„Acest caz trebuie să ne trezească la realitate pe toți”

Valentina Ursu în dialog cu Vlad FIlat despre efectele tragediei din Pădurea Domnească asupra Alianței pentru Integrare Europeană.
Europa Liberă: Domnule premier, să pornim discuţia de la imaginea Alianţei pentru Integrare Europeană. Acest caz tragic, incidentul de la Pădurea Domnească a afectat mult imaginea ei şi până la prăpastia coaliţiei de guvernare: mai e un pas, mai e mult timp?

Vlad Filat:
„Eu nu cred aşa. Din contra, consider că acest caz trebuie să ne trezească la realitate pe toţi. Şi să facem tot ce este necesar, ca să oferim cadrul legal necesar, pentru ca instituţiile statului să devină realmente funcţionale, să fie în serviciul cetăţeanului. Instituţiile abilitate să vină cu decizii pentru a da apreciere inacţiunilor care au avut loc din partea anumitor funcţionari. Şi, în baza acestui caz, să avem o lecţie pentru viitor. Nu mă refer aici doar la Alianţa de guvernare. Mă refer, în general, la societatea noastră. În concluzie, eu cred că acest caz urmează să fortifice Alianţa. Dar aici depinde de raţionamentul care-l au componentele Alianţei. Cel puţin, partidul pe care am onoarea să îl conduc va avea o poziţie foarte fermă şi consecventă în acest sens. Noi suntem pentru menţinerea Alianţei, noi suntem pentru ca procesele pe care le-am iniţiat să aibă finalitate, doar că nu cu orice preţ.”

Europa Liberă: De ce ar fi trebuit să se ajungă ca procurorul general, mergând la vânătoare, să se vorbească despre miniştrii corupţi?

Vlad Filat:
„Această situaţie care o observăm în ultima perioadă de timp este una de manipulare. Fiindcă, dacă este dorinţă să se facă regulă în activitatea unui funcţionar sau a altuia, nu trebuie să aştepţi să apară o problemă într-un domeniu sau altul. Trebuie să fie activitate firească care să aibă şi caracter permanent. Probabil, se doreşte şi devierea atenţiei opiniei publice de la problema care a apărut în urma acestui tragic incident. De fapt, lucrurile sunt foarte vizibile. Şi oamenii înţeleg foarte bine acest lucru. Totodată putem observa cum instituţii importante în stat pot fi utilizate în interes politic. Atunci când Procuratura Generală, ultimul exemplu care ni l-au oferit CNA-ul nostru reformat este iarăşi relevant.”

Europa Liberă: Vă referiţi la cazul ministrului sănătăţii?

Vlad Filat:
„Eu mă refer la modul în care au reacţionat aceste instituţii şi modul de prezentare vizavi de un membru al guvernului. Eu nu vin în a proteja şi vă spun – indiferent din are partid face parte un funcţionar sau altul – cei care încalcă legea, trebuie să răspundă în faţa legii. Doar că modul în care a fost făcut acest lucru era evident cu scop politic. Şi atunci când asemenea instituţii sunt folosite pentru scopuri politice, ne face să insistăm în continuare pentru ca ele să fie reformate până la urmă, fiind în slujba cetăţeanului, dar nu în slujba unor partide politice, mai cu seamă anumitor personaje care sunt şi dubioase.”

Europa Liberă: Acum în prim-planul discuţiilor apare tot mai insistent problema depolitizării instituţiilor. Pe de o parte, PLDM-ul a insistat foarte mult pe depolitizarea Procuraturii şi nu numai. Acum, prin vocea speaker-ului Marian Lupu auzim că ar trebui să fie depolitizate şi Vama, şi Fiscul, şi Ministerul Justiţiei, şi SIS-ul.

Vlad Filat:
„Şi Ministerul Agriculturii, şi Ministerul Sănătăţii, şi Ministerul Educaţiei, şi putem să continuăm. Eu cred că este o abordare naivă. Probabil, şi datorită anumitei stări în care se află un politician sau altul, când face asemenea afirmaţii. Doar că eu aş vrea să revenim un pic în timp şi să ne aducem aminte că, la sfârşit de an 2011, noi am semnat o anexă la acordul de constituire a Alianţei în care ne-am angajat, la solicitarea Partidului Liberal Democrat din Moldova, cu toţii să depolitizăm activitatea instituţiilor care au asigurarea legalităţii.”

