Jerzy Buzek: „Îi încurajez pe responsabilii politici din Moldova să se angajeze într-un dialog profund în interesul populației și al țării.”
Europa Libera: Dle Presedinte Buzek, una dintre prioritatile Dvs. in calitate de presedinte al Parlamentului European intre 2009 si 2012 a fost sustinerea eforturilor vecinilor estici de a se apropia de UE. Cum apreciati noua criza politica ce a izbucnit in Moldova, altfel cel mai silitor elev al Parteneriatului Estic.
Jerzy Buzek: „Regret situatia care s-a creat in mai multe dintre tarile partenere din aceasta regiune - Ucraina, Georgia si iata, acum, Moldova. Este pacat ca situatia se inrautateste si tensiunile intre partidele politice de la guvernare se acutizeaza. Ii incurajez pe responsabilii politici din Moldova sa se angajeze intr-un dialog profund in interesul populatiei si al tarii.”
Europa Libera: Exista analisti care sunt de parere ca Moscova nu este straina de evenimentele din Moldova, de vreme ce ceea ce se intampla la Chisinau urmeaza parca modelul deja cunoscut din Georgia sau Ucraina, de pilda, respectiv destabilizarea tarii prin intermediul unor oligarhi. Impartasiti acest punct de vedere?
Jerzy Buzek: „Ar putea fi o situatie similara, da. Dar pe de alta parte
Stiu ca nu este usor, asa a fost si in Polonia, tara mea. Dar, dupa ani si ani de reforme dureroase, iata am fost capabili sa devenim membri ai Uniunii Europene.”
Europa Libera: În momentul la care vorbim, presedintele Timofti are mai putin de 45 de zile pentru a gasi o solutie la acesta criza. Sunt alegerile anticipate o solutie pentru Moldova?
Jerzy Buzek: „Pentru o tara in tranzitie alegerile anticipate sunt o alegere periculoasa. Pentru ca depinde de pozitia opozitiei. In Polonia, de pilda, atat coalitia cat si opozitia aveau acelasi țel: Uniunea Europeană.
Insa trebuie sa ne asiguram că schimbarea guvernului nu va insemna o abatere de la drumul european al Moldovei. Ceea ce stim sigur este ca presedintele si fostul premier Filat sunt dedicati cauzei europene. Alegerile anticipate reprezinta unul dintre instrumentele democratiei. Insa pentru o tara ca Moldova mult mai bine ar fi ca toate partidele politice sa se aseze in jurul mesei rotunde si sa discute situatia, incercand sa evite alegerile anticipate.
Criza politica ar putea pune in pericol viitorul european al Moldovei. Este pacat ca o tara care se afla in fruntea plutonului, care este de departe inaintea tuturor - daca ne uitam la dinamismul reformelor din Moldova si la progresul extraordinar inregistrat datorita angajamentului ferm al guvernului - este asadar pacat sa se puna in pericol toate aceste realizari. Toate aceste reforme sunt necesare pentru binele populatiei in primul rand, pentru economia tarii si bunastarea cetatenilor. Sigur sunt necesare si pentru compatibilitatea dintre sistemele noastre avand in vedere perspectiva integrarii in UE. Ca urmare, in cazul unor alegeri anticipate, toate aceste realizari strategice ar putea fi puse in pericol.”
Europa Libera: Sa inteleg ca o astfel de criza ar putea pune in pericol incheierea Acordurilor de liber schimb si de asociere?
Jerzy Buzek: „Sper sa nu se intample asta. Sper ca cele doua acorduri vor fi semnate si cu noul guvern, care, sa speram, va fi format fara sa se ajunga la alegeri.”