Human Rights Watch cere încetarea exploatării migranţilor pe şantierele olimpice de la Soci

Muncitori tadjici pe şantierul olimpic de la Soci

Autorităţile ruse resping constatările militanţilor pentru drepturile omului.

Intr-un raport dat publicităţii astazi de organizaţia ne guvernamentală Human Rights Watch se arată că muncitorii migranţi care lucrează la şantierele de construcţii din Soci, pentru pregatirea Jocurilor Olimpice de Iarnă de anul viitor sunt obligaţi să lucreze în condiţii nesatisfăcătoare şi se profită de pe urma ignoranţei lor în domeniul legislaţiei Rusiei. Raportul face un apel către guvernul de la Moscova şi către Comitetul Olimpic Internaţional să pună capăt acestei situaţii. Mai multe de la Oana Serafim.

Raportul a fost întocmit după realizarea unor interviuri cu 67 de muncitori migranţi din Armenia, ţările Asiei Centrale, Serbia şi Ucraina. Aproape toţi s-au plins de condiţiile de muncă şi de salariile mizere, după cum i-a declarat Europei Libere cercetătoarea organizaţiei de la Moscova, Iulia Gorbunova.

„Am descoperit că zeci de muncitori au fost exploataţi şi au fost ţinta unor abuzuri pe perioada în care au fost angajaţi la şantierele cheie ale complexului olimpic. Este vorba de salarii neplătite, întârzierea nepermisă a plăţii salariilor, prea multe ore de muncă neplătite, lipsa contractelor de angajare si condiţii foarte proaste de muncă.”

Preşedintele Vladimir Putin în inspecţie la complexul "Russkie gorki", Soci, 06 februariei 2013

Raportul arată şi că muncitorii migranţi au fost plasaţi în locuinţe improprii şi insalubre şi supraaglomerate. In unele cazuri, muncitorii nu au fost plătiţi cu lunile. In ceea ce priveşte condiţiile de viaţă, raportul scrie că intr-o casa pentru o singură familie au fost cazaţi şi 200 de muncitori migranţi. Aceste abuzuri sunt explicate si de faptul că multi migranţi nu cunosc bine limba rusă, nu cunosc legislaţia ţării şi le este teamă să nu fie amendaţi sau expulzaţi. In aceste condiţii, scrie HRW, ei devin victime predilecte.

Farruk Mirov este din Tadjikistan şi el explică astfel situaţia:

„Pentru că mulţi nu cunosc legislaţia şi toate regulamentele, unii migranţi cer ajutorul unor intermediari şi subcontractori. Multi migranţi n-au idee despre contractele de muncă. Si unii dintre aceşti intermediari au dus muncitorii la complexul olimpic ca să muncească şi după ce au muncit nu le-au plătit nimic, iar migranţii n-au mai reuşit să dea de urma intermediarilor care i-au adus la Soci.”

Yulia Gorbunova spune că Human Rights Watch a cerut autorităţilor ruseşti şi Comitetului International Olimpic să ia măsurile cuvenite pentru a legifera statutul muncitorilor migranţi din Rusia

„Trebuie să existe mecanisme eficiente pentru ca muncitorii migranţi să poată să îşi facă auzite plîngerile şi aceste mecanisme nu trebuie să fie condiţionate de contractele lor sau de statutul de migranţi pe care îl au.”

Apelul organizaţiei către Comitetul Olimpic Internaţional este să ceară autorităţilor Rusiei să respecte drepturile omului, inclusiv pe cele ale migranţilor.