Europa Liberă: Şi angajamentul e onorat?

Vlad Filat:
„Şi angajamentul, până la urmă, nu a fost onorat. Pentru că trebuie să realizăm, ca de obicei, compromis pentru ca Alianţa să funcţioneze şi aşa mai departe. Or, când vorbim de Procuratură, trebuie să spunem că este instituţia, care asigură conducerea urmăriri penale, instituţie care este în afara oricărui control, chiar dacă apare undeva acel control parlamentar, dar de facto nu are niciun fel de control efectiv în activitatea sa şi instituţie de care depinde actul justiţiar în Republica Moldova. Deci este evident că nu poate să fie părtinitoare această instituţie. Ea trebuie să fie una în activitate obiectivă. A doua parte, eu cred că iarăşi abordările pe care le observăm, sunt de suprafaţă, nu de conţinut. Vreau să explic: numele de familie ale conducătorilor instituţiilor care asigură legalitate în Republica Moldova sunt mai puţin relevant. Ceea ce este important ţine de funcţionalitatea instituţiei. Pentru că acum schimbarea procurorului general cu altul, fără a asigura această reformă, nu va rezolva problema la capitolul funcţionalitatea acestei instituţii şi a statului, în consecinţă. De aceea trebuie de dus până la capăt ceea ce ne-am propus: modificarea legislaţiei, atâta cât ne permite cadrul constituţional – fiindcă avem reglementări clare constituţionale ceea ce ţine de procuratură – în aşa
Procuratura Generală este singura instituţie care a mai rămas în Republica Moldova de tip sovietic, fără a avea reformă.

manieră încât să oferim independenţă procesuală procurorilor. Pentru ca să nu existe această subordonare ca pe timpul sovieticilor. Şi eu vreau să vă spun, fără a specula pe situaţia care s-a creat în jurul acestei instituţii, că anume Procuratura Generală este singura instituţie care a mai rămas în Republica Moldova de tip sovietic, fără a avea reformă. Mai mult ca atât, angajament la capitolul reformarea Procuraturii îl avem şi din partea Consiliului Europei. Este o obligaţiune, care reiese în angajamentele noastre. Şi această perioadă de timp în care suntem monitorizaţi la acest capitol degrabă va atinge o vârstă onorabilă, de 20 de ani. Deci lucrurile sunt foarte clare.”

Europa Liberă: Pe an ce trece, creşte asistenţa din partea Uniunii Europene. Bună parte din banii care vin sunt îndreptaţi pentru ca reformele să dea succes. Cum explicaţi dumneavoastră celor din exterior că absorbim aceşti bani, iar la capitolul reforme mai batem pasul pe loc?

Vlad Filat:
„Noi nu putem să punem în cârca tuturor instituţiilor această lipsă de reformă a Procuraturii Generale. Eu urmează să văd de unde s-au luat aceste cifre care sunt puse în Strategia de reformare a justiţiei din Moldova, care oferă marjă neechilibrată, fiind spus aşa, pentru Procuratura Generală la capitolul reformă, cea mai lungă perioadă de timp, 2016. Eu înţeleg că cineva vrea să ajungă în alegerile viitoare cu asemenea Procuratură, dar, dincolo de interesele de partid şi interesele politice, încă o dată revin la cetăţean. Noi avem nevoie ca această instituţie să asigure legalitate în Moldova. Noi vrem şi aceasta este datoria noastră, să oferim încredere pentru cetăţean în instituţiile statului, inclusiv în Procuratură.”

Europa Liberă: Cum explicaţi faptul că în ultimul timp totuşi se vorbeşte că aţi putea să acceptaţi o reformatare a guvernării, despre iarăşi o posibilă coaliţie PLDM-PCRM?

