Anatolie Donciu: „de astăzi, publicul poate accesa site-ul Comisiei Naţionale de Integritate.”
Comisia Naţională de Integritate este o instituţie care a fost aşteptată foarte multă vreme la Chişinău. Cu trei luni în urmă, Comisia ce trebuie să verifice averile demnitarilor a început, în sfârşit, să funcţioneze, însă în afară de scandalul despre averea şefului acestei instituţii nu a livrat încă nici o informaţie publicului larg. Îl vom întreba pe preşedintele CNI, Anatolie Donciu, de ce activitatea CNI pe care o conduce este atât de discretă.
Europa Liberă: Domnule Donciu, în trei luni de când aţi ajuns în fruntea CNI şi de când practic a şi început să funcţioneze această instituţie, în afară de averea dvs., nici o altă avere a unui alt demnitar nu a ajuns subiect de discuţie publică. O fi poate firească această situaţie, dat fiind faptul că aţi început practic de la zero, fără sediu, buget, telefoane, computatoare orice ar fi necesar, dar probabil este totuşi logic să ne întrebăm de cât timp mai e nevoie pentru a afla şi despre primele rezultate?
Anatolie Donciu: „Aveţi dreptate de faptul că am început de la o filă curată şi acum după parcursul a trei luni de zile vreau să vă declar că Comisia activează în plină forţă, deşi încă nu avem toate cele necesare. Ce ţine de aspectul transparenţei activităţii acestui organ, sper eu foarte important pentru stat şi pentru societate în general, conform legii, activitatea şi şedinţele Comisiei Naţionale de Integritate sunt publice. Asta ar însemna că atunci când cei cinci membri ai comisiei adoptă decizii, poate asista oricine, inclusiv reprezentanţii mass-media, etc.”
Europa Liberă: Au participat, în această perioadă?
Anatolie Donciu: „Da, în anumite cazuri, la anumite şedinţe ale Comisiei au fost reprezentanţii mass-media. Însă şedinţele acestor comisii s-au axat mai mult pe activităţi de ordin organizaţional. Cât priveşte activitatea de bază a Comisiei, care include în sine trei direcţii de activitate, principalele sunt verificarea declaraţiilor pe venit şi proprietăţi, verificarea declaraţiilor de interes personal şi verificarea incompatibilităţilor – acest aspect de activitate a demarat odată cu faptul când Comisia şi-a suplinit anumite posturi vacante şi la moment avem în procedură deja mai multe lucrări, mai multe activităţi, mai multe cazuri pe care le instrumentăm.”
Europa Liberă: Ajungem neapărat şi la aceste cazuri, ceea ce aş vrea încă să vă întreb ar fi: cum asiguraţi ca publicul să poată afla despre şedinţele CNI? Publicaţi anunţurile, agenda pe vreun site, le trimiteţi prin poştă? Pentru că noi, de exemplu, nu am primit nici un anunţ de acest fel.
Anatolie Donciu: „Vreau să vă zic că chiar de astăzi, publicul poate accesa site-ul Comisiei Naţionale de Integritate. Începând cu ziua de astăzi, cred că e o legitate, sau e o coincidenţă cu venirea mea la Europa Liberă.”
Europa Liberă: …o coincidenţă, absolut. Fericită…
Anatolie Donciu: „Chiar de astăzi, site-ul Comisiei Naţionale de Integritate începe a activa şi cum am zis, orice persoană este în stare să acceseze la www.cni.md. Pe acest site, urmează să plasăm toate declaraţiile de avere şi proprietăţi, toate declaraţiile de interes personal.”
Europa Liberă: Dar până acum, nu aţi publicat anunţurile despre şedinţe.
Anatolie Donciu: „Nu am avut unde să le publicăm, dar oricum, în cazul în care am avut careva relaţii, contacte cu reprezentanţii mass-media, am anunţat aceste situaţii şi cum am zis mai sus, unii reprezentanţi au participat şi chiar au filmat şedinţele noastre. Dar, vă ziceam că ele purtau un caracter, aşa, organizaţional. Cât priveşte declaraţiile, după cum cunoaşteţi, termenul-limită de depunere al acestora este 31 martie.”
Europa Liberă: Asta pentru 2012. Pentru că am ajuns aici, vreau să vă întreb, cu declaraţiile de interese depuse de funcţionari pentru anul 2011, declaraţii care nu au fost verificate dată fiind încetineala cu care s-a creat Comisia. Ce veţi face cu aceste declaraţii? Aţi întreprins ceva ca să intraţi în posesia lor, toate sunt la Dumneavoastră, o să le publicaţi? Mai sunt doar două luni, ceva mai puţin chiar, până vin următoarele declaraţii. Cu astea ce facem?
Anatolie Donciu: „Întrebări de acest gen au mai fost adresate Comisiei şi deja eu am explicat în mai multe rânduri despre faptul că declaraţiile depuse pentru anul 2011 nu vor fi verificate de CNI deoarece legea CNI a intrat în vigoare în 1 martie 2012. Prin urmare, conform legii 780, atât această lege, cât şi alte legi nu au efect retroactiv.”
Europa Liberă: 1 martie, 31 martie este efect retroactiv? 31 martie a fost termenul la care s-au depus declaraţiile, trebuie să precizăm.
Anatolie Donciu: „Nu, la 1 martie 2012 a intrat legea în vigoare, dar conform legii 1264 anterioare, declaraţiile pe venit urmau să fie depuse până la 31 ianuarie.”
Europa Liberă: Dar nu vă obligă această lege să le verificaţi şi pe cele din 2011?
