian Ștefănescu i-a adresat-o lui René Kubášek, directorul Centrului Ceh de la București, care a organizat evenimentul.
René Kubášek: „Ideea a fost să prezentăm în România scena muzicii cotemporane din Cehia. Ar fi fost greu dacă am fi făcut doar un concert sau două al unei singure trupe, ne-am gîndit să facem o manifestare de o lună, așa că am invitat şapte sau opt trupe care au dat o serie de concerte la Bucureşti, Cluj şi Sibiu. Am găsit şi un partener, în cest caz a fost Staropramen, care ne-a ajutat să aducem trupele, şi a fost mai uşor de promovat. Mă bucur că săile au fost pline, şi mai ales că am reuşit să aducem în România ceel mai proaspete nume ale muzici contemporane ceheşti.
Europa Liberă: Să precizăm că Staropramen este unul din sutele sortimente de bere cehească, nu-i facem reclamă aici, dar trebuia să spunem asta pentru cei care eventual ne ascultă şi nu ştiu ce înseamnă acest nume. Care a fost criteriul selecţiei trupelor aduse în octombrie în România.?
René Kubášek: „Cum am spus, am vrut să aducem cele mai originale, cele mai proaspete nume, n-am vrut să prezentăm numai un anumit gen specific, de exemplu o lună de muzică de jazz, sau de muzică electronică, am avut genuri de la jazz aproape clasic pînă la muzică alectronică sau punk.
Europa Liberă: Un fel de mix.
René Kubášek: „Da, şi toate trupele au avut ceva în comun, şi asta e cumva o mare calitate..”
Europa Liberă: …Prospeţimea, noutatea formelor muzicale pe care le practică aceste trupe. Și pentru că am ajuns aici te rugăm să ne spui cîteva nume.
http://www.youtube.com/embed/qakEB-UR_Ww
René Kubášek: „Aş pomeni în primul rînd numele lui Floex, compozitor şi clarinetist, care a adus o trupă cu el [Sára Vondrášková – voce, Tomáš Dvořák – partea electronică, clarinet și midiclarinet, Jirka Javůrek – clarinet, midiclarinet și bas clarinet, Marián Petržela – tobe] şi au cîntat un amestec de muzică electronică şi muzică clasică. Sau o trupă despre care deja aţi vorbit la Radio Europa Liberă şi care se cheamă DVA, o femeie şi un bărbat care fac o muzică foarte originală şi cîntă în limbi inexistente.
Europa Liberă: Bara Kratochvilova şi Honza Kratochvil.
René Kubášek: „Exact, ei sînt. Sau Lesní zvěř, un nume care înseamnă „animalele de pădure”, o trupă de... nu neapărat jazz, poate jazz progressive. Nu-mi place să folosesc categorii, şi ăsta e un alt lucru pe care îl au în comun trupele aduse, anume că e foarte greu de spus ce anume cîntă: jazz, nu-jazz, sau altceva. E o cumva o muzică inteligentă şi are inspiraţie în diverse genuri.”
Europa Liberă: O muzică ce nu se lasă prinsă într-o categorie, nu se lasă pusă în insectar
René Kubášek: „Exact.”
Europa Liberă: O muzică liberă.
René Kubášek: „Cumva da.”
Europa Liberă: Care a fost reacţia publicului la Soundczech?
René Kubášek: „În primul rînd mă bucur că au venit foarte mulţi, toate concertele au avut sălile pline, şi eu am primit un feedback foarte pozitiv de la public. Dar şi din partea artiştilor trebuie să spun, pentru că de exemplu Floex, unul din cei mai celebri muzicieni contemporani cehi, a spus că a făcut cel mai bun mini-turneu din viaţa lui, şi vrea să revină. La fel, DVA mi-au cerut să mai facem un turneu anul viitor pentru că le-a plăcut foarte mult cum au fost primiţi de public.
------------
Piesa de la sfîrșitul interviului se numește „Casanova” și a apărut pe albumul „Zorya” al lui Floex.