Fie că sunt finanţate din exterior sau se realizează din bugetul naţional, resursele proiectelor de dezvoltare a localităţilor sunt folosite inegal. Astfel argumentează primarul satului Capaclia, Alexei Busuioc, lipsa de iniţiativă care se atestă uneori în rândul primarilor, care nu ştiu de unde ar putea obţine fonduri pentru a realiza proiecte în localitate. În opinia lui cooperarea dintre autorităţile locale nu este doar utilă dar şi necesară, pentru că doar prin dialog constructiv se pot găsi soluţii şi căi de soluţionare a problemelor:
„Dacă nu circulă informaţia, noi primarii nu putem avea acces nici la tot felul de proiecte. 50 de procente din primarii din ţară nici nu prea ştiu cum să acceseze un proiect. Deseori iese că noi mai des colaborăm în exterior dar pe interior noi practic nu vorbim, noi vorbim numai cu primarii care sunt în satele de pe lângă noi. Platformă naţională, asta este CALM dar mulţi primari nici nu se prea implică. Pentru a aplica, trebuie să ai mai întâi nişte cunoştinţe pe care trebuie să le acumulezi prin experienţa de a comunica unul cu altul, nu poate să vină deodată banii, trebuie să comunici, să arăţi şi tu că poţi face ceva.”
În prezent, o platformă de dialog este Congresul autorităţilor publice locale. Cu toate acestea, Alexandru Tinica, primarul oraşului Şoldăneşti spune că nu este destul o comunicare despre care şi cum aprobă taxele locale şi bugetul. În opinia lui, primarii ar trebuie să înveţe din practica ţărilor vecine unde, indiferent de coloratura politică, autorităţile s-au unit şi au obţinut investiţii în folosul comunităţii:
„Ca să ne dezvoltăm în viitor trebuie să punem accent pe regionalizare şi dacă noi ne-am întâlni mai mulţi primari dintr-o regiune, o zonă a Republicii Moldova am putea să scriem proiecte comune, să atragem investiţii, spre exemplu aşa în România sunt operatorii de gestionare a apeductelor, a sistemelor de canalizare. Fiecare localitate are nevoie de proiecte mici de infrastructură care trebuie rezolvate dar este nevoie de proiecte mari regionalizate, aici ar fi şi drumurile unde noi avem mai puţine investiţii şi încă nu putem rezolva problema.”
Tudor Meşină, directorul Agenţiei de dezvoltare regională Centru este de părere că numai prin instruire şi consultare primarii ar putea prezenta strategic planurile lor, astfel încât să poată colabora cu parteneri externi şi să obţină investiţii:
„Când venim cu unele programe, soluţionarea problemelor locale, aprovizionarea cu apă, drumuri, numaidecât din start facem trei, patru, cinci seminare unde instruim, explicăm şi în situaţia asta vine în suportul nostru Centrul de informare, mai mult, pentru administraţii publice de a genera idei noi de proiecte, de a examina diferite experienţe, de a participa în diferite delegaţii, legate de mărirea de capacităţi în administraţia publică.”
Pentru a aduce la cunoştinţa primarilor cerinţele investitorilor şi programelor de dezvoltare regională, Centrul de informare a autorităţilor locale din Moldova îşi propune să informeze continuu despre ofertele potenţialilor donatori şi să organizeze seminare de instruire pentru autorităţile locale.