Creşterea economică va depinde tot mai mult de calitatea actului politic pe plan economic

Valeriu Prohnițchi: „Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor au viziuni complet diferite faţă de cum trebuie construite politicile fiscale.”


Economia nu prea suportă zgomotul politic şi intră în suferinţă ori de câte ori politicienii îşi încrucişează săbiile. Este o constatare obişnuită pretutindeni. Va fi oare economia, aici şi acum, o victimă sau o suferindă colaterală, alături de cetăţeni în general, din cauza confruntărilor de pe ringul politic moldovenesc? Analistul economic Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului analitic independent „Expert-Grup”, ne va împărtăşi opiniile sale.

Europa Liberă: Şocuri externe şi meteo în 2012, dle Prohniţchi, care au sporit suferinţa economiei moldoveneşti. Acum, la aceste şi alte cauze se adaogă o foarte zgomotoasă ceartă politică. În general, crizele politice, cum este cea pe care o traversează acum R. Moldova, lovec inevitabil din plin economia, sau aceasta poate să se menţină cumva la adăpost?

Valeriu Prohniţchi: „Depinde, evident, de profunzimea acestor crize. Unele crize sunt sănătoase, ele asanează, dacă putem spune aşa, sistemul economic şi politic şi pe termen lung au efect pozitiv.

Pe termen scurt, însă, această criză politică prin care trecem la moment şi, evident, în funcţie de cu ce se va termina ea, mai degrabă totuşi creează nervozitate şi poate o anumită panică în rândul investitorilor. În plus, vedem şi alt tip de consecinţe în domeniul politicilor economice. Această confruntare politică între membrii coaliţiei de guvernare a dus la amânarea vizitei misiunii FMI în Moldova şi această amânare a vizitei înseamnă şi amânarea, probabil, a disbursării ultimei tranşe pe care urma Fondul să o plătească Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Mai revenim la această amânare, dle Prohniţchi, dar care sunt în opinia Dvs. cele mai proaste lucruri din perspectiva economicului la care ar trebui să se aştepte R. Moldova, dacă această criză a politicului se va agrava şi se va eşua – vorba vine – într-o istovitoare şi se pare destul de inoportună campanie electorală?

Valeriu Prohniţchi:
„Uitaţi-că la acel episod cu comunicările telefonice interceptate. Dacă se va proba că ele sunt adevărate, atunci investitorii ce ar trebui să înţeleagă? Că în Moldova fără acoperire politică nu poţi să faci business la modul serios? Deci, este o consecinţă extrem de gravă, un semnal extrem de grav pe care ar trebui să-l înţeleagă societatea…”

Europa Liberă: Nemaivorbind deja despre cum ar putea Fiscul să se mai prezinte în continuare la o companie să-i ceară socoteală…

Valeriu Prohniţchi:
„Este exact al doilea element, a doua dimensiune, etică, sau morală: cum putem de azi înainte să pretindem, să înaintăm cerinţe de onorare a obligaţiilor fiscale în situaţia în care, spun încă o dată, dacă se vor confirma că sunt adevărate aceste interceptări, în situaţia în care nici conducerea inspectoratului fiscal nu este „busuioc de pus la icoane”?”

Europa Liberă: Ar putea de exemplu acest lucru avea ca efect diminuarea acumulărilor la buget, indiferent că este adevărat sau trucat?

Valeriu Prohniţchi:
„Ar putea, ar putea să aibă. Chiar dacă se va proba că din punct de vedere juridic aceste probe nu sunt pertinente sau nu sunt adevărate, oricum ele lasă o amprentă foarte gravă; şi mie îmi este dificil acum să prezic cum se va schimba comportamentul fiscal al agenţilor economici, dar în mod sigur nu ar trebui să ne aşteptăm la o sporire a aşa-numitului civism fiscal.”

Europa Liberă: Atragerea investiţiilor străine directe n-a constituit chiar succesul cel mai răsunător în 2012. Tulburările şi incertitudinile politice de acum ar putea fi compromite eforturile şi în acest an, eforturile de îmbunătăţire a situaţiei în acest sens?

Valeriu Prohniţchi:
„Ar putea şi aceasta depinde de cât de prelungită va fi această criză şi de ce fel de soluţii vor fi găsite pentru ea. Investitorii au primit un semnal negativ foarte important, că fără acoperire politică nu poţi să faci business serios în republica Moldova. Şi asta este extrem de grav. Aceasta erodează confidenţa investitorilor nu numai străini, dar şi locali în economia moldovenească.”

Europa Liberă: Revenind la anularea misiunii FMI, anulare convenită sau chiar cerută de autorităţile moldovene, din ce motiv este un prilej de îngrijorare sau totuşi rămâne un lucru oarecum obişnuit?

