Cei care îşi doresc să facă jurnalism civic trebuie să facă diferenţa între interesul public şi viaţa privată a celui pe care îl au în vizor.
În vremuri când picii de la grădiniţă îi cer lui Moş Crăciun să le pună sub brad un telefon mobil cît mai performant, nu ne mai putem lipsi de portabile, chiar dacă încercăm să luptam cu dependenţa de aceste ustensile. Luptă fără şanse, trebuie să recunoaştem. Doar de vom urma vechea înţelepciune care ne recomandă să transformăm inamicul, cronofag, în prieten.
Cei care cred că telefonul este doar pentru corespondenţă, cu uşurinţă ar putea fi contrazişi de reporterii civici, care au transformat telefonul mobil, metaforic vorbind, în ochii şi gura lor.
Reporterii civici sunt, de fapt, simpli cetăţeni cu un spirit de observaţie bine dezvoltat şi care deseori folosesc telefoanele mobile pentru a semnala anumite probleme sau, din contra, lucruri care i-au impresionat.
„Spre surprinderea mea nu ştiam că sunt fotografiat, pentru că nu am văzut pe nimeni făcând poze. Pur şi simplu am cumpărat o pereche de pantofi şi ciorapi şi i-am oferit acelui domn”, explica mai târziu Lawrence DePrimo.
Poza publicată pe internet a făcut înconjurul lumii, iar poliţistul a fost decorat pentru gestul său.
Bart Childs, trainer în noi tipuri de media, a instruit săptămâna trecută un grup de tineri activişti şi bloggeri cum pot folosi telefoanele mobile pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor importante, din punctul lor de vedere. Jurnalismul civic, e de părere Bart Childs, poate fi numită cincea putere în stat:
„Există puterea judecătorească, cea executivă şi legislativă, presa este considerată a patra putere şi iată că a apărut şi cea de-a cincea putere în stat – jurnalismul civic, care, de fapt, reprezintă puterea oamenilor de rând. Este modul prin care cetăţenii îşi pot exprima liber opinia mai ales pe internet.”
Totuşi, observă expertul, cei care îşi doresc să facă jurnalism civic ar trebui să ţină cont şi de bunul simţ, adică să facă diferenţa între interesul public şi viaţa privată a celui pe care îl au în vizor.
Printre cei care şi-au luat angajamentul să reprezinte „cea de-a cincea putere în stat” este şi Elena Răţoi, de la Asociaţia „Motivaţie”. Ea spune că astfel îşi doreşte să arate celor din jur greutăţile cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi:
„Consider că opinia publică este, de fapt, cea care face puterea şi anume populaţia sau cetăţenii unui stat sunt cei care ar trebui să decidă viitorul şi în cazul în care noi pur şi simplu tăcem despre unele probleme, ele nu se vor rezolva. Atunci când noi discutăm despre ele, când noi le arătăm, astfel noi putem schimba şi opinia publică şi să atragem atenţia autorităţilor că pe noi ne deranjează şi să-i obligăm să ia anumite măsuri.”
http://www.youtube.com/embed/ktXMh3sOTjc
Jurnalismul civic nu este nou în Republica Moldova. Cunoscuţii activişti Ghenadie şi Oleg Brega, promovează de câţiva ani acest fel de jurnalism prin intermediul portalului „
Pozele şi imaginile video surprinse de grupul reporterilor civici din Moldova pot fi găsite pe reţeaua de socializare Facebook, dând la căutare: Citizen Reporter Moldova sau vă puteţi ghida de pagina noastră de internet: europalibera.org, la rubrica „Vă recomandăm”.