Protest al unor parlamentari gay şi trans-sexuali la Varşovia

La Varșovia primul parlamentar fățiș gay și primul parlamentar trans-sexual au ocupat locuri în primul rând al sălii de ședință într-un protest față de remarcile ostile ale fostului președinte polonez Lech Walesa.

Fostul lider al luptei anticomuniste din Polonia spusese vineri că locul gay-ilor e în locurile din spate ale parlamentului sau chiar „după zid”.

Remarca a stârnit numeroase proteste printre polonezii cu vederi liberale, unii întrebându-se chiar dacă laureatul premiului Nobel pentru pace nu și-a distrus definitiv reputația de campion al democrației.

Robert Biedron, parlamentar și activist pentru drepturile LGBT și Anna Grodzka, care a avut o operație de schimbare de sex, au primit din partea colegilor de partid invitația de a ședea astăzi în primul rând al sălii, rezervat în general liderilor de fracțiuni. Biedron și Grodzka, ambii parlamentari noi, șed de obicei în rândul al treilea. Remarcile lui Walesa au fost deplânse de propriul lui fiu, europarlamentar, care a spus că va trebui să-i explice tatălui său că lumea s-a schimbat.