Ghidul străzilor întunecate

La Praga pe podul Carol în miez de noapte și de iarnă

Praga, oamenii străzii: despre prostituție, istoria lui Karim și sensibilizarea opiniei publice.

Imaginaţi-vă că aţi venit la Praga, dar doriţi să vedeţi acele locuri pe care nu le găsiţi pe paginile ghidurilor turistice. Nimic mai simplu. Un grup de studenţi a iniţiat un proiect, prin care oamenilor fără adăpost din capitala Cehiei li se oferă posibilitatea să fie ghizi pentru turiştii neobişnuiţi. Astfel, vizitatorii oraşului au parte de senzaţii tari, iar oamenii străzii o mica şansă să-şi facă viaţa puţin mai bună. Mai multe detalii din relatarea Irinei Gotişan.

Este ora opt seara, ploaia curge liniştită, iar un grup de oameni stau în faţa gării de trenuri din Praga. În centrul lor stă Karim şi le vorbeşte despre itinerariul turului pe care îl vor parcurge.

Karim

Karim are păr negru, până la umeri, uşor ondulat, poartă blugi şi o bluză neagră, lungă, pentru femei. Pe cap are o şapcă, iar de asupra ei o pereche de ochelari de soare. Genele false, ca nişte evantaie, îi accentuează şi mai mult ochii machiaţi îndrăzneţ, iar zâmbetul îi este pus în evidenţă de aluniţa, falsă şi ea, de pe obrazul drept. Însă cel mai mult mi-au atras atenţia cele 21 de inele de pe degete, dar şi manichiura vopsită cu ojă vişinie. Karim are 39 de ani şi este din Slovacia. El a venit în Praga pe când avea 17 ani. Familia sa era numeroasă şi a decis că e timpul să-şi câştige singur pâinea.

Strada a devenit noua sa casă, iar prostituţia meseria pe care a îmbrăţişat-o. S-a găsit cine să-l înveţe cum să se comporte şi să se îmbrace, iar clienţii săi erau străinii bogaţi, care veneau în Praga. Mai apoi, Karim a încercat şi gustul drogurilor.

Karim: „Viaţa ca om al străzii nu e uşoară, pentru că trebuie să lupţi în fiecare zi pentru un loc, pentru mâncare, îmbrăcăminte. Există problema igienei. Acei oameni locuiesc în aşa locuri unde oamenii, de obicei, nu locuiesc: în canale, vagoane, parcuri, cimitire. În fiecare zi este stress, este o luptă pentru mâncare.”

De la Gara de trenuri, am ajuns în piaţa Sf. Václav (Václavské náměstí) din centrul oraşului, iar de acolo, printre multele străduţe înguste şi întortocheate, luminate, pal, de felinarele electrice, am ajuns la Karlovo náměstí, adică piaţa Carol. Karim ne spune că aici munca de noapte începe după miezul nopţii, iar acum, la ora zece noaptea e prea devreme să-i întâlnim pe foştii săi colegi de breaslă. Din acel loc, mergem la vale, spre Vltava, unde traversăm podul. Turiştii, un grup de germani, par foarte încântaţi de acest tur, mai deosebit.

Berka a venit în Praga împreună cu prietenii săi şi au ales acest tur pentru că au dorit un ghid care să fie legat emoţional de acest oraş.

Berka: „Am ales acest tur fără să ştiu ce presupune, dar am fost curioşi să avem un tur cu un om care este din acest oraş, care îl iubeşte sau poate îl urăşte şi nu gândeşte „cum aş putea să fac bani arătându-le oamenilor obiectivele turistice”? Şi am fost foarte surprinsă să am acest subiect - prostituţia.”

Turul lui Karim este o activitate făcută în cadrul proiectului „Pragulic – cunoaşte Praga altfel”. Proiectul este iniţiativa a unor trei studenţi, care s-au gândit să ofere o şansă oamenilor străzii la o viaţă normală, dar şi să sensibilizeze opinia publică.

Your browser doesn’t support HTML5

Visul unui om al străzii


Eu am stat de vorbă cu doi membri ai organizaţiei la o cafenea, pentru că, deocamdată, nu au un sediu. Este vorba de Katarina Chalupková şi Tereza Jurečková.

Tereza Jurečková: „Ceea ce e cel mai important pentru ei e

Tereza Jurečková

că îşi creează fiecare propriul traseu pentru tur. Aşadar, fiecare tur este special şi este bazat pe experienţa fiecărui ghid, noi doar îi ajutăm să-şi creeze turul, cele mai importante locaţii, le dăm hărţi şi tot ajutorul de care ei au nevoie. Ei sunt pe cont propriu şi noi nu vrem să-i forţăm să facă ceea ce nu le place sau ce nu ştiu.”

Unii turişti care îşi doresc o asemenea experienţă se pot îngrijora de faptul că unii oameni ai străzii pot fi agresivi, Katarina, spune că, în acest caz, ei nu au nici un motiv de teamă.

Katarina Chalupková: „Noi lucrăm cu un grup mic de asemenea oameni, prin acţiunile lor, prin carisma lor,

Katarina Chalupková

încercăm să sensibilizăm într-un mod pozitiv publicul. Iată aşa ne dorim să rezolvăm această problemă. Da, unii din oamenii fără adăpost sunt periculoşi, dar au un motiv. Noi dorim să arătăm care este acest motiv.”

Organizaţia şi-a început activitatea în august trecut şi deja 600 de turişti au solicitat un asemenea tur. Ei au posibilitatea unică de a întâlni oameni şi să discute cu ei, de la egal la egal, despre problemele celor fără adăpost, despre cum e să trăieşti în Praga.

Dar să revenim la personajul nostru. În afară de această activitate, Karim, mai participă în câteva proiecte, unde le vorbeşte elevilor despre viaţa oamenilor fără adăpost, dar şi a minorităţilor sexuale.

Karim: „Pentru mine succesul este când văd oamenii care se bucură de ceea ce fac eu. Turiştii care sunt mulţumiţi de tur, elevii la şcoală care ascultă ce le povestesc.”

Karim spune că, într-o anumită măsură, şi-ar fi dorit o altfel de viaţă, dar nu regretă experienţa pe care a avut-o ca om fără adăpost. Pe viitor, i-ar place să continue ceea ce face în prezent şi să aibă un cămin al lui.