Igor Boţan: „De aici vine atitudinea faţă de organele puterii de stat, care sunt percepute ca mijloace active, dobândite în urma unei partajări algoritmice.”
Vânătoarea tragică din Pădurea Domnească soldată cu demisia procurorului general care ar fi tăinuit-o a redeschis disputa dintre liderii alianței de guvernare despre împărțirea funcțiilor și responsabilităților. Vasile Botnaru l-a întrebat pe analistul Igor Boțan de la Asociația pentru Democrație Participativă care poate fi rezultatul.
Igor Boţan: „Pentru depăşirea crizei, componentele Alianţei sau liderii Alianţei înaintează o singură condiţie – mă refer la unii dintre ei – respectarea întocmai a acordului Alianţei pentru Integrare Europeană privind partajarea funcţiilor de răspundere în organele de stat şi neamestecul aliaţilor în treburile interne ale ministerelor conduse de alţi lideri ai Alianţei. Toţi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană sunt foşti oameni de afaceri activi, fie sunt acţionari, cu cote semnificative în diferite afaceri. Ajunşi la guvernare, aceşti lideri percep această guvernare ca pe o societate pe acţiuni. De aici atitudinea faţă de organele puterii de stat, care sunt percepute ca mijloace active, dobândite în urma unei partajări algoritmice. Bună, rea, a avut loc această partajare.”
Europa Liberă: Adică adunarea de acţionari să aibă votul respectiv?
Igor Boţan: „Da. Să nu încerce un acţionar să impună condiţiile proprii, după ce a avut loc această înţelegere. Aceasta este esenţa problemei. Aceasta înseamnă că ei nu pot fi altfel. Adică nu pot fi şi nu pot accepta varianta depolitizării organelor de ocrotire a normelor de drept, fiindcă aceasta vine în contradicţie cu înţelegerea lor şi cu activele pe care le au în această guvernare.”
Europa Liberă: Şi atunci propunerea aceasta privind depolitizarea Procuraturii, în ansamblu, aceasta e de dragul spectatorilor?
Igor Boţan: „Această cerinţă vine din înţelegerea că iniţial s-a comis a greşeală fatală. Dar, aşa cum spuneam, modul de a fi al acestei Alianţe, pur şi simplu, nu poate fi schimbat. Unii lideri spun foarte răspicat: „Da, această Alianţă este coruptă. Da, liderii acestei Alianţe sunt implicaţi în acţiuni de contrabandă, raider şi aşa mai departe. Dar este singura formulă de succes”. Şi aici apare întrebarea: pentru cine este „formula de succes”? Pentru liderii Alianţei? Sau pentru cetăţeni? Deci propunerea de remaniere a Alianţei, eventual, de schimbare a principiilor, pe care se bazează Alianţa, pot veni doar din afară. Când spun „din afară”, am în vedere cetăţenii Republicii Moldova şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.”
Europa Liberă: În societăţile comerciale, cu care aţi comparat această Alianţă, varianta de compromis – până la urmă, când există incompatibilităţi - cineva cumpără acţiunile unui minoritar şi se schimbă consiliul de administrare.
Igor Boţan: „Dacă îmi este permis, am să-l citez pe colegul nostru, Vitalie Ciobanu, care a spus că noi suntem supuşi unui şantaj al lipsei de alternativă.”
Europa Liberă: Adică trebuie să înţelegem: până la urmă, vor păstra aceleaşi pachete de acţiuni şi vor funcţiona, în baza algoritmului iniţial?
Igor Boţan: „Da. Şi cred că acest lucru, cel puţin, va trebui să-l răbdăm, până la summit-ul de la Vilnius, la care se va decide semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, după care se va mai vedea. Dar nu este exclus că lucrurile vor răbufni mai înainte. Şi probabil vom plonja într-o nouă criză politică.”