Vlad Filat:
„Nimic nou sub soare. Atunci când cineva are o problemă şi este o problemă care nu ţine doar de partidul pe care îl reprezintă, încearcă de pe capul bolnav să pună sarcina pe capul cel sănătos. Acest lucru îl aud deja pe a parcursul a trei ani şi... Eu cred că noi am
Să nu creadă cineva că atunci când cei din opoziţie sunt ţinuţi departe de discuţii, de luarea anumitor decizii de interes public, este cea mai bună soluţie.

demonstrat care este comportamentul în tot acest răstimp. Dar totodată eu vreau să vă spun că noi cu toţii ne-am propus ca în Parlamentul Republicii Moldova să avem activitatea deputaţilor. Şi eu chiar îmi doresc ca şi deputaţii din opoziţie să vină să contribuie în a rezolva problemele din societatea noastră. Să nu creadă cineva că atunci când cei din opoziţie sunt ţinuţi departe de discuţii, de luarea anumitor decizii de interes public, este cea mai bună soluţie. Deci noi avem nevoie ca să avem această activitate solidară între cei care sunt la guvernare şi cei care sunt în opoziţie. Şi pe parcursul scurtei noastre istorii, noi am avut foarte multe situaţii atunci când erau momente critice în ţară, Parlamentul adopta decizii solidare, unanime, când a fost nevoie. Deci nu e nimic rău în acest lucru.”

Europa Liberă: Dar o apropiere a PCRM-ului de PLDM ar exista?

Vlad Filat:
„Eu nu vreau să discut în termenii aceştia: „apropieri”, „eventuale reformatări” şi aşa mai departe. Eu vreau colegii din Alianţă să ia decizii în continuare, care se impun. Să nu se continue ca cineva fiind la guvernare să se poziţioneze cum ar fi în opoziţie. Eu nu vreau în continuare ca cineva să utilizeze în scop de „a construi” partid politic, să folosească instituţiile statului, Procuratură, resurse şi aşa mai departe. Şi, încă o dată, lucrul acesta depinde, în primul rând, de componentele Alianţei. Şi să nu punem întotdeauna în sarcina comuniştilor anumite incoerenţe în activitatea Alianţei sau alte lucruri.”

Europa Liberă: Insist pe un răspuns foarte concret. Pentru că în anumite cazuri se suprapun unele declaraţii pe care le face PLDM-ul şi PCRM-ul şi referitor la demisia domnului Zubco, procurorul general, şi referitor la o posibilă destituire din funcţie a prim-vicepreşedintelui Parlamentului.

Vlad Filat:
„Noi vizavi de vicepreşedintele Parlamentului nu ne-am expus. Ceea ce ţine de demisia procurorului general, eu cred că aceasta a fost o solicitare nu doar a partidelor politice, a fost o poziţie unanimă a întregii societăţi. Deci a fost o solicitare firească. Şi eu vreau să vă spun sincer: regret că s-a tergiversat atât de mult şi s-a tensionat atât de mult această situaţie în societate.”

Europa Liberă: Cu domnul Voronin vorbiţi, discutaţi?

Vlad Filat:
„Nu am avut comunicări cu dumnealui. Şi eu vreau să vă spun că acesta nu este obligatoriu un lucru bun. Guvernarea şi opoziţia trebuie să aibă comunicare. Guvernarea are oameni care îi sprijină, care, de fapt, le sunt adepţi. La fel, şi opoziţia.”

Europa Liberă: S-a vorbit despre o lege a opoziţiei, domnule premier. De ce trenează?

Vlad Filat:
„Aici nu este vorba de lege. Eu în continuare vreau să vă spun că, la fel, şi opoziţia are adepţi, politicienii având puncte divergente de vedere, nu trebuie să creeze baricade între adepţi, de o parte şi de alta. Pentru că toţi ei sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De aceea şi este scindarea aceasta în societate, pentru că politicienii sunt cu interesele mai degrabă de partid.

