Protest la Chișinău.
Constantin Cojocaru, este la primul mandat de primar al oraşului Edineţ. El îmi spune că efectele reformei de descentralizare întârzie deoarece strategia are mai degrabă un caracter declarativ şi aleşii locali sunt în continuare limitaţi în luarea deciziilor şi gestionarea fondurilor:
„Vorbim astăzi despre o descentralizare în Republica Moldova dar de fapt cu cât mai mult vorbim despre această descentralizare, cu atât mai mult centralizăm, la nivel local, centralizăm, luăm de la nivelul întâi şi transmitem la nivelul doi învăţământul nevorbind despre o descentralizare la nivel de politici, nevorbind despre o viziune clară în contextul politicilor ca atare. A lua de la o administraţie şi a da la o administraţie mai superioară este non-esenţă. Noi vrem să vedem clar, claritatea strategiilor, claritatea reformelor şi numai atunci vom putea vorbi despre o adevărată reformă.”
Stau de vorbă si cu Zinaida Raneta, primarul satului Rudi, raionul Soroca, care este de părere că pentru remunerarea pe care o primeşte lunar, munca ei este mai degrabă filantropie:
„Situaţia-i clară, că un primar în localitate nu poate să activeze cu aşa un salariu deoarece în primul rând suntem faţa satului care trebuie să facem nişte cerinţe pentru oameni, să rezolvăm toate problemele care sânt, dar noi nu ne putem rezolva problemele noastre. Avem şi noi copii şi astăzi cred că asta şi ne-a făcut să ieşim în stradă şi poate să venim la guvern, ca să ne ajute ac să fie o descentralizare a autonomiei şi într-adevăr să putem dirija cu finanţele şi să pute rezolva problemele din teritoriu.”
Banii care ajung din bugetul de stat către consiliile raionale, după care la primării sunt distribuiţi neuniform, la părerea primarului Victor Buceaschi, care spune că resursele pentru a acoperi nevoile comunităţile se obţin cu mare greu:
„Noi umblăm şi cerşim bani care ni se cuvin după lege, de fapt. Chiar în condiţiile descentralizării sunt foarte multe primării care o să aibă probleme la aprovizionare locală cu bani. Tot una trebuie autorităţile centrale să ajute autorităţile locale, dar să fie stăpână autoritatea locală în teritoriu şi nu să fie dictatul de sus. Intenţionat se tărăgănează, se vede că cine este cointeresat în chestiile acestea.”
Preşedintele Comisiei speciale pentru descentralizarea puterii şi autonomiei locale din cadrul parlamentului, deputatul liberal democrat Iurie Ţap, mulţi ani primar de Făleşti le dă dreptate primarilor şi spune că într-adevăr reforma întârzie, dar că primele realizări palpabile nu vor întârzia să apară până la începutul acestei primăveri:
„Reforma de descentralizare, bine, este într-adevăr la început de cale. Că merge mai greu decât se cere, sigur da. Pe de altă parte este gata proiectul de lege privind modificarea legii finanţelor publice locale, prin care autorităţilor locale le vor fi stabilite venituri proprii, care este, de fapt, una din problemele de bază, şi care cred că în februarie, cel târziu martie va fi aprobat.”
Mulţi dintre primarii cu care am reuşit să stau de vorbă sunt de părere că agenda reformei de descentralizare şi consolidare a autonomiei locale ar fi prea ambiţioasă pentru capacităţile Republicii Moldova. La scurt timp, după acţiunea primarilor liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a declarat ca revendicările primarilor erau programate să fie examinate în cea mai apropiată şedinţă a guvernului.