Anatolie Donciu: „În cazul în care din conţinutul legii ar rezulta o astfel de obligativitate, noi sigur că ne vom conforma rigorilor legii şi vom verifica aceste declaraţii. Însă, totodată, eu vreau să menţionez faptul că nu ne lipseşte nimeni de dreptul să contrapunem sau să utilizăm informaţiile din aceste declaraţii care au fost depuse pentru anul 2011.”
Europa Liberă: Deci ele vor fi publicate pe site, începând de astăzi, însă nu vor fi şi verificate.
Anatolie Donciu: „Nu. Ele nu vor fi publicate pe site, vor fi publicate pe pagina web a Comisiei declaraţiile pe venit şi interese personale doar care sunt depuse pentru anul 2012. Dumneavoastră singuri aţi confirmat faptul că în virtutea unor circumstanţe obiective sau de altă natură, dar situaţia este de genul că no trebuie să activăm exact în conformitate cu legislaţia.”
Europa Liberă: E limpede. Ce siguranţă există că cel puţin declaraţiile pentru 2012, cele pentru venituri şi proprietăţi şi cele de interese, vor putea fi examinate la capacitate deplină? Că veţi fi dotaţi cu tot ce trebuie ca să le puteţi examina.
Anatolie Donciu: „Noi, conform legii, avem un an de zile la dispoziţie pentru a verifica aceste declaraţii. Sigur că acest termen poate fi tratat ca suficient sau insuficient, dar reieşind din potenţialul uman al comisiei care urmează să scaneze sau să verifice fiecare declaraţie, vă daţi seama că ele sunt la număr circa 50.000 de declaraţii. 25.000 pe venituri şi proprietăţi, 25.000 pentru acele interese personale. În cazul acesta, sigur că noi ne-am asumat responsabilitatea ca să facem tot posibilul pentru a verifica şi mediatiza, adică a pune pe pagina web a Comisiei aceste declaraţii şi eu cred că cu ajutorul instituţiilor care depun aceste declaraţii, noi vom reuşi acest lucru ca să fie declaraţiile public. Anume public să fie. Să aibă caracter public.”
Europa Liberă: În ultimele săptămâni presa a dezvăluit câteva cazuri de funcționari aflaţi în conflicte aparente de interese, unul chiar de rezonanţă, probabil ştiţi la ce mă refer? A publicat Centrul de Investigaţii Jurnalistice o investigaţie în care se arăta că ONG-urile fostului viceministru al Mediului au primit din Fondul Ecologic trei milioane de lei, în timp ce acesta era în Consiliul de Administrare al fondului. V-aţi autosesizat cumva pe acest caz?
Anatolie Donciu: „Una dintre sursele de informare pentru iniţierea unor controale sigur că sunt şi publicaţiile din mass-media, acest lucru este chiar şi stipulat în lege, de aceea noi nu ezităm niciodată să urmărim presa pentru a culege astfel de informaţii. Noi toate cazurile acestea care sunt în mass-media cu siguranţă că le analizăm, facem careva concluzii şi în dependenţă de situaţia care există la moment, noi iniţiem controale din oficiu.”
Europa Liberă: Deci, acesta nu a intrat în atenţia Dumneavoastră?
Anatolie Donciu: „Deoarece a fost consumat la momentul până la 1 martie 2012.”
Europa Liberă: Aţi mai avut cazuri de autosesizare?
Anatolie Donciu: „Sigur că da, noi le avem chiar şi în gestiune. Le instrumentăm. Avem cazul cu pădurea Domnească, alte cazuri. Cu primarul de la Ghidighici, etc.”
Europa Liberă: Cu pădurea Domnească aţi primit o sesizare, din câte se cunoaşte. Aţi examinat această sesizare, aţi luat o decizie? Era vorba despre o incompatibilitate, că merge procurorul general…
Anatolie Donciu: „Nu. Nu e vorba despre incompatibilitate, noi pe acest subiect ne-am autosesizat şi totodată am primit sesizarea de la Transparency International şi am identificat un potenţial conflict de interese în acţiunile unor demnitari care au participat la vânătoare.”
Europa Liberă: Care anume?
Anatolie Donciu: „Cazul respectiv este pe rol în CNI şi săptămâna trecută, mi se pare, în şedinţa Comisiei s-a luat decizia de a iniţia. Deci, avem anumite proceduri, să zic aşa, de control care urmează să fie strict respectate.”
Europa Liberă: Deci, nu e finalizat, încă nu aveţi o decizie. Aţi făcut sesizări în legătură cu incompatibilitate. Aici cum stau lucrurile?
Anatolie Donciu: „Da. Aici avem situaţia când deja practic am recepţionat toate răspunsurile, informaţiile de la administraţiile publice locale şi acum noi sistematizăm şi generalizăm aceste informaţii pentru a propune anumite recomandări de modificare a legislaţiei sau de intervenţie în cazul în care anumiţi aleşi locali încă nu şi-au determinat poziţia, statutul lor social în ceea ce priveşte, fie ales local, fie o persoană din administraţie. Şi în cazul acesta noi o să intervenim, avem situaţii când mai sunt persoane din cadrul aleşilor locali care mai deţin şi o funcţie publică. Şi în cazul acesta o să intervenim deja. avem aceste cazuri, lucrăm şi aceasta va fi o lucrare eficientă atât pentru societate, cât şi pentru consolidarea legislaţiei. Mai avem anumite lacune la capitolul acesta.”
Europa Liberă: Aşa să fie. O ultimă întrebare – declaraţiile de avere ale membrilor CNI, au fost ele publicate? Le putem vedea undeva?
Anatolie Donciu: „Declaraţiile membrilor CNI sunt verificate de o comisie specială creată de Parlament. Nu le publicăm noi. Le verifică Parlamentul. Noi deja le-am depus şi cred că în cel mai apropiat timp, după câte cunosc, vor fi publicate. Plus la aceasta, o să le publicăm şi noi deoarece de astăzi avem site.”