AIE, oiștea geostrategică și cei șapte ani de acasă...

Anatol Golea și Nicolae Negru în studioul Europei Libere la Chișinău

Punct și de la capăt: Mai viețuiește AIE? O dezbatere REL moderată de Vasile Botnaru.




Alianţa de guvernare a părăsit zodia Balanţei şi a intrat în zodia „Paloşului” ori a „Iataganului”, dacă e să folosim terminologia în vogă. Şi mai e nevăzătoare, ca Themis. Doar că, spre deosebire de zeiţa justiţiei, nu stă să judece cu ochii legaţi pentru nepărtinire, ci orbecăieşte, adică rătăceşte prin întuneric, provocând derută şi neîncredere. Alianţa pentru Integrare Europeană nu are nevoie de ambele ustensile ale zeiţei Themis. Ea ştie să facă dreptate doar cu paloşul, adică cu sabia, vorba politicienilor noştri ninja, care fireşte că nu încap doi într-o teacă. De altfel, în afară de proverbul preferat al clasei politice moldoveneşti despre inevitabila pieire a celui care dezgoleşte primul sabia, am găsit pe internet câteva zicale despre sabie, mai puţin războinice, ba chiar inofensive şi, aş zice, instructive, de exemplu, proverbul acesta: „Uneori ajută acul, unde nu e bună sabia”.

Aşadar, astăzi vorbim despre bunele maniere pe timp de război, război politic, fireşte. În studioul de la Chişinău al Europei Libere astăzi se află doi comentatori politici, Anatol Golea şi Nicolae Negru.

Your browser doesn’t support HTML5

Punct și de la capăt


Europa Liberă: Alianţa iată este, iată nu-i. Toţi i-au pregătit coliva. Dar...

Nicolae Negru: „Sicriul.”

Europa Liberă: Sicriul. Dar beneficiază, în acelaşi timp, şi Vlad Filat, în ipostaza de prim-ministru şi Marian Lupu, în ipostaza de preşedinte de Parlament. Numai Ghimpu, sărmanul, spune că nici bicicletă nu are. Dar, probabil, beneficiază şi dânsul, prin reprezentanţii săi în Guvern, prin lobby-ul din Parlament. Şi atunci să ne lămurim, mai întâi, există Alianţa sau nu, domnule Negru?

Nicolae Negru: „Există şi formal, de fapt şi de facto. Există formal, fiindcă – aşa cum s-a pronunţat şi domnul Ghimpu – domnul Filat nu a depus vreun document, ceva privitor la ieşirea din Alianţă. El a făcut o declaraţie, dar mai departe de această declaraţie nu a mers. Pe urmă, vedem că majoritatea parlamentară nu s-a desfiinţat, nu a anunţat deocamdată nimeni că iese sau că nu mai face parte, că nu va mai vota cu colegii săi de Alianţă. Se votează, e adevărat, uneori se votează altfel, dar e în firea lucrurilor. Nu e neapărat să existe unitate în anumite chestiuni.”

Europa Liberă: Dar e contrar acordului, aşa spun ei, că e contrar acordului pe care l-au semnat.

Nicolae Negru: „Bine. Şi acordul trebuie să spunem că are anumite vicii. Chiar m-am pronunţat în privinţa aceasta, de la bun început, am spus că ar trebui renegociat şi ar trebui încheiat un acord aşa cum se încheie în statele occidentale, între diferite componente ale Alianţei. De fapt, cum se face?

Se adoptă un program de guvernare şi, în cadrul acestui program de guvernare, primul ministru se bucură de autonomie, poate să ia toate deciziile care i se par lui optime, în acel moment – fără să fie tras de mânecă, cum se întâmplă, din păcate, acuma – şi chiar completarea cadrelor iarăşi se face în funcţie de punctul de vedere al prim-ministrului. Putem da exemplu: formarea Guvernului în România: i s-au propus premierului Ponta anumite candidaturi, le-au propus partidele componente ale USL-ului, dar decizia i-a aparţinut lui Ponta.

La noi, domnul Ghimpu pretinde şi domnul Lupu, trebuie să spunem, pretind că premierul nu are dreptul să se implice în selectarea cadrelor de către partid. E adevărat, partidul trebuie să aibă şi el această autonomie, să propună candidaturile, dar să interzici prim-ministrului să se expună asupra unui candidat sau altul iarăşi nu este corect. Adică aicea ar trebui găsit un echilibru şi acest echilibru eu cred că este dictat de cultura politica.
Ar trebui găsit un echilibru şi acest echilibru eu cred că este dictat de cultura politica.