Vlad Filat:
„Interesele oricum vor fi de partid. Problema ţine de modul în care aceste interese sunt promovate şi realizate. Comunicarea, cultura politică şi aşa mai departe - toate aceste lucruri pot fi realizate şi interesele de partid atinse. Dar prin alt comportament. Nu este obligatoriu încă o dată să zdruncinăm societatea. De aceea trebuie să existe această comunicare. Fiindcă sunt interese de partid, sunt puncte divergente de vedre între guvernare-opoziţie asupra anumitor activităţi la nivel de stat. Însă totodată sunt interese la care trebuie să existe punct de vedere consolidat: ce ţine de securitatea statului, probleme care vizează independenţa, suveranitatea, integritatea, dezvoltarea ţării prin procesul de integrare europeană. Şi multe, multe alte aspecte. Toate aceste lucruri trebuie să fie însoţite de un proces permanent de comunicare. De aceea eu spun că această lipsă de comunicare este un lucru regretabil.”

Europa Liberă: Domnule premier, într-o democraţie veritabilă, oricum şi opoziţiei îi revin anumite funcţii în stat. Nu ştiu dacă recunoaşteţi că AIE a gafat că nu a oferit absolut nimic opoziţiei, cunoscând că exista precedent în 2005, atunci când opoziţiei i s-a dat şi Comisia Electorală Centrală, şi Curtea de Conturi, şi CCA-ul.

Vlad Filat:
„Fiind în Parlamentul acelei perioade de timp, eu nu ţin să se fi întâmplat aşa. La nivel formal, da. Dar în fapt – nu.”

Europa Liberă: Deci ce înseamnă formal – da şi în realitate – nu?

Vlad Filat:
„Împachetat frumos, inclusiv prin anumite prevederi legale acest lucru s-a întâmplat. Dar în fapt majoritatea la CEC a fost a puterii de atunci, la Curtea de Conturi nu a fost niciodată reprezentatul opoziţiei.”

Europa Liberă: Dar nu e o practică bună?

Vlad Filat:
„În primul rând, nu veţi întâlniţi practici internaţionale, aşa cum aţi spus dumneavoastră, în care opoziţia administrează...”

Europa Liberă: Am zis „democraţii veritabile în care şi opoziţiei să i se ofere funcţii”.

Vlad Filat:
„Deci nu veţi întâlni democraţii veritabile unde reprezentanţii opoziţiei administrează domenii caracteristice actului de guvernare. Pentru aceasta se vine în faţa oamenilor, se obţine mandatul în baza căruia guvernezi.”

Europa Liberă: Şi atunci cum să înţelegem această iniţiativă legislativă pe care a sonorizat-o domnul Plahotniuc?

Vlad Filat:
„Această iniţiativă trebuie să fie înţeleasă aşa cum a fi fost prezentată. O încercare stângace de a prezenta o anumită disponibilitate, cu toate că eu nu ştiu în ce calitate se face acest lucru, din câte ştiu, nu reprezintă proprietatea dânsului în a repartiza funcţiile într-o instituţie.”

Europa Liberă: E un deputat, care are dreptul la iniţiativă legislativă.

Vlad Filat:
„Este adevărat, la iniţiativă legislativă. Dar nu şi la modul de prezentare, aşa cum a fost făcută. Dar, mă rog, ţine de înţelegerea dânsului. Eu vreau să spun cu totul altceva, de fapt. Noi avem nevoie de depolitizarea acestor instituţii – încă o dată, nu doar prin numirea conducătorilor – în activitatea lor. Şi în acest sens, dacă la conducerea unei instituţii nominalizate şi în acest context vreau să întreb: dar de ce nu şi CCA; de ce nu şi CNA; de ce nu şi SIS; de ce nu şi Protecţia Concurenţei; de ce nu şi alte instituţii? Banca Naţională, spre exemplu? De ce s-a limitat doar la trei instituţii? Eu propun, în general, toate instituţiile care au funcţii de control, mai cu seamă ceea ce ţine de reglementarea spaţiului audiovizual să fie transmise opoziţiei. Şi atunci vom vedea care ar fi rolul guvernării. Doar că, dacă conducători la aceste instituţii ar veni din opoziţie, aceasta nu înseamnă că procesul va fi depolitizat. Din contra, va fi unul şi mai politizat, având în vedere dorinţa opoziţiei de a interveni prin activitatea acestor instituţii, în actul guvernării. Şi nu obligatoriu în sens constructiv. Dar vizavi de mandat, este o problemă şi mai mare, pentru că toţi cei care sunt la ora actuală în exercitarea mandatului, până nu încalcă legea, au mandat pe o anumită perioadă de timp, eu nu aş vedea sub aspect juridic posibilitatea să fie demişi şi înlocuiţi. Şi mai este un lucru foarte important: într-o ţară democratică, chiar şi în interiorul unui mandat parlamentar, pot avea loc reconfigurări. Eu nu spun la modul direct, ipotetic. Cum s-ar întâmpla dacă, spre exemplu, cei care sunt în opoziţie obţin aceste funcţii, iar peste o perioadă foarte scurtă de timp dânşii vin la guvernare? Aceasta ce înseamnă? Conducătorii acestor instituţii trebuie să-şi dea demisia şi să numim alţi conducători? Sau să nu uitaţi că sunt mandate care sunt peste un ciclu electoral. Sunt foarte multe lucruri care demonstrează... Dar urmează să mai discutăm.”

