Londra sprijină liberalizarea comerţului între Moldova şi UE (22)

Un parteneriat Băsescu-PSD? (ziare.com)

Intr-un interviu acordat Madalinei Schiopu la revista 22, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris a reafirmat sprijinul tarii sale pentru lărgirea Eu­ro­pei în Balcanii de Vest și Es­tul Europei și in­te­gra­rea intensivă a țărilor pre­cum Republica Mol­do­va în piața unică și, mai departe, în UE. Ambasadorul se refera la vizita facuta recent la Chisinau de ministrul Afa­ce­ri­lor Externe, William Ha­gue, ca semn al sprijinului Marii Britanii pen­tru acordul de asociere și acordul de comerț li­ber între Republica Mol­dova și UE. „Sperăm că, indiferent de problemele politice de acum, putem să mergem mai departe spre un summit de suc­ces, la Vilnius, în no­iem­brie anul acesta”, a declarat diplomatul britanic in revista 22.

Ioanei Ene-Dogioiu, de la ziare.com gaseste ca, dupa interesanta zi politica de ieri, la Bucuresti s-ar fi dat startul unui parteneriat intre presedintele Traian Basescu si Partidul Social-Democrat. Constatarea priveste discursul tinut ieri, in plenul Parlamentului, de seful statului, intr-o sedinta boicotata de Partidul National-Liberal si de presedintele sau, Crin Antonescu, care este si presedintele Snatului. In schimb, premierul social-democrat Victor Ponta a tinut la final ”un discurs foarte pasnic la adresa lui Traian Basescu, (in care) a admis prioritatile si n-a avut nicio critica”, noteaza Ioana Ene. Parerea ei este ca asistam la inceputul izolarii liderului liberal Crin Antonescu. Acesta risca sa fie perceput ca adversar al mizelor europene ale Romaniei, asa cum au fost ieri precizate de Traian Basescu: aderarea la spatiul Schengen si intrarea in zona euro.

In Romania libera, Doru Cireasa discuta chestiunea aderarii la zona euro ca fiind alternativa la incercarea de continuare a acordului cu Fondul Monetar International. Cele doua obiective s-ar exclude unul pe altul, pentru ca presupun politici economice diferite. Cu alte cuvinte, indeplinirea prin austeritate a angajamentelor fata de FMI nu va duce niciodata Romania in zona euro. Doru Cireasa atrage atentia ca guvernul condus de Victor Ponta ar trebui sa fie constient de aceasta alegere care se trebuie facuta.

In saptamanalul 22, Armand Gosu comenteaza reasezarile de pe esichierul politic. El spune ca este tot mai posibila disparitia Partidului Democrat-Liberal care, daca va fi condus tot de Vasile Blaga dupa Conventia de alegeri din 22 martie, se va topi probabil repede in PNL. Spatiul lasat liber poate fi insa oportun pentru cresterea si maturizarea unei alte formatiuni de dreapta, in jurul lui Traian Basescu, dupa isi va incheia anul viitor mandatul de la Cotroceni. Până atunci, ar putea fi vorba de o formula de coagulare a celor care-i impartasesc pozitiile, si care decoamdată se găsesc fie in PDL, fie in noile formatiunile de centru-dreapta aparute anul trecut, Forța civică și Noua Republica.