Putin-Hollande - o întrevedere fără istorie

La întîlnirea de la Kremlin

Vladimir Putin a negat că în Rusia ar exista „probleme deosebite în legătură cu drepturile omului”.


Preşedintele Franţei, François Hollande, a avut astazi convorbiri la Moscova cu omologul său rus, Vladimir Putin. În capul agendei s-a aflat criza siriana şi la încheierea discuţiilor, iar preşedintele de la Paris a vorbit despre dorinţa Franţei de a deschide dialogul politic tuturor părţilor implicate in conflict, cu alte cuvinte de a avea convorbiri si cu reprezentantii autorităţilor de la Damasc si nu numai cu opoziţia. Mai multe de la Oana Serafim.

„Credem că acest dialog trebuie să găsească o formulă nouă prin care sa fie implicate toate părţile”, a spus preşedintele socialist de la Paris, după convorbirea sa cu liderul de la Kremlin. El a adăugat că, deşi atît Franţa cît şi Rusia doresc să fie evitată fărîmiţarea Siriei, Moscova si Parisul au viziuni diferite asupra modului în care se poate realiza acest lucru.

„În ciuda diferenţelor de nuanţe între poziţiile Rusiei şi Franţei, noi susţinem în continuare păstrarea Siriei ca un stat suveran şi democratic şi avem multe lucruri în comun în modul în care abordăm şi evaluăm situaţia”, a declarat Vladimir Putin.

Cum se ştie, Rusia (împreună cu China) s-au opus in Consiliul de Securitate ONU oricăror măsuri militare şi sancţiuni severe împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, şi Rusia a continuat să furnizeze arme Damascului.

Preşedintele Hollande a vorbit la Moscova şi despre relaţiile bune existente între ţara sa si Rusia: „Sunt aici şi asta demonstrează calitatea relaţiilor noastre. Stim că aceste relaţii unesc naţiunile noastre şi aceste relaţii sunt istorice. Relaţiile sunt strînse pentru că suntem două ţări mari, membre ale Consiliului de Securitate şi avem responsabilitatea de a rezolva conflictele internaţionale şi de a preveni ameninţările, în mod deosebit terorismul.”

Inaintea întilnirii cu preşedintele de la Moscova, domnul Hollande a acordat un interviu postului de radio Echo Moskvi, în care a promis că va discuta cu omologul său de la Kremlin şi despre respectarea drepturilor omului în Rusia, dar spunînd că nu va aborda subiectul în mod provocator.

Importante organizaţii internaţionale non-guvernamentale, Uniunea Europeana şi Statele Unite şi-au exprimat în ultimul timp opinii foarte critice faţă de modul în care regimul de la Moscova adordează drepturile omului, de la cazul Hodorkovski, la cazul Pussy Riot, la relaţia cu opoziţia, la limitarea libertătii presei si a întrunirilor. La conferinţa de presă comună a celor doi preşedinti, Vladimir Putin a negat că anul trecut în Rusia ar exista „probleme deosebite în legătură cu drepturile omului”.