Europa Liberă: Aşa cum aţi spus şi iniţial, dar aşa cum a spus şi preşedintele ţării, Nicolae Timofti, este cazul să fie creată această comisie care să investigheze foarte clar ce s-a întâmplat şi ce urmează. Cum vedeţi funcţionarea acestei comisii?

Vlad Filat:
„În urma activităţii acestei comisii, noi urmează să vedem foarte clar cum şi-au făcut datoria instituţiile şi cei care activează în instituţii. Urmează să dăm o apreciere, desigur, juridico-politică a acestei situaţii, la baza căreia cu certitudine vor urma şi alte decizii ale instituţiilor abilitate. Şi cred că un lucru care eu îl văd cel mai important e că în urma acestei investigaţii, în cadrul comisiei, noi vom vedea şi locurile în care trebuie să intervenim cu reforma, deci cu ajustarea legislaţiei în aşa măsură încât pentru viitor să nu avem situaţii în care funcţionarii statului să-şi poată permite un asemenea comportament sau o asemenea atitudine. Astfel această comisie urmează să fie una funcţională, să vină cu o abordare obiectivă, profesionistă, pentru a avea funcţionalitate şi să nu existe niciun fel de speculaţii vizavi de obiectivitatea activităţii acestei comisii. Şi având în vedere că sunt instituţii la a căror conducere sunt delegaţi reprezentanţi ai partidelor din Alianţă, preşedinţia acestei comisii urmează să revină opoziţiei. Este absolut corect, firesc, membrii comisiei care vor fi delegaţi din partea fracţiunilor parlamentare urmează să activeze şi să vină cu un raport obiectiv. Categoric urmează să fie implicaţi în această comisie experţi şi, în rezultat, să vină cu un raport bine, bine argumentat.”

Europa Liberă: Şi dacă vine şi procurorul cu un raport în Parlament?

Vlad Filat:
„Eu nu ştiu în ce calitate procurorul poate să vină să prezinte raport. Dânsul, am mai spus, nu ştiu dacă mai are calitate morală să intre în forul suprem legiuitor din ţara noastră. A propos, care i-a dat mandat să asigure legalitate în ţară, dar nu să facă ilegalităţi.”

Europa Liberă: Faptul că domnul Zubco a depus cererea pentru demisie înseamnă că el îşi recunoaşte vina sau ce înseamnă?

Vlad Filat:
„Eu nu cred că aici mai contează ce a stat la baza acestei cereri. Eu spuneam, de la bun început, că trebuie să-şi depună demisia de onoare. După care, având în vedere evoluţia, spuneam că deja nu mai este vorba de onoare, fiindcă un om de onoare făcea acest lucru la timp. Acuma mai puţin contează ce a stat la baza acestei cereri. Important este ca să fie luat act, în baza acestei cereri şi ca ancheta să poată fi desfăşurată nefiind influenţată de aflarea în calitate de procuror general a cetăţeanului Zubco. Şi mai mult decât atât, eu vreau să vă spun că este iarăşi o abordare care ridică un mare semn de întrebare ce ţine de organizarea şi petrecerea anchetei la Procuratura Generală. Noi am sugerat, de la bun început, că trebuie să fie o echipă mixtă de ofiţeri de urmărire penală de la Procuratură, de
La ora actuală, acest caz este investigat doar de Procuratura Generală, cu o viteză foarte mare care, încă o dată, nu face decât să ridice semne de întrebare.

