Nucleus și Soft Machine.
„Protofuzioniști” - așa îi numește cronicarul muzical Dave Lynch de la All Music pe membrii trupei Nucleus din Marea Britanie, care în 1970 practica una din cele mai complete și remarcabile fuziuni ale muzicii moderne - rock, jazz, rhythm and blues și muzică clasică.
Anii '70 erau prin excelență anii căutărilor și experimentelor de tot felul în muzică, iar Marea Britanie era - a și rămas - centrul absolut al acestei curiozități. O curiozitate care tot în Marea Britanie, sau mai ales în această țară, a găsit în zilele noastre un aliat desăvîrșit în tehnologie, și cu ajutorul acestui aliat a dat auzului nostru sunete precum IDM, glitch, dubstep, grime și multe altele.
http://www.youtube.com/embed/DD8DMc-IJUM
Revenind însă la Nucleus, să spunem că această trupă este exact ce îi spune numele: un grup restrîns de muzicieni foarte apropiați unii de alții, care au cîntat împreună înainte în diferite alte contexte, și care după cele două albume sub acest nume, s-au răspîndit creînd fiecare diverse trupe de succes, dintre care cea mai faimoasă este Soft Machine.
Nucleus, așadar, sînt Ian Carr, trompetă/flugelhorn, Karl Jenkins, saxofon bariton/oboi/clape, Brian Smith, saxofon tenor și sopran/flaut, Chris Spedding, ghitară, Jeff Clyne, bas, bass electric și John Marshall, tobe/percuție.
O precizare importantă: prin anii '70 la început, cînd trupa Soft Machine a concertat la Munchen, Karl Jenkins a vorbit românilor despre muzica sa și a trupei Soft Machine de la microfonul Europei Libere, fiind oaspetele emisiunii Metronom prezentată la vremea aceea de faimosul Cornel Chiriac.
Piesa pe care o ascultăm se numește „Song For The Bearded Lady” și a apărut pe albumul „We'll Talk About Later” din 1970.
Și pentru că am amintit de Cornel Chiriac, să consemnăm și aniversarea tristă a morții sale - în noaptea de 4 spre 4 martie 1975, Cornel Chiriac a fost asasinat într-o parcare la Muenchen.
Ascultați la capătul filei de azi, 4 martie 2013, a „Dicționarului de sunete” un fragment din emisiunea „Metronom” difuzată la radio Europa Liberă luni, 28 ianuarie 1974, emisiune care i-a avut ca invitați pe doi dintre membrii trupei Soft Machine, Karl Jenkins și Alan Holdsworth.