De ce ne-a sacrificat ministrul liberal al Sănătăţii (Hotnews)
Pe site-ul editiei centrale a ziarului Adevarul poate fi citita declaratia analistului politic de la Tiraspol Andrei Safonov, care sustine că a venit momentul potrivit pentru dezmembrarea României, iar pentru „această cauză nobilă" ar trebui să-şi unească eforturile toate statele care au de suferit de pe urma Bucureştiului - Rusia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova”. Opinia difuzata de un portal rusesc detaliaza rolul fiecareia dintre tari: Republica Moldova ar trebui sa inglobeze Moldova romaneasca, Ungaria sa-si ia inapoi Transilvania, Bulgaria - Dobrogea, iar Ucraina s-ar extinde spre sud pe teritoriile unde locuiesc ucraineni. In fine, Rusia ar putea sa instituie un fel de control asupra cetatenilor rusi din Romania, care, de fapt, ar redeveni vechea Valahie, monarhica eventual, daca se doreste. Stirea din Adevarul nu este comentată în niciun fel.
Mai multe articole din presa de la Bucuresti aduc in discutie proiectul de buget al Romaniei, „tradus” recent de premierul Victor Ponta pentru uzul poporului. In Curentul, Tia Serbanescu scrie ca intelege bine de ce premierul l-a ascuns atata vreme: bugetul este mai mic decat cel formulat de Emil Boc anul trecut si pastreaza masurile de austeritate, doar ca le numeste disciplina financiara.
Cele mai multe discutii le-a starnit insa anuntul ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca va interzice finantarea spitalelor private de la bugetul asigurarilor de sanatate. Intr-o analiza publicata pe site-ul Hotnews, Vlad Mixich arata ca romanii platesc pentru santate mult mai putin decat majoritatea europenilor. Daca intr-adevar nu s-au gasit destui bani la buget pentru sanatate, corect ar fi fost sa creasca aceasta contributie, nu sa fie „nationalizate” fondurile CNAS. Numai ca asta ar fi pus in pericol popularitatea guvernului, care a preferat sa-i sacrifice pe cetateni. In Romania, spitalele de stat au servicii proaste, sunt infestate de coruptie şi nu fac fata numarului mare de bolnavi. Un studiu recent arata ca starea de sanatate a romanilor s-a degradat semnificativ in ultimii ani.
Pe site-ul Contributors, Ioan Stanomir scrie despre situatia de la Consiliul Superior al Magistraturii, unde judecatorul Cristi Danilet este pe cale sa fie revocat, sub acuzatia ca ar actiona politic. „Departe de a fi „politic”, în accepţiunea pe care i-o atribuie detractorii săi, scrie Stanomir, Cristi Danileţ ilustrează tocmai acel apolitism militant pe care îl putem asocia cu statul de drept însuşi. (...) Cazul lui Danileţ şi al colegilor săi din CSM este un test pentru calitatea democraţiei noastre. Libertatea şi egalitatea constituţională nu pot fi garantate fără pavăza pe care o oferă acţiunea independentă şi fermă a magistraţilor”.