Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, în dialog cu Valentina Ursu, despre apelul şefului statului la conciliere şi dialog în cadrul AIE.
Europa Liberă: Cum tălmăcim acest mesaj, pe care l-a adresat şeful statului, care insistă ca liderii Alianţei pentru Integrare Europeană să revină la masa de negocieri? Ce trebuie de negociat?
Dumitru Diacov: „Eu, în primul rând, pricep ca o chemare la dialog, fiindcă lipsa de dialog a dus la această situaţie.”
Europa Liberă: PD insistă pe varianta zero, ce înseamnă varianta zero?
Dumitru Diacov: „În primul rând, preşedintele a sesizat foarte bine şi a chemat partidele la dialog. Un dialog între partidele componente ale Alianţei este absolut
Un dialog între partidele componente ale Alianţei este absolut necesar pentru a debloca această criză...
necesar pentru a debloca această criză. Sigur că partidele trebuie să renunţe la declaraţiile tăioase care au fost făcute în această perioadă. Pe noi ne interesează dacă mai rămâne în vigoare acea declaraţie şi acel angajament de a ieşi din acordul Alianţei a colegilor de la PLDM.”
Europa Liberă: Premierul Filat astăzi a spus că PLDM e gata să revină la vechiul acord.
Dumitru Diacov: „Păi atunci sigur că trebuie să răspundă partidele, să se aşeze liderii să facă un schimb de păreri. Poate era bine sub auspiciile Preşedinţiei să se întrunească şi să discute şi atunci carul se porneşte din loc. Trebuie făcut primul pas. Şi disponibilitatea de a face un compromis, de a renunţa la unele declaraţii este o primă condiţie, ca după aceea să urmeze înţelegeri de a lucra în comun şi mai departe.”
Europa Liberă: Şi totuşi domnul Lupu spune tranşant că PD insistă pe varianta zero, adică demisia şi a speakerului, şi a şefului Cabinetului de Miniştri.
Dumitru Diacov: „Eu presupun că aceasta e din cauza că colegii de la PLDM nu au
Presupun că se insistă pe varianta zero din cauza că PLDM nu a spus că a renunţat la ideea de a părăsi acordul Alianţei...
spus că ei au renunţat la ideea de a părăsi acordul Alianţei. Adică, dacă acea declaraţie este nulă şi este anulată, atunci sigur nu sunt motive de a respinge chemarea la un dialog.”
Europa Liberă: Şi totuşi, dacă se adună semnături pentru o moţiune de cenzură pentru actualul Guvern, ce se întâmplă?
Dumitru Diacov: „Se discută. Şi după aceea partidele, fracţiunile parlamentare, deputaţii, participă la vot sau nu participă la vot.”
Europa Liberă: Care formaţiune adună cele 26 de semnături pentru moţiunea de cenzură?
Dumitru Diacov: „Nu ştiu. Eu nu sunt implicat în procesul acesta.”
Europa Liberă: PL-ul nu va semna. L-am întrebat pe domnul Ghimpu, care spune că PL-ul nu semnează nimic.
Dumitru Diacov: „Păi nici eu nu semnez nimic. Trebuie de aşezat la masă şi de discutat să vedem ce face în continuare. Eu nu vreau să o iau înainte să fac
Alianţa în formula care era, în starea de spirit care era nu poate să se repete...
prognoze. Cred că potenţialul Alianţei nu a fost epuizat şi suntem capabili să găsim nişte seminţe raţionale, pentru a duce la capăt ceea ce am început. Dar sigur că Alianţa în formula ceea care era, starea ceea de spirit care era nu poate să se repete. Trebuie să fie o înţelegere foarte clară cum lucrăm mai departe.”
Europa Liberă: Cum ziceţi că s-ar putea de lucrat în continuare?
Dumitru Diacov: „Păi trebuie să fie o atmosferă mai sănătoasă, mai multă încredere, trebuie să fie un angajament public nu de repartizare a funcţiilor, dar de respect unul faţă de altul, de a termina cu aceste reproşuri reciproce, învinuiri şi aşa mai departe.”
