Comisia de anchetă este hotărâtă să prezinte parlamentului un raport joi, chiar dacă nu va reuși să-i audieze pe toți oficialii pe care ar fi dorit, inclusiv pe șeful statului.
Comisa parlamentară care investighează vânătoarea oamenilor legii din Pădurea Domnească și reacția autorităților la omorul lui Sorin Paciu mai are la dispoziție trei zile până îi expiră mandatul la 14 ianuarie. Comisia este hotărâtă să prezinte parlamentului un raport joi, chiar dacă nu va reuși să-i audieze pe toți oficialii pe care ar fi dorit, inclusiv pe șeful statului, Nicolae Timofti. Despre audierile care au avut loc astăzi relatează Alla Ceapai:
O duzină de tineri au pichetat în dimineaţa zilei de astăzi sediul Ministerului Agriculturii, unde au loc şedinţele comisiei parlamentare de anchetă care investighează modul de participare a diferitor instituţii de stat la evenimentele ce au urmat după incidentul tragic de la vînătoarea de la Pădurea Domnească. Protestatarii şi-au exprimat dezacordul cu declaraţiile politicienilor pe care le-au calificat drept irelevante care vor zădărnici activitatea comisiei.
În replică, preşedintele comisiei de anchetă, deputatul comunist Anatolie Zagorodnâi a calificat acest protest drept presiune asupra comisiei şi o dezinformare a opiniei publice. Zagorodnâi a spus că tinerii sunt montaţi de un partid din Alianţa de guvernare, fără însă a preciza despre care partid este vorba:
„Noi credem că s-a pornit deja o acţiune din partea unor persoane cointeresate ca Comisia să nu activeze aşa cum a activat până în prezent. Eu cred că Comisia deja a constatat un şir de încălcări care nu sunt convenabile acelor care de fapt stau în spatele acestor tineri. Eu vreau să vă afirm cu certitudine că comisia nu tergiversează.”
Zagorodnâi a refuzat să dea detalii despre încălcările constatate până acum de către membrii Comisiei spunând că acestea se vor regăsi în raportul comisiei care va fi finalizat pe 14 februarie, zi în care Comisia de anchetă îşi încheie activitatea. Cel mai probabil că în aceeaşi zi, de 14 februarie, deputaţii vor putea audia concluziile comisiei în plenul Parlamentului. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă preşedintele legislativului, Marian Lupu, audiat astăzi de comisia de anchetă. Tot astăzi au fost audiaţi repetat primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, fostul director Moldsilva, Ion Lupu, şi procurorul general interimar, Andrei Pântea.
Reprezentantul societăţii civile în comisia de anchetă Sergiu Ostaf spune că a remarcat două curente de opinie în cadrul comisiei. Unii membri insistă să afle dacă primele persoane în stat şi alţi funcţionari publici au tăinuit sau nu incidentul. Alţii - vor să fie stabilite cauzele modului defectuos în care au acţionat instituţiile statului şi ce încălcări normative au fost comise:
Sergiu Ostaf: „Un accent foarte mare doar pe persoane publice implicate deşi este justificat nu trebuie să fie preponderent. Ar trebui să face concluzii vis-a-vis de funcţionarea instituţiilor: a poliţiei, a Moldsilvei şi procedurilor de autorizare a vânătoriilor, felului în care a acţionat procuratura, cât de adecvată este Procuratura în investigarea cazului. Deci asta este cel mai important ce trebuie să aflăm. Şi să propunem un set de recomandări şi acţiuni foarte concrete pentru a îmbunătăţi şi a reforma în esenţă activitatea acestor instituţii.”
Sergiu Ostaf spune că deocamdată comisia insistă cu preponderenţă să afle dacă cineva dintre politicieni a tăinuit incidentul. Întrebare la care de fapt ar urma să răspundă ancheta procuraturii, opinează expertul. Iar obiectivul pe care şi l-a asumat comisia de anchetă de a califica felul în care au acţionat instituţiile statului, deocamdată este lăsat în umbră, spune Sergiu Ostaf.
Jurnalistul de la Ziarul de Gardă Victor Moşneag se arată sceptic că raportul comisiei va răspunde la întrebarea principială – cum se explică disfuncţionalitatea care a făcut posibilă tăinuirea incidentului pe durata a două săptămîni :
„Nu cred că poate să răspundă la aceste întrebări echidistant pentru că până la urmă această comisie este formată din politicieni. Iar politicienii ştim că au rolul nu doar să spună adevăruri, ci să-şi apere partidul, în primul rând şi în al doilea rând, să-şi atace adversarii politici. Şi eu bănuiesc că în acest moment se dau bătălii pentru a influenţa sau pentru a schimba careva rezultate în acest raport. Până la urmă cred că politicul va domina sau va avea de câştigat din această luptă. Politicienii vor interpreta aşa cum vor ei acest raport. Nu ştiu, cred că vor spune că ba s-a făcut o coaliţie între PCRM şi PLDM ca să fie acest rezultat sau între alte partide. Cred că raportul va fi unul politic.”
Pentru ziua de mâine comisia de anchetă a programat audierea liderului comuniştilor Vladimir Voronin, care în repetate apariţii publice a declarat că primele persoane în stat ar fi ştiut despre incident în chiar următoarele zile după producerea acestuia. Tot pentru mâine comisia şi-a programat audierea şefului statului. În după amiaza zilei de astăzi un comunicat al administraţiei prezidenţiale a anunţat despre neparticiparea preşedintelui la audieri. În comunicatul prezidenţial se precizează că deputaţii nu au dreptul să adreseze întrebări şefului statului, potrivit Regulamentului Parlamentului. Acelaşi articol din regulamentul legislativului spune că deputaţii nu pot formula întrebări reprezentanţilor puterii judecătoreşti, care însă nu au refuzat să fie audiaţi de către comisia de anchetă.