La noi, din păcate, această cultură politică o vedem că este abia la începuturi. Şi când lucrurile se vor schimba, în acest sens, cred că alianţele vor convieţui mai bine. În primul rând, ce lipseşte acestei Alianţe? Eu cred că e bunul simţ şi cultura politica.

Chiar nefiind, să zicem, perfect acest acord, dacă liderii şi membrii acestei Alianţe respectă nişte reguli nescrise, că există reguli nescrise în comportamentul oamenilor, de exemplu, noi când ne suim în troleibuz sau într-un alt transport public, fără să citim nişte reguli, deşi era mai înainte, dacă ne aducem aminte, un regulament cum trebuie să ne comportăm în troleibuze; dar bunul simţ, cei 7 ani de acasă ne spun cum să ne comportăm.

Aşa şi în politică ar trebui să existe 7 ani de acasă, care nu există. Din păcate, cuvântul de ordine acuma, în Alianţă este răzbunarea. Şi dacă nu ar fi această răzbunare, lucrurile ar merge mult mai bine. Dar atunci când se scoate sabia, desigur că nu mai poate fi vorba de politică. Sabia nu este un element al luptei politice.”

Europa Liberă: Da. Şi am impresia că ei cu toţii au uitat, de fapt, de unde a pornit războiul şi care este scopul acestui război. Odată scoasă sabia din teacă, ei luptă fără ca să mai vadă obiectivele, nu?

Nicolae Negru: „Bine, este o orbire, trebuie să spunem. Dacă ne amintim, chiar cu o săptămână, două săptămâni în urmă, Ghimpu şi Lupu spuneau că domnul Filat vrea să provoace alegeri anticipate şi, de fapt, face jocul Moscovei, fiindcă va pune în pericol parcursul european al Republicii Moldova, ca peste o săptămână, să uite toate acestea, de acuma să-i ceară lui Filat să demisioneze, să insiste asupra demisiei, punând ei, la rândul lor, în pericol şi făcând ceea ce îi atribuiau mai înainte lui Filat. Deci, o totală lipsă de logică. Dar e o logică, e logica războiului, cum spuneam mai înainte.”

Europa Liberă: Anatol, dumneata ce zici, există Alianţa sau şi-a dat obştescul sfârşit?

Anatol Golea: „Eu cred că Alianţa există de facto şi de jure, dar nu este una funcţională. Trei componente ale AIE convieţuiesc forţat, ca într-o familie care se destramă, dar mai încearcă să remedieze nişte lucruri pentru că au copii, care ar trebui să mai crească să înţeleagă că mama cu tata nu se împacă bine.”

Europa Liberă: Şi noi suntem copiii aceştia, nu?

Anatol Golea: „Copiii Alianţei sînt Guvernul, instituţiile statului, cu părere de rău, poporul. Şi aceşti copii, ca într-o familie, care este pe cale de divorţ, sunt cam lăsaţi de capul
Toţi înţeleg că, practic, alegerile anticipate sunt iminente, pentru că în acest război, când toţi au scos săbiile din teacă, au mers prea departe ...

lor, aşa, să umble pe stradă, să mai facă câte o năzdrăvănie. Cam aşa este şi situaţia la noi.

Sigur că niciunul nu vrea alegeri anticipate. Dar, în acelaşi timp, toţi înţeleg că, practic, alegerile anticipate sunt iminente, pentru că în acest război, când toţi au scos săbiile din teacă, au mers prea departe, au trecut punctul de la care se mai putea reveni. Acuma ei au intrat în acest război, fără să aibă o tactică foarte clară ce se va întâmpla în varianta unu, varianta doi, varianta trei. Toţi s-au aventurat în război şi acuma încearcă, pe parcurs, să găsească soluţiile pentru păstrarea Alianţei, pentru că nu vor alegeri anticipate, unu la mână.

Şi doi la mână: chiar dacă merg în alegeri anticipate, nimeni nu vrea să fie învinuit că a provocat aceste alegeri anticipate. Şi trei la mână: niciunul nu vrea să voteze împreună cu Partidul Comuniştilor, ca să nu fie învinuit că a făcut coaliţie. Din această cauză PL şi PD nu pun problema demisiei Guvernului în plenul Parlamentului, pentru că ar trebui să voteze împreună cu opoziţia.”