Valeriu Prohniţchi:
„Misiunile evident mai sunt anulate. Nu este prima dată când o misiune a FMI în Republica Moldova este amânată. Dar de fiecare dată aceste amânări de obicei erau urmate de anumite ajustări,dacă putem spune aşa, fie în bugetul de stat, fie în alte politici fiscale. Pentru că de vizita respectivă depinde după cum am spus disbursarea ultimei tranşe de către fond pentru Republica Moldova. Şi dacă nu greşesc, o parte din această tranşă ar trebui să fie acordată direct în buget. S-ar putea însă să mă înşel şi să fie integral acordată Băncii naţionale.

În orice caz, aceasta cumva împiedică acumularea activelor oficiale de rezervă. Nu ar trebui să ne aşteptăm la consecinţe pozitive de pe urma amânării acestei vizite. În plus, vizita este importantă şi din considerente tehnice. Vizita respectivă ajută guvernul să înţeleagă mai bine care sunt riscurile economice ale momentului şi cum pot fi aplanate. Un alt aspect important este că această criză politică a developat calitatea extrem de joasă a dialogului de politici economice care are loc în interiorul guvernului. În special mă refer la dialogul dintre Ministerul Finanţelor şi cel al Economiei.”

Europa Liberă: Chiar voiam să vă întreb în ce măsură intemperiile politice de acum, cu radicalizarea bătăii între partide, tulbură, de exemplu, cooperarea ministerelor care ar trebui să acţioneze mână-n mână pentru reforme? Iar dacă aceste ministere au drapele diferite de partid deasupra sediilor, s-ar putea întâmpla să se intre mai degrabă într-un fel de război de uzură decât de cooperare în numele „Zeilor” economici.

Valeriu Prohniţchi:
„M-am convins eu personal într-un episod pe care nu pot să-l dezvălui acum, fiindcă calitatea acestui dialog este extrem de proastă. Ministerele, nu ştiu, poate discută la nivelul funcţionarilor de rang inferior şi mediu, dar la nivelul politicilor, la nivelul celor care iau deciziile politice, calitatea suferă extrem de mult. Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor au viziuni la moment completamente diferite faţă de cum trebuie construite politicile fiscale. Şi de multe ori am impresia că aceste viziuni sunt dictate nu de faptul că aceste ministere văd în mod diferit modelul după care trebuie să se dezvolte economia moldovenească, ci din cauza faptului că, precum aţi spus şi Dvs., ele poartă stindarde diferite.”

Europa Liberă: Deci, nu discută ca nişte partizani ai unor modele economice care ar trebui urmate?

Valeriu Prohniţchi:
„Se discută nu de pe poziţiile teoriei şi practicii politicilor economice, ci mai degrabă de pe poziţiilor populismului.”

Europa Liberă: O creştere de 3,5 % a economiei pentru 2013 vi se mai pare optimistă?

Valeriu Prohniţchi:
„Da, pentru că această creştere nu va depinde în 2013 atât de mult de calitatea politicilor economice. Este o creştere pe care noi o vedem ca un episod de revenire a economiei moldoveneşti la potenţial după şocul climateric suferit în 2012. Dar pe termen lung, pe 2014 şi mai departe, creşterea economică va depinde tot mai mult de calitatea actului de politici economice. Acele reforme uşoare care puteau fi implementate, au fost deja implementate. Acum este momentul unor decizii extrem de dificile, extrem de grele. Ele nu pot fi luate atunci când există aşa calitate proastă a dialogului în interiorul guvernului, sau între guvern şi Parlament, sau între Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională.”

Europa Liberă: Dispoziţiile preelectorale sunt un sol fertil pentru populism. Nu neapărat pentru că ne-am afla în prag de alegeri, dar nimeni nu ştie cât produs de acest fel îşi poate permite R. Moldova în această fază a reformelor?

Valeriu Prohniţchi:
„Îmi e greu să cuantific acest aspect. Dar bugetul, în mod sigur, nu oferă un spaţiu prea larg pentru generozitate preelectorală. După cum am văzut şi în cazul acestor discuţii telefonice, probabil partidele au şi alte surse de finanţare a companiilor electorale decât direct bugetul de stat sau companiile pe care le controlează…”

Europa Liberă: Summitul de la Vilnius din toamnă va fi probabil mai mult dezamăgitor pentru moldoveni, decât triumfător. Amânările realist de presupus acum vor avea efect prost asupra economiei?

Valeriu Prohniţchi:
„Nu, ele vor pica prost pentru guvernul de la Chişinău. Diplomaţia moldovenească a depus un efort enorm pentru a îmbunătăţi imaginea externă a ţării şi a reuşit să facă acest lucru într-un mod de-a dreptul miraculos, din punctul meu de vedere. Dar iată că această criză politică care se produce în Moldova demonstrează că campania noastră agresivă de marketing extern nu a corespuns cu calitatea produsului pe care noi vrem să-l vindem europenilor. Şi iată aceasta ar putea să dea o lovitură de imagine extraordinară pentru guvernul de la Chişinău. Indiferent de faptul că va fi acest guvern, sau va fi altul.”