Experți moldoveni preocupați de hărțuirile de la Tiraspol

Arcadie Barbăroșie și Ion Manole pe marginea reținerilor și interogatorilor unor colaboratori IPP la Tiraspol.


Organizația neguvernamentală de la Chișinău „Institutul de Politici Publice” s-a plâns că mai mulți angajați de-ai săi au fost reținuți arbitrar de către autoritățile transnistrene în timp ce sondau opinia publică din regiune. Detalii are Diana Răileanu.

Patru angajaţi ai Institutul de Politici Publice (IPP) au fost reţinuţi ieri la Tiraspol, după ce miliţienilor localnici li s-a părut suspect faptul că experţii de la Chişinău adresau întrebări oamenilor de pe stradă şi îi filmau. Directorul IPP, Arcadie

Arcadie Barbăroșie (IPP)

Barbaroşie, spune că întrebările experţilor erau dintre cele mai obişnuite, la care recurg sociologii. Angajaţii institutului au fost reţinuţi pentru câteva ore, pe durata carora au fost supuşi unui interogatoriu:

„I-au interogat: da lucrezi numai pentru IPP? Dar cine te plăteşte, cine ţi-a făcut chestionarul, dar chestionarul acesta sună foarte profesionist, parcă e făcut de serviciile speciale, dar nu aţi lucrat cu serviciile speciale sau cu alte instituţii din Republica Moldova?”

Europa Liberă: Dar, de fapt, colegii Dvs ce făceau în stânga Nistrului?

Arcadie Barbăroșie: „Noi realizăm un proiect finanţat de Ambasada Marii Britanii la Chişinău, scopul căruia este stabilirea contactelor interumane, în special între tineri. Este vorba de diplomaţia populară, care nu are nimic de a face cu politica. Interviurile au fost şterse din memoria camerei şi sigur că ceea ce s-a întâmplat nicidecum nu poate contribui la dialogului între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Arcadie Barbăroşie spune că angajaţii IPP au ajuns la Chişinău în seara zilei de ieri, nevătămaţi, însă îşi fac griji pentru soarta tinerilor care au acceptat să răspundă la întrebări în faţa camerei de luat vederi.

Într-un alt caz, două instituţii internaţionale care apără drepturile omului, Civil Right Defenders şi Front Line Defenders, au emis o declaraţie comună în care atrag atenţia asupra ameninţărilor la care sunt supuşi periodic avocaţii din stânga Nistrului Stepan Popovski şi Vladimir Maimust.

Ambii, explică directorul Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole,

Avocatul Ion Manole

oferă asistenţă juridică cetăţenilor din regiunea transnistreană: „Domnul Maimust a fost agresat inclusiv după ce a publicat nişte apeluri preşedintelui Federaţiei Ruse, dezvăluind anumite situaţii care, probabil, nu au convenit regimului de la Tiraspol, în primul rând, dar şi celui de la Moscova. Aceasta a fost principala îngrijorare asupra căreia s-au sesizat aceste două organizaţii internaţionale.

Dacă ne referim la Stepan Popovski, lui i s-au intentat mai multe dosare, el este hărţuit inclusiv prin instrumentele dacă le putem numi juridice. El are inclusiv un dosar penal la momentul de faţă şi acesta este un motiv serios de îngrijorare pentru cei care încearcă să apere drepturile apărătorilor drepturilor omului.”

În opinia lui Ion Manole, intimidarea avocaţilor Popovski şi Maimust, la fel ca şi reţinerea experţilor IPP nu este întâmplătoare: „Eu cred că aceasta este o tactică a regimului de la Tiraspol care nu s-a schimbat nici după 2012, când a venit aşa zisul liberal sau democrat Evghenii Şevciuk. Într-adevăr este o practică folosită de regim pentru a schimba accentele sau pentru a distrage atenţia actorilor în cadrul acestor negocieri şi discuţii.”

Ion Manole sugerează că acţiunile autorităţilor din stânga Nistrului nu fac de cât să compromită discuţiile privind soluţionarea diferendului transnistrean exact înainte de prima rundă de negocieri în formatul „5+2” din acest an care urmeaza sa fie tinuta la Lvov, Ucraina .