Europa Liberă: Adică să se căciulească la Voronin.

Anatol Golea: „Să se căciulească. PLDM iarăşi nu face nişte paşi. Deşi a votat demisia prim-vicespeakerului Plahotniuc, de exemplu, nu a mers mai departe, pentru că
PLDM ar fi vrut foarte mult demisia lui Viorel Chetraru, de exemplu. Deja au exprimat vor de neîncredere, printr-o declaraţie. Când a fost chemat Chetraru în Parlament, logic ar fi fost ca, în finalul acestei audieri parlamentare, cineva de la PLDM să spună: „Noi exprimăm vot de neîncredere şi propunem demisia”. Ar fi votat şi Partidul Comuniştilor. N-au făcut-o, pentru că este această frică să nu fie învinuiţi de coaliţie şi de provocarea alegerilor anticipate.

Şi, cu părere de rău, Moldova iarăşi alege – din două variante sau chiar mai multe proaste – o alege pe cea mai proastă. Ne vom mai bălăci aşa o perioadă de timp, neavând Guvern eficient, neavând majoritate parlamentară clară, instituţiile statului fiind practic nefuncţionale, nu este ministrul Tineretului şi Sportului, este adevărat că nu este cel mai important domeniu în ţara noastră.

Oricum, atunci când se încearcă, şi Nicolae a spus, să numească un ministru, fără să consulte opinia primului ministru, aceasta nu mai este Alianţă, fraţilor. Aceasta este o debandadă totală, pentru că oricum Primul Ministru este persoana care poartă responsabilitate de activitatea tuturor miniştrilor, tuturor domeniilor pe care le gestionează Executivul.”

Europa Liberă: Dincolo de şicanele pe care şi le fac unii altora, liderii şi componentele, totuşi ce divergenţe de principiu există, pe care ei nu neapărat le afişează?

Nicolae Negru: „Mi se pare că e mult subiectiv, cum am spus şi mai înainte, în acţiunile componentelor Alianţei, chiar şi în acţiunile domnului Filat. M-am şi întrebat, într-un moment, câtă strategie este în acţiunile lui şi câtă improvizaţie. Analizând lucrurile post factum, ne dăm seama că domnul Filat, îi dau dreptate lui Anatol, nu a avut o strategie, atunci când a pornit acest război, fiindcă el, trebuie să recunoaştem, a scos primul sabia din teacă. Desigur că putem invoca şi îi dăm dreptate, atunci când invocă nefuncţionalitatea unor instituţii de stat şi s-a văzut lucrul acesta în cazul Pădurea Domnească.

Dar, pe de altă parte, iarăşi observăm că domnul Filat nu şi-a calculat în mod raţional, să spunem aşa, lucid forţele. Lucrurile sunt mult mai grave decât păreau, la momentul respectiv. Acuma observăm după modul cum funcţionează, de exemplu, Centrul Naţional Anticorupţie, după felul cum acţionează Procuratura ne dăm seama că noi nu ştim totul ce era în realitate. Într-adevăr, aceste instituţii sunt sub stăpânirea cuiva. Nu ştiu, putem să-i spunem Plahotniuc sau putem să-i spune altfel, dar sincronizarea aceasta a acţiunilor sale cu demiterea lui Plahotniuc nu poate să nu ne dea de gândit.”

Europa Liberă: Domnule Negru, dar Viorel Chetraru sau oricare altul spune că nu este probat acest lucru: este evident, dar nu sunt dovezi.

Nicolae Negru: „E adevărat. Nu sunt probate, dar prea multe coincidenţe (înţelegi?), când corupţi sunt numai miniştrii de o singură culoare. Uite, s-a făcut taman în ziua când s-a pus în Parlament chestiunea demiterii, chiar aşa coincidenţă să fie? Domnul Chetraru putea să-şi dea seama că, dacă porneşte această acţiune taman în ziua când se pune chestiunea demiterii lui Plahotniuc, imediat toată lumea va lega aceste două evenimente. Şi mie mi se pare că domnul Chetraru a făcut lucrul acesta în mod sfidător. Şi poate persoana ceea care i-a dat indicaţii domnului Chetraru aceasta a vrut să spună, aceasta a vrut ca să înţeleagă cineva, să avertizeze pe cineva. Şi acest avertisment nu a fost, cum să zic, luat în serios. Domnul Filat nu a luat în serios acest avertisment şi au urmat alte acţiuni, inclusiv cu această interceptare, scurgere a acelor convorbiri telefonice, care de acuma întrec toate limitele, nu mai zic de bun simţ, dar evident toate limitele statului de drept.”

