Diaspora moldoveană pledează pentru reconcilierea partidelor din AIE

Vitalie Vovc

Vitalie Vovc: Să nu punem în pericol procesele care au fost iniţiate şi unde au fost înregistrate anumite succese.

Mai multe organizaţii ale diasporei moldoveneşti au apelat la actuala conducere a ţării, cerând partidelor din AIE să treacă peste divergenţele de moment pentru a nu pune în pericol şansele Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeană. Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu Vitalie Vovc, stabilit de 13 ani la Paris, consultant în afaceri şi unul dintre fondatorii asociației de moldoveni de Franţa, IMPACT.

Vitalie Vovc: „Cred că în mare parte persoanele emigrante sunt partajate, ca şi întreaga societate din Moldova, între visul acesta de integrare europeană care astăzi pare a fi pus în pericol. Toate scandalurile astea legate de corupţie care apar şi care sunt aruncate în mass-media desigur că nu te pot lăsa indiferent. Suntem prinşi între ciocan şi nicovală. Este regretabil faptul că unii actori din actuala coaliţie încearcă un şantaj spunând că dacă nu ne susţineţi acum punem în pericol integrarea sau planul de integrare europeană. Este regretabil. Principalul mesaj care poate veni din străinătate este acesta – să nu punem în pericol procesele care au fost iniţiate şi unde au fost înregistrate anumite succese.”

Europa Liberă: Dar cum vedeţi dvs. lucrurile, există într-adevăr un pericol care ar plana deasupra proceselor pro-europene?

Vitalie Vovc: „Există şi acest pericol real nu vine din partea societăţii civile sau nu vine din partea cetăţenilor care şi-au exprimat opţiunea lor pro-europeană în repetate rânduri, dar vine din partea politicienilor, din partea intereselor meschine pe care le au unii sau alţii. Şi ei azi vin cu nişte mesaje care sunt uluitoare să acceptăm anumite devieri de la norma legală pentru acest vis. Îmi par incompatibile aceste două lucruri. Nu se poate să acceptăm corupţia generalizată în stările cele mai înalte fiindcă asta a ieşit în vileag în ultimele săptămâni. Este inacceptabil acest şantaj.”

Europa Liberă: Corupţia aşa cum o vedeţi dvs. din afară nu toţi o văd la fel de aici, din ţară. Unii zic că CNA ar fi un instrument politic în mâna cuiva. Spuneţi-mi câte din toate aceste detalii ajung până acolo, până la urechile cetăţenilor moldoveni plecaţi peste hotare? S-au ascultat aceste interceptări telefonice care au ajuns în presă, ce crede lumea despre aceste dosare penale?

Vitalie Vovc: „Exact acelaşi lucru care se aude şi în Moldova îl auzim şi noi. Noi trăim astăzi într-un spaţiu mediatic, virtual care nu cunoaşte frontiere. Oricât s-ar încerca să se devieze spre acesta îl manipulează pe acesta, celălalt minte pentru că instrumentează politici nu ştiu ce, există lucruri care sunt vizibile. Există poze, există oamenii care merg acasă şi care văd acele castele, palate incredibile, acele maşini luxoase care circulă pe străzile Chişinăului. Atunci apare o nedumirire absolut normală a fiecărui om simplu care este confruntat cu un dublu mesaj. Pe de o parte, ni se spune că noi suntem ţara cea mai săracă din Europa, nu avem bani, nu avem resurse. Şi aceeaşi oameni simpli care luptă zi la zi, care sunt nevoiţi să plece de acasă pentru aşi câştiga bucata de pâine când revin la Chişinău sunt confruntaţi, pe de o parte, cu nişte preţuri absolut exorbitante şi, pe de altă parte, văd acest lux aparent. Şi atunci apare o nedumerire şi este foarte uşor să speculezi pe această nedumirire.”

Europa Liberă: Din ceea ce îmi spuneţi dvs. aş putea deduce că nu căderea Guvernului ar fi cel mai mare pericol. Din mai multe mesaje venite din străinătate zilele astea s-ar induce ideea că votarea moţiunii de cenzură, căderea Guvernului ar fi catastrofală pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Vitalie Vovc: „Opinia mea personală este că nu căderea Guvernului este acum cel mai mare pericol, ci căderea coaliţiei de guvernare. dacă Guvernul până la urmă găseşte soluţii să depăşească această criză în oricare formulă ar fi ea fără a ajunge la situaţia când vor fi necesare alegeri anticipate, va fi bine. Dacă însă unii din oricare aceste trei componente ale AIE vor încerca să șantajeze şi vor zice – domnilor dacă vă atingeţi de mine atunci facem coaliţie ştiţi dvs. cu cine şi atunci declanşăm alegeri anticipate – e cu totul altă istorie. Dar puţină lume, şi cred că la Chişinău e la fel ca şi în străinătate, puţină lume este capabilă astăzi să judece raţional şi obiectiv. Pe de o parte, nu poţi accepta corupţia, nu poţi accepta devieri de la lege, pe de altă parte nu poţi accepta instrumentalizarea aparatului judiciar de către unii exponenţi ai AIE judecând după ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni şi luni la Chişinău. Noi vorbim despre un principiu fundamental de stat de drept care este astăzi o scamatorie, dar nu stat de drept. Şi pe de altă parte avem acest vis de integrare europeană care serveşte drept monedă de schimb pentru unii şi asta este inacceptabil.”