la Poliţie şi de la Serviciul de Informaţie şi Securitate. Cel puţin, aceasta trebuia să facă Procuratura, dacă dorea să asigure transparenţă şi să scoată toate semnele de întrebare. La ora actuală, acest caz este investigat doar de Procuratura Generală, cu o viteză foarte mare care, încă o dată, nu face decât să ridice semne de întrebare. Dar toate aceste elemente vor fi clarificate în cadrul investigaţiilor care vor fi făcute de către comisia specială de anchetă.”

Europa Liberă: Dar sunteţi conştienţi că un alt procuror general va fi foarte greu de ales?

Vlad Filat:
„Pe mine acum mă preocupă reforma Procuraturii care trebuie să ducă la o situaţie în care procurorul general să nu fie cel care taie şi spânzură în Procuratura Generală. Dar să se ocupe de organizarea şi coordonarea activităţii Procuraturii Generale. Iar procurorii să aibă independenţa procesuală, ceea ce înseamnă ca nimenea să nu poată interveni, atunci când au interes, în activitatea dânşilor, să-i responsabilizăm vizavi de activitatea lor, inclusiv în baza dosarelor, care nu sunt doar iniţiate, clasate, iar redeschise, fără a ajunge în instanţă sau chiar dacă aduc în instanţă – fără nicio finalitate, care dacă este să ne uităm obiectiv înseamnă că ori sunt înţelegeri în instrumentarea dosarului, ori nu au avut motive legale să instrumenteze acest dosar. Aceasta înseamnă că s-a exercitat presiune asupra unui cetăţean, dar oricum ori dintr-un motiv, ori din altul, dacă este să ne uităm la cifre, atunci vedem că avem o situaţie foarte gravă în acest sens. Foarte multe dosare iniţiate, foarte multe dosare pierdute pe rafturi de ani de zile. Dar, când este cazul, cu viteza luminii, se intentează dosar, se finalizează, se condamnă sau se ia o decizie într-un sens sau altul. Avem dosare, care se pierd în instanţa de judecată. Deci, dacă e să ne uităm obiectiv, avem o situaţie care ne impune, chiar ne impune să intervenim în acest sens.”

Europa Liberă: Dar sunt voci şi nu puţine care spun că totuşi acum s-ar duce o luptă acerbă politică, şi nu numai, între dumneavoastră şi Vlad Plahotniuc.

Vlad Filat:
„Mie îmi displace această asociere. Eu nu am ce împărţi cu acest deputat. Obiectivele mele sunt clare, nu am scopuri ascunse. Eu îmi exercit atribuţiile mele funcţionale în calitate de prim-ministru al Republicii
Scopul meu este ca să ducem la îndeplinire ceea ce am propus oamenilor.

Moldova. Sunt onorat de a avea calitatea de preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Acestea sunt activităţile mele. Şi scopul meu nu este să lupt cu cineva. Scopul meu este ca să ducem la îndeplinire ceea ce am propus oamenilor. Dar noi oamenilor le-am propus instituţii care să fie în slujba lor, să avem o ţară democratică şi să o integrăm plenar sub toate aspectele, dar mai cu seamă valoric în spaţiul european.”

Europa Liberă: Dar vi s-a reproşat şi dumneavoastră, şi chiar din partea domnului Marian Lupu, coleg de coaliţie, de guvernare, care a spus că aţi fi făcut show, atunci când domnul Leancă şi-a prezentat cererea de demisie şi dumneavoastră nu i-aţi acceptat-o.

Vlad Filat:
„Nu, el a spus altfel, şi că acest show nu se va repeta în cazul Lupu-Zubco. Eu pot să vă spun doar un lucru: că pe mine mă onorează să fiu într-un tandem cu domnul Leancă. Eu nu ştiu dacă-l onorează pe domnul Lupu să fie în tandem cu domnul Zubco.”