Europa Liberă: A propos de interceptări, nu cumva acesta şi a fost scopul? Valoarea lor probatorie în instanţă este minimă, în comparaţie cu rezonanţa în societate.

Nicolae Negru: „Tocmai de aceasta am spus că legal sau ilegal aceste convorbiri şi-au făcut efectul. Aceste convorbiri influenţează alegătorul şi acuma nu mai contează dacă se va demonstra în justiţie că ele nu pot fi folosite ca probe. Ele de-acuma şi-au jucat rolul lor şi trebuie să spunem că şi l-au jucat foarte bine.”

Europa Liberă: De aici putem deduce: sugestia dumneavoastră este că adversarul lui Filat este mult prea puternic.

Nicolae Negru: „Da.”

Europa Liberă: Mai perspicace decât Filat?

Nicolae Negru: „Adversarul lui Filat s-a dovedit mult mai puternic decât credea Filat şi chiar decât credeam noi. Hai, trebuie să spunem, că era undeva în subsidiar că, măi, se vorbeşte atâta despre Plahotniuc, dar nu e posibil ca un om chiar să stăpânească şi Procuratura, şi Centrul Naţional Anticorupţie. Iată acuma vedem că e posibil.”

Anatol Golea: „Şi, până la urmă, nu ştim cine a avut de câştigat. Pentru că societatea a văzut că este mai grav
Nimeni n-a crezut că în R. Moldova cultura politică s-a degradat atât de mult.

decât credea Filat. Atunci când este interceptat primul ministru, când se ascultă tot, când nu suntem siguri în securitatea noastră...; nimeni n-a crezut că în Republica Moldova cultura politică s-a degradat atât de mult.

Proba, exact cum a spus Nicolae, proba în instanţă este minimă, pentru că acolo nu este niciun fel de criminal, nu a spus: „Uite pe acesta îl omori, pe acesta nu declari că l-ai omorât” şi aşa mai departe. S-au dat nişte indicaţii, dar ce, noi nu ştim că se dau indicaţii? Nu ştim că Guvernul acţionează pe criterii de partid? Fiecare ministru se duce la şeful de partid şi pe urmă vine şi ia decizii. Ce, noi nu ştim lucrurile acestea?”

Nicolae Negru: „Da, da.”

Anatol Golea: „Lucrurile sunt, de fapt, mult mai triste, decât noi ne închipuiam şi aceste interceptări au dat dovada. Iar referitor la ceea ce spuneaţi despre coincidenţe, întâmplător sau nu, chiar dacă au fost coincidenţe întâmplătoare,
persoana care stă în fruntea CNA-ului nu trebuia să admită aceste coincidenţe.

Chiar dacă judecata a dat autorizaţie pentru percheziţie şi aşa mai departe, nu trebuia să le facă vineri. Trebuia să lase pe luni, cel puţin, ca să nu fie asemenea coincidenţe. Şi exact este cuvântul „sfidător”, s-a procedat în mod sfidător. Nu trebuia să o facă vineri, nu trebuia să o facă, când era şedinţa Parlamentului, nu trebuia să încheie percheziţia în Guvern, atunci când s-a încheiat şedinţa Parlamentului cu demisia lui Plahotniuc, nu trebuia să o facă vineri, pentru că a turnat apă la moara lui Filat.”

Europa Liberă: Sau trebuia să facă, dacă nu e o simplă coincidenţă şi este vărguţa sfântul Nicolae din cui. Acum întrebarea este dacă în arsenalul regizorului invizibil există mijloace şi mai grave?

Anatol Golea: „Există.”

Nicolae Negru: „Putem să presupunem că există. Aceste mijloace sunt deosebit de grave, dar aşa cum, vorba ceea, evoluează lucrurile, putem să ne aşteptăm acuma la orice.”

Anatol Golea: „Eu cred că vor să continue. O să fie… Aţi văzut în reţelele sociale, trei zile în urmă, se spunea că mâine va mai fi o bombă, că mâne va mai exploda ceva. Este şi un fel de şantaj. Eu cred că mai există asemenea materiale. Vom fi martorii spălării rufelor în public. Probabil, se vor mai scoate nişte interceptări sau nişte filmări video cu viaţa privată, câte şi mai câte... Este dezgustător pentru societate.”

