Ce se aşteaptă de la cel de-al 266-lea Papă?
În aşa numita litanie a tuturor sfinţilor este invocată şi figura legendară a apostolului Petru, cel pe care Biserica romano-catolică îl consideră drept primul Papă.
Această pretenţie de a-l considera pe episcopul „oraşului etern”, Roma,
În aceste zile, cînd se alege un nou Suveran Pontif, numeroşi comentatori şi-au pus întrebarea în ce măsură mai sunt compatibile cu lumea modernă numeroasele dogme ale Bisericii catolice, ca o instituţie universală cu peste 1,2 miliarde de credincioşi. Contestatarii susţin necesitatea unor reforme profunde, desfiinţarea autoritarismului papal, renunţarea la centralismul roman şi o democratizare a vieţii ecleziale, în primul rînd, prin garantarea drepturilor egale între bărbaţi şi femei.
La catolici – ca de altfel şi la ortodocşi, care au conservat tradiţiile ecleziastice răsăritene – calitatea de preot este rezervată în exclusivitate bărbaţilor. (În mai toate bisericile protestante s-a renunţat la acest exclusivism; totodată şi la tabuizarea homosexualilor, opriţi în trecut să fie investiţi ca persoane cu dreptul de a oficia acte de cult.)
Pînă şi preşedintele Comitetului Central al Catolicilor din Germania, ex-ministrul bavarez Alois Glück, nu a negat opoziţia vizibilă între „relativismul” înfierat de autoritatea pontificală şi principiile pluralismului democratic, dreptul la autodeterminare a individului şi libertatea de gîndire. Într-un interviu cu accente critice prudente, acordat postului naţional de radio, catolicul Alois Glück a pledat pentru reforme structurale privind mai ales modul centralist de conducere a bisericii.
Bisericile locale trebuie să primească o autonomie mai mare, a spus Glück. Trebuie recîştigată încrederea credincioşilor în instituţia ecleziastică, prin consolidarea rolului acordat laicilor şi, în special, cel al femeilor.