Parlamentarii în sprijinul radio-televiziunilor autohtone

La o demonstrație din 2009...

Chiril Lucinschi: „Ceea ce a votat CCA este prerogativa Parlamentului. CCA şi-a depăşit competenţa.”



Comisia parlamentară pentru mass-media crede că posturile moldovene de radio și televiziune nu au resurse sã mãreascã de la 1 aprilie producția autohtonã până la 30% din totalul emisiei, așa cum le-a cerut Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Comisia condusã de deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi spune, într-o sesizare trimisã Consiliului, cã acesta nici nu avea voie sã adopte o asemenea decizie. Despre implicațiile acestei dispute relateazã Alla Ceapai:

Decizia adoptată de CCA în decembrie anul trecut obligă toţi radiodifuzorii din Republica Moldova ca, de la 1 aprilie, din totalul emisiei, 30% să fie produs autohton. Adică posturile de televiziune şi radio ar urma să difuzeze câte șase ore pe zi emisiuni, programe sau filme produse în Moldova. Jumătate din ele trebuie să fie în limba de stat şi difuzate la ore de maximă audienţă, potrivit deciziei CCA.

Mai multe instituţii media locale au solicitat printr-o scrisoare CCA-ului să-şi anuleze decizia. Printre aceştia şi Asociaţia Patronală a Radiodifuzorilor. Iată ce spune jurista asociaţiei, Tatiana Gumenâi: „Televiziunile care deja lucrează au deja o grilă de emisie, au un concept. Acum ei trebuie să le modifice ca să intre în legalitate şi să facă emisiunile în limba de stat şi să le pună la alte ore de emisie decât cât erau programate până acum. Mai ales cei care au obţinut nu demult licenţa şi activează de un an el nu poate să producă șase ore de emisie autohtonă. Sunt costuri enorme pentru o piaţă publicitară foarte mică din Moldova este foarte greu de realizat.”

Producătorul de programe de la televiziunea N4, Sergiu Batog, salută ideea ca televiziunile să emită mai multe produse autohtone. Însă nu fiecare şi-ar putea permite produse de înaltă calitate.

Astfel, crede Sergiu Batog, unele instituţii media ar fi avantajate, iar altele-dezavantajate: „Unele posturi de televiziune care au parazitat pe retransmisii şi au adunat anumite sume de bani în această perioadă îşi pot permite să închirieze pavilioane să facă un produs mult mai calitativ decât alte posturi de televiziune autohtone care au realizat emisiuni cu forţe proprii şi nu au atins un nivel economic destul de înalt. De aceea ar fi bine să fie o perioadă de tranziţie sau de egalare în şanse a tuturor radiodifuzorilor pentru ca toţi să poată să concureze în lupta pentru telespectatori. Reglementarea aceasta foarte strictă poate fi în folosul unora şi în dezavantajul altora. Iar până la urmă dezavantajul ar putea fi al tuturor telespectatorilor.”

Directorul postului de televiziune TV7, Anatol Golea, îşi exprimă

Anatol Golea

ferma convingere că această decizia a CCA este ilegală. Şi asta pentru că CCA trebuie să monitorizeze aplicarea legilor de către instituţiile mass-media, dar nu să adopte legi: „CCA este un organ regulator şi nu unul legislativ, care ar adopta legi şi ar dicta radiodifuzorilor cum să acţioneze într-o situaţie sau alta.

Eu cred că prin această decizie CCA ne-a amintit nouă radiodifuzorilor că este un organ politizat care activează la comandă. Şi că noi radiodifuzorii trebuie să face o analiză a întregii baze legislative din domeniu. Şi poate organizaţia patronală a radiodifuzorilor sau altă organizaţie de profil să conteste în judecată toate deciziile ilegale a CCA.

Asemenea decizii sunt foarte şi foarte multe. Că e bună decizia sau nu aici putem să discutăm. Avem noi bani sau nu să o aplicăm? Atunci ajungem la monopolul pieţii publicitare. Şi apar mai multe întrebări. De ce Parlamentul a permis în 2010 ca o persoană să poată deţine cinci posturi de televiziune şi nu două cu era înainte? De ce este monopol pe piaţa publicitară şi pe cea a audiovizualului? De unde a apărut acest monopol, cine stă în spate şi cine a fost interesat?”

Astăzi, Comisia parlamentară de profil a sesizat CCA asupra ilegalităţii acestei decizii, spune preşedintele comisiei Chiril Lucinschi: „Din păcate ceea ce a votat CCA este prerogativa Parlamentului. CCA şi-a depăşit competenţa.”

Chiril Lucinschi în studioul EL

Totodată, Chiril Lucinschi sugerează că o asemenea decizie deocamdată nu va fi votată în Parlament, pentru că radiodifuzorii nu au resurse financiare să realizeze produse autohtone:
„Eu sunt pentru şi mi-aş dori foarte mult ca să avem chiar şi mai mult de 30 la sută produse autohtone. Dar noi trebuie să reieşim din situaţia financiară. Dacă ne dorim acest lucru, trebuie să ne gândim mai întâi de toate la sursele de venit pentru radiodifuzori. De unde ei să ia bani. Costurile sunt insuportabile. O să supravieţuiască numai acele posturi care au finanţare exterioară.”

Directorul CCA, Marian Pocaznoi, a declarat Europei Libere că instituţia pe care o conduce urmează să analizeze sesizarea comisiei parlamentare. Motiv pentru care, astăzi, la şedinţa CCA a fost amânată discuţia pe marginea solicitării mai multor instituţii mass-media de a anula această decizie, care deocamdată rămâne în vigoare.