Europa Liberă: Sugestia celor trei miniştri de externe importanţi, care au vorbit despre justiţie selectivă, la aceasta s-au referit?

Anatol Golea: „Şi la aceasta.”

Nicolae Negru: „Evident. Mai ales că această justiţie selectivă este o caracteristică a spaţiului apropiat nouă.”

Anatol Golea: „Postsovietic, da.”

Nicolae Negru: „Apropiat nouă. Şi lucrurile acestea desigur că sunt luate în considerare de partenerii noştri din
Cu mafioţii în Europa nu poţi să mergi...

Occident. Partea proastă a lucrurilor este că suntem neputincioşi în faţa acestor abuzuri strigătoare la cer, acestor acţiuni sfidătoare. Nu mai vorbim de cultură politică, dar aceste acţiuni de acuma ţin de caracteristicile unui stat mafiot, unor reglări de conturi. Şi, după cum am spus mai înainte, şi terminologia este folosită respectivă.

Pe mine mă miră, de exemplu, că, pe de o parte strigi că: „Vreau să păstrez Alianţa! Vreau să păstrez Alianţa!”, dar în acelaşi timp dai cu sabia sau împungi cu sabia, sau mai zici că „Mafiot, nemafiot eu vreau în Europa”. Cu mafioţii în Europa nu poţi să mergi. Aceasta de acuma ţine nu numai de cultura politică. Aceasta ţine, mie mi se pare, că de logica elementară şi atunci, vrând-nevrând, începi să te gândeşti la sănătatea, să zicem aşa, mintală a politicienilor noştri.”

Europa Liberă: Un analist străin îmi spunea că, după
părerea sa, campania electorală este declanşată. Şi se vede cu ochiul neînarmat că cele trei tabere, dacă nu toate patru, se şubrezesc reciproc, în speranţa să ajungă cât mai slăbiţi adversarii în competiţia electorală. Credeţi că deja suntem martorii acestei campanii?

Anatol Golea: „Indiscutabil. Toţi se pregătesc de alegeri. Înţeleg că nu există cale întoarsă. Nu mai poate exista, atunci când declari că: „Eu n-am ochi să-l văd pe partenerul meu de Alianţă!”, despre care Alianţă mai vorbim? Există frica de ceea ce am spus eu la început.”

Europa Liberă: Dar exact cu partenerul acesta va ajunge după alegeri să negocieze următoarea Alianţă.

Anatol Golea: „Acuş ajungem şi la aceasta. „Să nu fiu învinuit că am făcut coaliţie cu Partidul Comuniştilor şi să nu fiu învinuit că eu am declanşat alegeri anticipate pentru, că poporul nu vrea alegeri anticipate şi cel care le va declanşa, va avea de pierdut”. În rest, toţi sunt conştienţi că alegerile anticipate deja, cu părere de rău, au devenit iminente sau în mai-iunie, sau în septembrie-octombrie. Referitor la ceea ce va fi după alegeri, sunt absolut convins că Alianţa pentru Integrare Europeană-3 nu va mai exista. La fel sunt absolut sigur că Partidul Liberal, cu un număr minim de voturi în Parlament, nu va mai fi parte componentă a unei alianţe de guvernare.”

Europa Liberă: Şi atunci cine va scoate aşii din mânecă?

Anatol Golea: „Aşii din mânecă îi vor scoate comuniştii, care ar putea să aibă majoritate simplă în Parlament, având
un număr de votanţi mult mai mic decât au avut în alegerile precedente. În ultimele alegeri 2009-2010, au avut peste 700.000 de mii de votanţi, acuma ar putea să aibă 500.00 de mii şi să aibă majoritate simplă. Absenteismul va fi unul foarte şi foarte înalt. Ceea ce s-a întâmplat acuma în politica moldovenească a stârnit dezamăgirea alegătorilor vizavi de toate componentele, toate forţele politice. Lumea nu mai are pe cine vota.”

Europa Liberă: Adică alegătorii dezgustaţi îi vor aduce pe comunişti la putere?

Anatol Golea: „Exact, cei care nu vor merge la alegeri.”

Europa Liberă: Domnule Negru?

