Muzeul comunismului de la Praga, și „umbra” lui de la Chișinău.
Un muzeu este deschis nu doar ca să ţină amintirile vii, ci şi să aducă bani. Cel puţin acesta e cazul Muzeului Comunismului din Praga. Puţini din turiştii care vin să facă o călătorie înapoi în timp ştiu probabil că acest muzeu este privat şi că aparţine unui american. Există și la Chişinău un muzeu cu exponate din perioada deportărilor, doar că mai mult numai pe hârtie. Detalii de la Irina Gotişan.
Muzeul comunismului din Praga se află chiar în buricul târgului, deci fiecare turist curios îl poate găsi cu uşurinţă.
Primele exponate care te întâmpină sînt statuile lui Vladimir Lenin, Karl Marx şi Iosif Stalin.
Proprietarul muzeului, Glenn Spicker, a venit în Cehia acum 20 de ani. Era curios să afle ce s-a întâmplat în timpul revoluţiei de catife, şi mai ales schimbările care aveau loc în această ţară.
Spicker a decis să se mute la Praga, iar acum are mai multe afaceri din capitala Cehiei. Ideea deschiderii acestui muzeu i-a venit atunci când şi-a propus să înceapă o afacere nouă, dar care să fie diferită de cele pe care le avea deja. Și-a dat seama că mulţi turişti care vin aici nu știu prea multe despre istoria Cehiei, și de aceea s-a gândit să le ofere posibilitatea să afle câte ceva.
Muzeul Comunismului a fost deschis în 2001 şi în fiecare an, în jur de 50.000 de turişti, din toate colţurile lumii, îi păşesc pragul.
În cea de-a treia secţiune, numită Coşmarul, vizitatorii pot vedea cum arăta o cameră pentru interogatorii și pot vedea viziona, în mica sală de cinema a muzeului, înregistrări video din perioada revoluţiei de catifea.
S-a proiectat și la Chişinău un muzeu care să reflecte trecutul comunist al Republicii Moldova. La 2 iulie 2010, printr-o hotărâre de guvern, a fost înfiinţat Muzeul Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice.
Instituţia este o filială a Muzeului Naţional de Istorie, iar sediul lui este la intersecţia străzilor Bănulescu-Bodoni şi Bucureşti.
Deocamdată însă acest muzeu e mai mult doar pe hârtie, pentru că sediul său se află într-o clădire istorică ce trebuie să fie restaurată. Cât va dura această restaurare nu știe nimeni, spune directoarea adjunctă pentru patrimoniu a Muzeului Naţional de Istorie, Elena Postică:
Restaurarea clădirii se face din banii alocaţi de Guvern. Până acum, spune Elena Postică, executivul a alocat un milion de lei pentru procurarea utilajului muzeal şi salarizarea angajaţilor şi un alt milion pentru elaborarea proiectului de restaurare a clădirii.
Ea adaugă că se va apela şi la ajutorul specialiştilor din România, iar până când Muzeul Victimelor îşi va deschide uşile, Muzeul Naţional de Istorie găzduieşte expoziţia permanentă, unde vizitatorii pot vedea peste 700 de materiale din perioada când basarabenii au fost deportaţi în gulaguri.