Pașaportul rusesc al lui Depardieu și „turmentarea culturală”

Nemulțumirea rușilor de rând pentru că Depardieu n-a „stat la coadă” ca să obțină documentul.

Sute de ruși își exprimă nemulțumirea pe rețelele de socializare online față de tratamentul preferențial de care s-a bucurat proaspătul cetățean rus, Gerard Depardieu la obținerea actelor. Chiar dacă președintele țării este în drept să folosească o asemenea procedură, mulți ruși din fostele republici sovietice care așteaptă de ani de zile cetățenia rusă și-au exprimat dezaprobarea. Alexandru Eftode prezintă în rezumat relatarea corespondentului Europei Libere, Robert Coalson:

Actele de cetățean rus ale lui Gerard Depardieu au fost perfectate în doar câteva zile. Actorul francez care încearcă să evite plata impozitului pe venit majorat în Franța și-a ridicat buletinul săptămâna trecută de la Serviciul Federal pentru Migrație de la Moscova. Un purtător de cuvânt al serviciului a spus că „a fost un caz excepțional”, la cererea președintelui Vladimir Putin.

Portalul Gazeta.ru a întocmit o listă a regulilor și procedurilor pe care Serviciul Federal pentru Migrație a trebuit să le încalce pentru a îndeplini ordinul.

În mod normal, solicitantul cetățeniei ruse trebuie să depună cerere la consulatul rusesc din țara de origine, în două exemplare, conținând: traducerea autentificată la notar a pașaportului care trebuie să fie valabil încă cel puțin șase luni, traducerea autentificată a certificatului de naștere, copiile legalizate ale certificatelor de căsătorie și de divorț după caz, copiile diplomelor, fotografii, dovezi financiare și nu în ultimul rând: un certificat confirmând că a luat testul la limba rusă.

Răspunzând publicației, Serviciul Federal pentru Migrație a spus că Depardieu a reușit să îndeplinească procedurile pentru că a fost ajutat de ministerul de externe rus. „Aveți ceva împotrivă?”, a fost întrebat ziarul de către un funcționar.

Par a fi împotrivă unii cetățeni sau doritori să obțină cetățenia rusă, care parcurg procedura normală. „Eu și familia am trecut prin cele nouă cercuri ale infernului ca să obținem cetățenia Rusiei”, a scris pe rețeaua de socializare online Odnoklassniki.ru, Nina Brîzgalova, care a emigrat în Rusia, la Novosibirsk, din Kazahstan, unde s-a născut.

„Numai câtă mită a trebuit să dăm… în timp ce acest grăsan, cu milioanele sale, voilà, s-a făcut rus. La ce a ajuns țara noastră!”, se indignează Brîzgalova pe site-ul Odnoklassniki.

Ecoul unor asemenea nemulțumiri răsună și în comentariul deputatului Stanislav Govoruhin, președintele Uniunii Cineaștilor Ruși, un aliat al președintelui Vladimir Putin. Vorbind despre Gerard Depardieu, care-i poate fi concurent într-o bună zi, Govoruhin l-a numit „un bețiv oarecare”, adăugând că nu-i sunt pe plac gesturi „slugarnice” ca acesta în fața străinilor.

Cei care laudă decizia lui Depardieu de a se face cetățean rus par însă mult mai vocali. Un deputat local, Vitali Milonov, cunoscut ca autor al legilor anti-gay de la St. Petersburg, a declarat că Depardieu s-a refugiat în Rusia nu din cauza taxelor mai mari pe care trebuie să le plătească la el în țară, ci din cauza dezgustului față de debusolarea culturală într-o Europă cuprinsă de haos și saturnalii.

În mod ironic, Milonov vorbea despre turmentare culturală în Europa într-o perioadă a bețiilor continue în Rusia, sau a celor „zece zile de groază” după cum numește perioada sărbătorilor de iarnă în Rusia șeful serviciului medico-sanitar rus, Genady Onișcenko.