Europa Liberă: Domnule Diacov, dar după ce s-a semănat atâta ură, atâta vanitate, atâta dispreţ între colegii din Alianţă, mai ales, în vârful puterii, se poate de aşezat la masa de negocieri?
Dumitru Diacov: „Eu cred că interesele oamenilor, ceea ce trebuie să facă o guvernare, soarta ţării este mai presus, decât aceste emoţii, ambiţii şi aşa mai departe.”
Europa Liberă: Sunt voci, care spun că, din moment ce PCRM este interesat în declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, ar putea şi PD să susţină opţiunea aceasta.
Dumitru Diacov: „Bine, bine şi ce se întâmplă, ce fel de guvernare vom avea după alegerile anticipate? Nu tot cam aceiaşi actori se vor întâlni? Dacă PCRM doreşte să
Ce fel de guvernare vom avea după alegerile anticipate? Nu tot cam aceiaşi actori se vor întâlni?..
ajute ţara, lasă să vină cu ideea: „Hai, bun, hai formăm un guvern tehnic, hai lucrăm doi ani de zile şi când vine termenul mergem la alegeri anticipate”. Ei nu vor aceasta. Ei vor alegeri anticipate şi să vină la putere de unul singur. Eu cred că aceste experimente noi nu putem să le facem, nu putem să ni le permitem.”
Europa Liberă: Domnul Ghimpu zicea că, dacă nu s-a copt harbuzul, poate să se coacă ridichea, adică face aluzie că s-ar putea coace o coaliţie PD-PCRM.
Dumitru Diacov: „Dar Ghimpu unde va fi?”
Europa Liberă: El zice că e în opoziţie.
Dumitru Diacov: „Şi el tot timpul vrea să fie în opoziţie sau la guvernare vrea să fie?”
Europa Liberă: El astăzi în interviu pentru Europa Liberă zice aceasta, că el e îngrijorat că ar putea să se creeze coaliţia PDM-PCRM.
Dumitru Diacov: „El are miniştri la guvernare. Chiar astăzi au fost propuse două persoane. Atunci acest partid trebuie să retrăiască pentru aceşti oameni şi să dorească ca oamenii aceştia să lucreze bine în funcţiile propuse. Eu aş dori să lăsăm obidele la o parte şi să încercăm să ducem la capăt mandatul.”
Europa Liberă: Adică să se menţină în funcţie şi domnul Lupu ca speaker, şi domnul filat ca premier…
Dumitru Diacov: „Da, exact.”
Europa Liberă: E posibil?
Dumitru Diacov: „Eu am încercat toată această perioadă să-i conving pe colegi să accepte ideea aceasta. Pur şi simplu, ceea ce am spus eu încă la începutul AIE-1:
Partidele democrate trebuie să demonstreze că sunt capabile măcar un mandat să-l ducă până la sfârşit...
democraţii, partidele democrate trebuie să demonstreze că sunt capabile măcar un mandat să-l ducă până la sfârşit. Eu nu văd de ce atunci populaţia să mai voteze un partid din acestea care sunt în coaliţie? De ce să voteze oamenii, dacă ei nu sunt capabili să ducă la capăt un mandat? Eu încerc să fac ca să realizăm această idee.”
Europa Liberă: Care?
Dumitru Diacov: „În mod practic în fiecare zi.”
Europa Liberă: Care idee? De menţinere a AIE?
Dumitru Diacov: „De menţinere, de realizare a angajamentelor asumate.”
Europa Liberă: Surprize în Parlament mâine-poimâine apar?
Dumitru Diacov: „În Parlament întotdeauna apar surprize. Este un teren de discuţii, de dezbateri. Pot să apară, sigur.”
Europa Liberă: Dar acuma mai negociază cineva din componentele AIE cu comuniştii ceva?
Dumitru Diacov: „Nu pot să vă spun. Nu sunt implicat în chestia aceasta. Eu cred că este bine ca toată lumea să discute unul cu altul, să caute cele mai bune soluţii, să vadă ce este de făcut. Sunt deputaţi comunişti care nu vor alegeri anticipate, sunt deputaţi comunişti care vor alegeri anticipate. Trebuie de vorbit şi cu unii, şi cu alţii.”