Congresul şi politica externă americană

Capitoliul din Washington

Două poziţii importante în politica externă americană vor fi preluate de alţi doi politicieni.
Când Congresul american îşi reia lucrările luna aceasta, două poziţii importante în politica externă americană vor fi preluate de alti doi politicieni. Este vorba de senatorul democrat Robert Menendez, care va prelua conducerea comitetului de relatii externe al senatului, înlocuindu-l pe John Kerry in aceasta funcţie, Kerry fiind nominalizarea preşedintelui Obama pentru funcţia de secretar de stat. Comitetul pentru afaceri externe al Camerei reprezentantilor va fi condus in sesiunea următoare de republicanul Ed Royce. Amindoi aceşti politicieni, scrie corespondentul Europei Libere la Washington Richard Solash, ar putea să opuna rezistenţă faţă de unele din politicile externe ale preşedintelui Barack Obama. Un rezumat de la Oana Serafim.

Amîndoi politicienii au lucrat ani de zile în comitetele de relaţii externe, dar din poziţiile pe care le au acum ar putea să influenţeze politica externă a Statelor Unite mai ales în ceea ce priveşte Iranul si spaţiul caucazian. Senatorul Menendez, de origine cubaneză, crede că opţiunea militară în cazul Iranului ar trebui să rămînă a fi considerată şi într-o luare de poziţie la comitetul de politica externă din Senat in 2010 declara:

„Aştept să votez pentru sancţiuni cît mai drastice împotriva Iranului pentru că văd că preşedintele Ahmadinejad nu respecta rezoluţia 1929 a Naţiunilor Unite. Si asta pentru că mi se pare că noi facem scandal ca un leu şi cînde vorba să muşcăm, muşcăm ca un căţelus şi eu cred că trebuie să ne schimbăm atitudinea.”

In decembrie 2011, senatorul democrat Menendez a fost coautorul unui proiect de lege foarter dur împotriva Băncii Centrale Iraniene, text realizat împreună cu republicanul Mark Kirk. În ciuda opoziţiei Casei Albe, textul a devenit lege la începutul anului 2012. De asemenea, scrie corespondentul nostru la Washington, poziţia adoptată de senatorul democrat ar putea să îl pună în conflict cu Chuck Hagel, nominalizarea preşedintelui Obama pentru funcţia de ministru al apărării.

Una din responsabilităţile senatorului Menendez în aceasta nouă funcţie este aceea de a –şi da aprobarea pentru numirile de ambasadori şi conţinutul tratatelor internaţionale. In 2010, domnul Menendez s-a opus numirii lui Mathew Bryza în funcţia de ambasador in Azerbaijan, din cauza presupusei sale opoziţii faţă de Armenia. Senatorul Menendez a cerut preşedintelui Obama recunoaşterea genocidului armenesc din primul război mondial. In circumscripţia senatorului Menendez se află a doua ca marime diasporă armenească din Statele Unite. Prima ca mărime este în circumscripţia republicanului Ed Royce, cel care va conduce comitetul de politică externă al Camerei Reprezentanţilor. Şi republicanul susţine recunoaşterea genocidului armenesc de către imperiul otoman după cum declara in 2011:

„Astazi cerem mai uşor socoteală pentru cei care comit crime. Dar aceasta capacitate a noastra a prezentului ne dă puterea şi de a condamna crimele trecutului. Dacă nu facem asta, ne slăbim puterea. Si tocmai de aceea a nu recunoaşte genocidul armenesc înseamnă tocmai că ne slăbim puterea şi nu vrem asta.”

Si republicanul Royce are îndoielile lui asupra politicii administraţiei democrate în ceea ce priveşte Iranul si programul său nuclear şi recent a fost una din vocile puternic auzite pentru a impune sancţiuni împotriva oficialilor ruşi implicaţi în moartea în detenţie a avocatului pentru drepturile omului Serghei Magnitki. Ed Royce este preocupat şi de securitatea diplomaţilor americani şi se aşteaptă să îşi exprime criticile în curînd faţă de atacul din septembrie anul trecut de la Bengazi.