Construcția centralei atomice de la Belene, Bulgaria, va fi supusă unui referendum.
În favoarea proiectului nuclear Belene sunt socialiștii împreună cu naționaliștii din„Ataka” și VMRO, iar împotriva lui partidul premierului Borisov GHERB și formațiunile de dreapta.
Inițial GHERB s-a pronunțat în favoarea proiectului. Borisov a avertizat că fără cea de a doua centrală nucleară, prețul energiei electrice va crește de 18 ori. A fost constituit și un grup de inițiativă compus din 76 de deputați-centriști, printre care și șefa parlamentului Țaceva cu scopul de a acționa în favoarea proiectului. Omul forte însă s-a razgândit întretimp și împreună cu el de partea cealalta a „baricadei nucleare” a trecut tot grupul parlamentar centrist.
Pentru reușita referendumului este nevoie de o participare cel puțin egală cu cea de la ultimele alegeri parlamentare – 61% din cei înscriși pe liste. Un lucru, spun analiștii, imposibil de realizat. Prognozele vorbesc de o participare între 27 și 37% cu 60-70% în favoarea lui Belene.
O participare de peste 20% din care peste jumătate spun „da” va face ca parlamentul să ia din nou în dezbatere soarta proiectului nuclear.
Astăzi Borisov a anunțat că indiferent de rezultatul referendumului țara nu are bani pentru Belene. Ministrul de finanțe Diankov a avertizat la rândul său că realizarea proiectului va echivala cu falimentul Bulgariei.
Guvernanții au scos un alt atu în favoarea răspunsului „nu”. Fostul adjunct de ministru rus al energeticii Bulat Nigmatulin a confirmat temerile că prețul real al centralei va depăși 10 miliarde euro și a respins ipoteza că în Bulgaria și în Balcani va există căutare pentru energia produsa la Belene. El a propus ca în locul centralei nucleare să fie construite centrale pe gaze de la Southstream cea ce a trezit suspiciuni că avem de a face cu un lobbist al Gazpromului.
Surse ale întreprinderii„Rosatom” au confirmat prețul de 6,3 de miliarde euro și au criticat premierul Borisov care a anunțat, citând documente ale concernului german RWE „gasite într-un mod întămplător într-un sertar”, că investiția va depăși 10 miliarde euro.
Rușii au propus să finanțeze într-un mod integral realizarea proiectului. În aceasta varianta însă Bulgaria va trebui să renunțe la profitul centralei pe o perioadă de 19 ani.