Responsabilitatea oamenilor politici, a presei și criza politică din Moldova.
Libertatea presei și politica externă au fost evidențiate în ultimii ani drept domenii în care Alianța pentru Integrarea Europeană a înregistrat cele mai clare succese. Trăinicia succeselor externe a fost pusă sub semnul întrebării de anunțul că Republica Moldova nu va mai putea semna la toamnă Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Iar cele aproape două luni de ceartă în public între partidele guvernării au dezvăluit un peisaj mediatic tulburător. Despre afilierea politică a presei și despre tentativele politicienilor de a-și manipula alegătorii prin presă a stat de vorbă Alla Ceapai cu câțiva experți moldoveni:
Declaraţiile contradictorii şi acuzele reciproce la care liderii coaliţiei de guvernare recurg tot mai des în apariţiile lor publice debusolează cetăţeanul de rând, în loc să-l mobilizeze şi să-l motiveze. Mai ales când se convinge că politicienii preferă să-şi vorbească prin intermediul jurnaliştilor în loc să se privească unii pe alţii în ochi la masa de negocieri. La această concluzie am ajuns discutând cu mai mulţi experţi în comunicare.
Ei sugerează că în cele din urma vinovată de amploarea ce a luat-o scandalul ce a ruinat AIE va fi presa, constată experţii, referindu-se în mod special la practicile unor instituţii media care, cu sau fără voie,
„Noi ştim deja aproape cu exactitate care dintre mass-media şi cui îi aparţin şi care sunt independente. Cred că majoritate dintre noi cunosc acest lucru. Şi atunci e cazul să nu fim afectivi în evaluarea ştirilor care sunt la anumite canale de televiziune, în special. Eu înţeleg că este foarte dificil pentru majoritatea oamenilor să facă acest lucru. Informaţiile care parvin de la sunt contradictorii în sine. Toate aceste informaţii sunt menite să manipuleze şi să atragă de partea lor un anumit segment de populaţie. Pentru moment eu de exemplu ceea ce încerc să fac e o detaşare totală faţă de ceea ce spun ei pentru că lupta este în toi. Şi atunci este mai bine să nu avem nici o opinie până se încheie lupta.”
Expertul în comunicare Cristian Saulea spune că politicienii după ce îşi toarnă zoaie în cap nu au altă soluţie decât să se aşeze la masa de negocieri. Dar presa care serveşte la imaginea bună a unor politicieni îşi va recăpăta mai greu credibilitatea în faţa cetăţenilor:
„Cel puţini jurnaliştii ar trebui comparativ cu politicienii să fie mai atenţi în această criză politică creată, fiindcă politicienii au talentul uneori de a ajunge la un punct comun, iar jurnaliştii vor rămâne cu păcatele scrise pe care oricine le va putea vedea şi compara cu o situaţie mai calmă.”
Cristian Saulea e de părere că certându-se în public politicienii îşi taie craca de sub picioare, aşezarea la masa de negocieri fiind compromisă cu fiecare acuzaţie reciprocă. L-am întrebat pe Cristian Saulea ce ar trebui să înţeleagă cetăţeanul de rând din aceste dueluri de replici tăioase pe care şi le lansează colegii din coaliţia de guvernare:
„Un lucru esenţial în comunicarea politică este claritatea mesajului pe care îl transmite un partid alegătorilor. Situaţia din ultimele săptămâni ne arată lipsa de maturitate şi cultură a unor lideri politici. Sunt lansate foarte multe mesaje care sunt contradictorii. Oamenii simpli sunt într-o confuzie totală. Orice mesaj care este transmis de un lider politic nu ajunge neapărat în forma în care a fost conceput. Până la urmă omul îl trece prin filtrul său de înţelegere, prin cultura sa generală, prin simpatiile politice.
Dar politicienii trebuie să transmită un mesaj mai clar şi prin aceste ieşiri în public să le răspundă la anumite întrebări oamenilor simpli. Cel mai prost lucru în politică este atunci când nu ai nici o părere, atunci când politicianul se declară neutru, nu se implică nici în declaraţii, nici în evenimente politice. Ceea ce se întâmplă acum este şi mai grav decât neutralitatea. S-au lansat foarte multe acuzaţii. S-a trecut deja de punctul în care acestea ar fi legate de anumite procese tehnice politice. S-a trecut la chestii mult mai personale. Acest lucru va agrava situaţia şi posibil va aduce într-un impas şi va face imposibilă orice negociere.
Lucru pe care trebuie să-l facă politicienii este să-şi calculeze foarte bine paşii. Fiindcă astăzi când faci o declaraţie, nu trebuie mâine să vii cu altă declaraţie în care să te contrazici 100%. Eu cel puţin nu aş alege un lider care crede că albul este negru şi mâine invers.”
Mai mulţi experţi sunt de părere că votul cetăţenilor la viitoarele alegeri parlamentare va fi hârtie de turnesol a felului în care cetăţenii de rând au înţeles mesajul politicienilor lansate în toiul crizei politice.