Isai Cârmu: „Nopţile, cu tata ascultam Europa Liberă..., pe Monica Lovinescu şi pe toţi redactorii de la München. Radioul va rămîne actual în vecii vecilor!
Isai Cârmu: „Primele emisiuni radio în Basarabia au fost în 1928. În 1936-1937 au început emisiile radio de la Tiraspol, care au măcelărit românismul.
Radioul pentru mine a fost chiar totul, mărturisesc cu mâna pe inimă. De la 13 ani nu mă despart de el. În 1953 tata a cumpărat un aparat de radio cu baterie, fiindcă în sat energie electrică nu era, foloseam lampa cu gaz. Toţi copiii din mahala veneau să ascultăm Bucureştiul cu Teatrul la microfon şi muzica populară. Nopţile, cu tata ascultam Europa Liberă. Era bruiat pe atunci. Poate voi nu ţineţi minte, dar erau trei turnuri aici la Chişinău care bruiau aceste emisiuni. Dar noi, pe Monica Lovinescu şi pe toţi redactorii de la Europa Liberă de la Munchen îi ascultam cu mare atenţie.
Vreau să vă spun că până astăzi rămân fidel emisiunilor Europei Libere, emisiunile Valentine Ursu de sâmbătă şi ale lui Vasile Botnaru - „Punct şi de la capăt” - de duminică. Mă bucur ca acest post de radio există şi ne aduce adevărul în casele noastre. Din celelalte posturi de radio ascult cu plăcere Vocea Basarabiei, Radio Chişinău şi Radio România Actualităţi care este numai de o oră.”
Europa Liberă: Dar dvs. ascultaţi emisiunea radio sau accesaţi pagina de internet (a postului de radio)?
Isai Cârmu: „Eu le ascult la radio. Eu am un aparat sovietic care este extraordinar. Se numeşte Okean. Acest Okean este absolut fantastic. De 25 de ani ascult la el şi Europa Liberă, şi toate celelalte posturi de radio. Nu sunt ataşat de televiziuni. Recunosc că de vreo 5-6 ani nu mai privesc televiziunile fiindcă mă irită. Dacă am o mică posibilitate pot să privesc Discovery, Geographic International sau History, doar aceste canale TV îmi fac o deosebită plăcere.”
Europa Liberă: Acuma, există părerea că radioul este pe cale să piardă competiţia cu televiziunea şi cu internetul. Dvs. ce părere aveţi?
Isai Cârmu: „E o chestie absolut eronată. Radioul nu poate să dispară. Niciodată nu o să dispară, aşa cum teatru nu şi-a pierdut actualitatea în competiţie cu televiziunea şi filmul. Radioul niciodată nu va dispărea din viaţa noastră. Radioul este cel mai simplu şi cel mai util mod de a afla toate ştirile, desigur, daca ştii ce să asculţi şi pe cine să asculţi. Radioul nu o să dispară.”
Europa Liberă: Rămâne radioul actual?
Isai Cârmu: „Absolut. Şi va rămâne actual în vecii vecilor! Şi să ştiţi că sunt alături de voi, sunt alături de oamenii care aduc adevărul în casele noastre. Vă mulţumesc.”