Protestele au adus Bulgaria în prag de alegeri

Președintele Rosen Plevneliev la o conferință de presă la Sofia

Președintele Rosen Plevneliev a anunțat data alegerilor pentru 12 mai.

După aproape 3 săptămâni de proteste, trei imolări, blocaje de drumuri și ciocniri cu forțele de ordine, criza politică în Bulgaria se îndreaptă spre un deznodământ oarecum firesc - alegeri anticipate pe data de 12 mai. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele bulgar, după cum relatează de la Sofia Petio Petkov:

După aproape trei săptămâni de proteste, trei imolări, blocaje de drumuri și ciocniri cu forțele de ordine, criza politică în Bulgaria se îndreaptă spre un deznodamânt așteptat - alegeri anticipate pe data de 12 mai. Într-un mesaj adresat cetățenilor, președintele Plevneliev a declarat că schimbările dorite pot fi făcute numai de un nou Parlament. El a anunțat că pe lângă guvernul de serviciu va funcționa un consiliu cetățenesc pentru alegeri cinstite. Vor fi invitați observatori internaționali.

Protestele au dat primele rezultate – azi-mâine va fi anunțata reducerea prețului la energie electrică – cu între 7 și 20%, echipe ale Procuraturii au intrat în cele trei regionale energetice, este așteptată creșterea salariului minim împreună cu cea a pensiilor, din 1 aprilie.

Se pare că reînnoirea clasei politice, fie și în cadrul vechilor partide – de apariția până alegeri a unor partide noi nu este timp – va fi principalul rezultat politic de pe urmă protestelor.

La plenara de ieri a socialiștilor a fost lansata propunerea ca în primele locuri din liste să fie puși oameni desemnați de organizațiile locale. Ideia a fost sprijinită de Stanișev și de ex-președintele Părvanov care au declarat că partidul trebuie să devină un exponent al dorinței de schimbare.

Stanișev a declarat că dacă socialiștii căștigă alegerile, nu el va fi prim-ministru. Gurile rele zic că renunțând la postul de premier, el speră, ca în calitatea de președinte al Partidului socialiștilor europeni va putea deveni viitorul președinte al Comisiei europene.

Încă un rezultat vizibil de pe urmă protestelor – mediile naționale au revenit la pluralism – opoziția de toate culorile și liderii neformali ai protestelor au ocupat, în principalele emisiuni informative, locurile de care pînă mai ieri le-au avut gratuit miniștrii din guvernul Borisov.

Între timp, în pofidă opoziției foștilor comuniști și ultranaționaliștilor parlamentul a votat din nou în favoarea renunțării la proiectul nuclear „Belene”.


Protestele continuă în căteva orașe pe o scară mai redusă. O nouă explozie a energiei străzii este așteptată pe data de 3 martie – ziua independenței.