Micuţii omuleţi s-au născut în urma unei revoluţii în timpul Poloniei Comuniste.
Oraşul Piticilor sau Veneţia Poloniei, Wroclawul este unul din cele mai importante oraşe poloneze, răspândit pe 12 insule, împrejmuite de malurile râului Odra. În timpul celui de al doilea război mondial, oraşul a fost pus la pământ şi semăna cu un cimitir de ruine. Câţiva ani mai târziu a renăscut din propria cenuşă, iar acum centrul vechi al
Voia bună apare de la sine şi nu doar datorită frumuseţilor clădirilor în
În piaţă, ascultând taraful de la colţul străzii, i-am întâlnit pe Barbara şi Walter, cuplul, trecut de cea de-a treia tinereţe, a venit din Halifax, Marea Britanie, într-o mică vacanţă.
Barbara: „Ne place enorm, este foarte frumos, este o arhitectură frumoasă, oamenii foarte prietenoşi şi mâncarea este delicioasă.”
Europa LIberă: Vă place acest miniconcert?
Barbara: „Da, e fabulos, ne place mult.”
Walter: „Goran Bregovici, Marco Markovic sunt muzicienii mei preferaţi, muzica aceasta se aseamănă cu ceea ce cântă ei, ceea ce nu găseşti în Halifax.”
De la Panorama, la câteva staţii de tramvai, după ce trecem de grădina zoologică vedem Hala Stulecia, adică Hala Centenarului, clădire aflată din 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, care găzduieşte cele mai importante concerte şi expoziţii.
Dar să revenim în piaţa Rynek. Aici auzim acele ceasului astronomic, din turnul primăriei, care indică ora fixă. Iar turiştii, chiar dacă e frig şi umed, nu se sfiesc să iasă la o promenadă. Aici l-am întâlnit pe ghidul Alex Lee, care îmi spune că Wroclawul este şi pe gustul chinezilor: „În fiecare an, văd în Polonia peste 20 de mii de turişti din China, vor să viziteze Wroclawul, Varşovia şi Cracovia.”
Însă, pentru mulţi oameni, Wroclawul a apărut pe hartă în timpul campionatului de fotbal Euro 2012, când unele meciuri s-au jucat în
Dar să nu uităm de pitici. Micuţii omuleţi s-au născut în urma unei