Nicolae Negru: „Eu văd niţel altfel, dar, în mare parte, sunt de acord cu Anatol. Deocamdată, până la alegeri, eu văd acuma rolul foarte important al Partidului Comuniştilor. Acum avantajul strategic este al comuniştilor. Ei pot să de jos Guvernul, adică să contribuie la doborârea Guvernului Filat, dar pot şi să nu contribuie. Adversarul, când se află în stare disperată, poate face şi acţiuni disperate.

Poziţia lui Vlad Filat, poziţia PLDM-ului este într-adevăr şubrezită de aceste acţiuni ale PD-ului sau ale Centrului Naţional Anticorupţie şi ale Procuraturii, Vlad Filat eu cred că pe aceasta miza, pe avantajul pe care îl avea, avantajul electoral pe care îl avea, conform sondajelor, la sondaje acuma mă refer, pe care le avea în faţa partenerilor de Alianţă, PD şi PL-ul. Dar lucrurile se schimbă acuma. Nu ştim ce va mai apărea pe urmă. Şi Partidul Liberal Democrat poate pierde foarte uşor avansul cela pe care îl arătau sondajele.”

Europa Liberă: Convenţional vorbind, capitalizarea Pădurii Domneşti s-a epuizat.

Nicolae Negru: „Da, capitalizarea s-a epuizat. Şi eu trebuie să spun că e vina lui Filat nemijlocit, fiindcă el a acţionat emotiv, nu şi-a calculat forţele. Probabil, a mizat mai mult pe opinia publică. Şi trebuie să mai spunem aicea un lucru

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cu premierul Vladimir Filat, la Chișinău

despre Filat. Domnul Filat am impresia că totuşi s-a rupt de realitatea noastră. El trăieşte într-o realitate virtuală, a poveştii de succes, vizitele lui Barroso, Merkel şi aşa mai departe l-au ameţit.

Această greşeală a PD-ului şi a PL-ului, după Pădurea Domnească, probabil, l-au indus în eroare şi el a făcut acest pas riscant, fără să se gândească şi, probabil, fără să se consulte cu consilierii săi. Încă o problemă a lui Filat, că el nu mai are acea echipă pe care o avea mai înainte şi am impresia că nu mai există în Partidul Liberal Democrat cineva alături de el, care să poată spune: „Nu!”. Din păcate, cum am auzit, am impresia că toţi s-au obişnuit acolo să spună: „Da, şefu’! Da, şefu’! Da, şefu’!” şi aceasta poate să ducă la pierderi electorale foarte mari şi pentru Filat.”

Anatol Golea: „Nu prea contează câte voturi va avea PLDM-ul după alegeri. Întrebarea principală este: vor avea comuniştii majoritatea simplă sau vor trebui să negocieze cu PLDM-ul sau cu PD-ul.”

Nicolae Negru: „Dar, Anatol, scuze că intervin. Era important dacă PLDM-ul avea prestigiul şi forţa de mai înainte, el putea să lupte la egal, eu cred, cu Partidul Comuniştilor. Filat avea o autoritate destul de mare şi aşa arătau sondajele, dacă nu era la egal, uneori îl întrecea, uneori era pe lângă Voronin.”

Anatol Golea: „Era, dar am zis: această situaţia a stârnit dezamăgirea electoratului.”

Nicolae Negru: „Da.”

Anatol Golea: Partidul Comuniştilor nici nu a visat la un asemenea cadou, după ce s-a reuşit stabilizarea situaţiei, după ce s-a reuşit alegerea preşedintelui.”

Europa Liberă: Întrebarea principială este dacă comuniştii, în poziţia avantajoasă pe care o au deja sau o vor avea după scrutin, vor putea de bună seamă să schimbe radical orientarea Republicii Moldova? Or, Mihai Ghimpu spune că iată pericolul acesta îl îndeamnă pe dânsul să fie tolerant, să accepte alături eventual chiar şi un mafiot, de dragul eurointegrării.

Anatol Golea: „Eu cred că, până la scrutin, încă toate componentele se vor strădui să ajungă oponenţii cât mai slăbiţi. Din acest considerent, va fi demis de către deputaţii PD, PL şi PCRM, va fi demis Guvernul, pe de o parte; pe de altă parte, PLDM împreună cu PCRM, probabil, îl vor demite şi pe preşedintele Parlamentului, ca să intre în campanie electorală toţi cât mai slăbiţi şi fără utilizarea acestei resurse administrative.”

Europa Liberă: Dar eurointegrarea? Aceasta mă interesează.

Anatol Golea: „Eurointegrarea...”

