Vlad Bercu: FMI nu spune când va reveni în R. Moldova. FMI doar cere ca angajamentele asupra cărora s-a convenit cu autorităţile să fie onorate.
Fondul Monetar Internațional a îndemnat guvernul de la Chișinău să stabilizeze Banca de Economii și să ia măsuri pentru a se evita adâncirea deficitului bugetar. Apelul este cuprins într-un comunicat în care FMI anunță că amână, în înțelegere cu guvernul, o vizită la Chișinău care urma să înceapă săptămâna aceasta. Este a doua amânare a misiunii, după cea anunțată în noiembrie, amânări succesive care dau apă la moară speculaţiilor. Liliana Barbăroşie l-a întrebat pe analistul economic Vlad Bercu dacă această amânare este motivată mai degrabă de probleme economice sau politice:
Europa Liberă: Dar pe lângă toate, aceasta înseamnă şi o tranşă de 76 de milioane de dolari pe care probabil guvernul miza, dar care nu va intra în cheltuieli…
Vlad Bercu: Sunt mai puţin importanţi banii care urmau să vină, pentru că ei oricum mergeau în rezerve. Banca Naţională are suficiente rezerve. Dar este mai grav faptul că e un semnal foarte negativ pentru donatori, pentru investitori. Doamne fereşte dacă se agravează situaţia şi se stopează în genere programul…
Europa Liberă: Există riscul acesta, al stopării?
Your browser doesn’t support HTML5
Vlad Bercu: Nu ştim, pentru că acum ei pur şi simplu au amânat. Ei nu au întrerupt relaţiile, nu au rupt programul, pur şi simplu au amânat venirea unei misiuni. Deocamdată semnalul acesta critic este cu mai puţine efecte negative decât în cazul în care programul ar fi fost stopat.
Europa Liberă: Ce aşteptări are FMI, de fapt, faţă de guvern şi nu se întreprind?
Vlad Bercu: Pe FMI îl interesează în primul rând politicile bugetar-fiscale, astfel încât să se susţină bugetul, să avem o situaţie financiară stabilă, să avem venituri mai mari care să acopere cheltuielile. Unele înţelegeri deja au fost realizate, cum ar fi majorarea taxei de drumuri, a vinietei, a accizelor, s-au făcut şi alte schimbări, dar nu s-au reuşit toate. Inclusiv eu cred că pe ei îi deranjează că nu s-a pornit procedura de revizuire a bugetului de stat, or ştim foarte bine că bugetul pe 2013 a fost construit pe nişte indicatori care pe urmă s-au dovedit a fi ireali. Cât priveşte banca de economii care a fost vizată, deci misiunea era profund îngrijorată de situaţia de la BEM, aşa scria FMI în memoriu, dar vedem că situaţia de la bancă, chiar dacă s-a îmbunătăţit, capitalul social dacă la mijloc de an era 69 de mln. de lei, la sfârşit de an era de 129 milioane, dar guvernul nicidecum nu poate să îmbunătăţească situaţia băncii până în luna martie, când se preconiza să fie finalizată revizuirea a şasea a programului cu Fondul.
Europa Liberă: Apropo de asta: mai poate fi vorba despre o revizuire în luna martie sau termenele au fost deplasate mai încolo?
Vlad Bercu: La sigur că nu se poate. Ea va fi deplasată nu se ştie până când. Eu cred că până când va fi rezolvată criza politică din Republica Moldova. Fiindcă de fapt FMI nu spune când va reveni în Republica Moldova. FMI doar cere ca angajamentele asupra cărora s-a convenit cu autorităţile să fie onorate.