Experți Amnesty International critică starea închisorilor din Moldova

Viaţa deţinuţilor din unele penitenciare ale Moldovei este în pericol, susțin doi avocați afiliați la Amnesty International.


Experţi ai organizaţiei Amnesty International au ajuns la concluzia că viaţa deţinuţilor din unele penitenciare din Republica Moldova este în pericol din cauza condiţiilor inumane de detenţie. Lipsa asistenţei medicale calitative, a spaţiilor pentru plimbări sau a luminei naturale sunt câteva dintre încălcările reclamate de avocaţii Amnesty Moldova. Detalii are Diana Răileanu.


Două cazuri, relevante, la părerea avocaţilor Amnesty International Moldova, probează condiţiile nu doar degradante din penitenciare, dar şi periculoase pentru viaţa persoanelor condamnate.

Într-un caz este vorba de un bărbat deţinut în Penitenciarul nr. 13 din capitală, care în ciuda maladiilor de care suferă, a fost trimis în repetate rânduri în carcera închisorii, fapt care, potrivit avocaţilor, i-a înrăutăţit starea sănătăţii.

Într-un alt caz, rudele unui deţinut susţin că acesta a murit în acelaşi penitenciar urmare a complicaţiilor provocate de meningită – o boală infecţioasă care afectează creierul – deşi înainte să ajungă în închisoare bărbatul era sănătos.

Avocata Veronica Mihailov susţine că aceste cazuri nu sunt unice şi că din cauza condiţiilor din penitenciare au de suferit zeci de deţinuţi, iar reparaţiile cosmetice din unele închisori nu au dus, de fapt, şi la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie a persoanelor:

„Adică, să fie nişte îmbogăţiri reale care să elimine supra-aglomerarea celulelor, care să asigure deţinuţilor acces la lumina naturală, să aibă nişte unităţi sanatoriale decente. Ceea ce am văzut eu este că persoanele îşi face necesităţile fiziologice în acelaşi loc în care fac şi duş, aerisirea este foarte proastă, asistenţa medicală este una superficială şi nu specializată în dependenţă de anumite afecţiuni. Da, sunt anumiţi lucrători specializaţi în acest sens, însă din convorbirile confidenţiale avute cu mai mulţi deţinuţi, ni s-a creat impresia că ei, de fapt, nu simt aceste îmbunătăţiri şi situaţia este aceeaşi ca şi cea pe care au relatat-o cu mulţi ani în urmă.”

Până în prezent, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO de cel puţin 14 ori din cauza condiţiilor inumane din închisori. Autorităţile se apără spunând că an de an investesc bani în reparaţia penitenciarelor din ţară, însă procesul de modernizare a instituţiilor este îngreunat din cauza clădirilor vechi care nu sunt compatibile cu standardele europene. Iată explicaţia Anei Druţă, şefa Direcţiei relaţii publice din cadrul Departamentului Instituţii Penitenciare:

„Noi recunoaştem că majoritatea instituţiilor penitenciare au o infrastructură foarte veche. La moment în structura instituţiilor sistemului penitenciar deja avem patru penitenciare care sunt sută la sută euro conforme. În ceea ce priveşte Penitenciare nr. 13 din Chişinău, care este unul din cele mai vechi penitenciare şi care figurează în majoritatea cauzelor încriminate de CEDO în sensul condiţiilor de detenţie, este de menţionat faptul că în comun cu partenerii occidentali ai Republicii Moldova s-a stabilit iniţierea lucrărilor de construcţie din temelie a unui noi izolator de urmărire penală care va înlocui penitenciarul nr. 13. Noi în permanenţă ne străduim să facem tot ce este posibil pentru a îmbunătăţi condiţiile de detenţie din custodia statului.”

În opinia expertului de la Centrul de Resurse Juridice, Ion Guzun, Republica Moldova ar atrage mai rar în atenţia Curţii Europene din cauza condiţiilor inumane din penitenciare, dacă, de exemplu, judecătorii ar măsura „de şapte ori” înainte să trimită o persoană la închisoare, mai ales în cazul aresturilor preventive:

„Noi vorbim despre politica statului cu referinţă la detenţia persoanelor în locurile de detenţie, în cazul dat Penitenciarul nr. 13. Noi ştim că în raza mun. Chişinău se află şi alte penitenciare, respectiv temporar persoanele ar putea fi plasate în aceste instituţii penitenciare – este una dintre soluţii. Evident că ar fi bine ca judecătorii de instrucţie sau procurorii să conştientizeze faptul că detenţia în acele instituţii este una absolut inumană, respectiv trebuie să fie foarte atenţi când solicită ca să fie aplicat arestul sau să fie prelungit.”

În opinia expertului cu cât mai rar Republica Moldova va fi notificată în rapoarte pentru ineficienţa măsurilor de combatere a torturii şi condiţiilor degradante din închisori, cu atât mai repede îşi va convinge partenerii occidentali că a ales să asimileze valorile europene de respectare a drepturilor omului.