Europa Liberă: O ia Moldova îndărăt?

Anatol Golea: „Cred că da, dacă va fi o alianţă sau Partidul Comuniştilor va fi la guvernare de unul singur, sigur că va trebui să plătească tribut anumitor promisiuni din campania
electorală şi din perioada actuală. Din câte ştiu, liderul PCRM împreună cu Mark Tkaciuk au plecat la Moscova deja, pentru a purta nişte negocieri şi a se consulta cum să procedeze în situaţia actuală. De aceea după alegeri da, vor trebui să plătească tribut, nu va fi o turnură bruscă, dar ar putea Republica Moldova să iasă din Pachetul Energetic III, de exemplu.”

Nicolae Negru: „Da, este evident că, dacă au loc alegeri anticipate acuma, Alianţa va pierde, Partidul Comuniştilor poate, sunt de acord, poate lua majoritatea simplă în Parlament. Şi desigur că oiştea geostrategică va fi întoarsă spre Est. Încet sau repede, aceasta nu mai contează, ne vom afla oricum în sfera de influenţă a Rusiei.”

Anatol Golea: „Exact.”

Nicolae Negru: „Şi ea va dicta viteza, fiindcă şi Putin vedem că cochetează cu Occidentul uneori, are anumite interese în Occident, trebuie să spunem. Nu cred că ruptura într-adevăr va fi atât de bruscă. Dar va dicta de acuma Moscova şi ceea ce a fost nu va mai fi: şi rolul lui Filat, şi rolul lui Ghimpu, şi rolul lui Marian Lupu...”

Anatol Golea: „Şi rolul Uniunii Europene.”

Nicolae Negru: „Şi rolul Uniunii Europene desigur că se va reduce simţitor.”

Europa Liberă: Poate s-ar simţi mai bine în rol de disidenţi europeni.

Nicolae Negru: „Da, desigur, că unii, probabil, pentru aceasta sunt făcuţi. Iată domnul Ghimpu, chiar fiind la guvernare, se comporta ca şi cum era în opoziţie, lucrul acesta s-a văzut. Mie mi se pare că mai este aicea un element despre care trebuie să vorbim: poate Partidul Comuniştilor să acceadă acuma la guvernare, fără ca să aştepte alegerile anticipate. Dar trebuie să mai spunem un lucru că noi am vorbit de cultură politică, de strategie...”

Anatol Golea: „De lipsa, lipsa culturii, lipsa strategiei.”

Nicolae Negru: „De interes şi aşa mai departe, de lipsa
strategiei. Trebuie să spunem cuvintele acestea, liderii noştri, dincolo de toate lucrurile pe care le-am spus, au şi o anumită insuficienţă intelectuală. Am în vedere că nu sunt destul de perspicace în analiză şi în calcularea chiar a propriului interes. Iată acuma, dacă, de pildă, PL-ul sau PD-ul ar asculta interesul partidului lor, ei nu ar face ceea ce fac în momentul de faţă.”

Anatol Golea: „Alegătorilor, mai bine zis.”

Nicolae Negru: „Da. De alegători nu vorbim, dar zic chiar interesul partidului, interesul îngust al partidului este, în cazul de faţă, altul decât procedează ei.”

Europa Liberă: Adică nici pragmatici nu sunt, da?

Nicolae Negru: „Nici pragmatici nu sunt. Ei procedează, să zicem, nu din instinct, nu din reflex...”

Anatol Golea: „Emotiv, emotiv.”

Nicolae Negru: „Dar emotiv, din impuls.”

Europa Liberă: Logica războiului, da.

Nicolae Negru: „E logica care spuneam, da, logica războiului, fără să îşi calculeze puterile. Eu înţeleg că te-ai pornit la război, te-ai pregătit bine. Dar ei nici măcar pregătiţi nu sunt. Acesta este cel mai regretabil lucru.”

Europa Liberă: Clasicii, clasicii spun că acel conducător de oşti care intră în război, fără ca să ştie cum va ieşi, nu este unul meseriaş. Dar scopul nostru era astăzi să le punem în faţă oglinda, să le spunem, inclusiv să le atragem atenţia că Rusia, Duma de Stat deunăzi a votat o lege prin care le interzice demnitarilor să aibă conturi bancare în afara Rusiei, să aibă case, imobile. Deci, dacă aceasta vor, să trăiască în spaţiul acesta, au pornit pe calea cea bună...