Interviul matinal la Europa Liberă cu ministrul demisionar al apărării, Vitalie Marinuţa.
Un an, se pare, foarte important pentru modernizarea Armatei Naţionale coincide cu un sezon de criză politică mai puţin prielnic pentru o evoluţie naturală a lucrurilor şi în această privinţă. O convorbire despre priorităţi, împrejurări şi probleme în această privinţă cu ministrul în exerciţiu al Apărării, Vitalie Marinuţa.
Europa Liberă: Aţi declarat, dle ministru, că 2013 este foarte important, ca să nu zic, decisiv pentru dezvoltarea Armatei Naţionale, un an în care programele de modernizare ar trebui să fie transpuse în practică. Despre ce este vorba, de fapt?
Vitalie Marinuţa: În 2013 ne-am propus să începem implementarea programelor de modernizare, de optimizare a instituţiei militare, aşa cum menţionam, în câteva direcţii. Fiind cele mai importante trei domenii care au cred că pe urmă vor avea impact asupra armatei. Prima prioritate a Ministerului Apărării este să aprobăm nou Cod militar asupra căruia am lucrat practic în ultimii trei ani de zile. Ce înseamnă aceasta? Să schimbăm legislaţia în domeniul apărării, să comasăm majoritatea legilor ce ţin de domeniul de apărare a Republicii Moldova într-un cod militar şi să-l actualizăm la cerinţele de astăzi ale artei militare, cerinţele de astăzi geopolitice regionale. Şi practic sunt pe ultima sută de metri. Aceasta ne va da posibilitatea ca în următorul deceniu să activăm de acum ca o structură militară europeană şi ajustată la necesităţile UE. Dacă să vorbim în plan operaţional, atunci cu toţii cunoaştem că în programul de dezvoltare, sau programul de activitate a guvernului avem înscrisă o prioritate, sau o misiune, de a promova Republica Moldova ca furnizor de securitate, nu doar consumator. Fiindcă noi ne-am obişnuit să fim ajutaţi cu granturi, cu credite preferenţiale din partea UE, din partea partenerilor noştri strategici, în special SUA, dar când ajungem la susţinerea eforturilor, în special în domeniul securităţii, cam suntem aş spune şovăitori la aceasta. De aceea, noi, Armata Naţională, suntem gata să participăm la operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, aşa cum scrie în programul de guvernare şi sper foarte mult că până la finele anului un mic contingent din Republica Moldova să participe în aşa fel de operaţiuni. Şi ultima prioritate: clar lucru că noi nu putem să avem o armată profesională şi armată în care să dorească să se regăsească profesionişti, dacă pe plan social nu vom acorda atenţia necesară. Cea mai mare problemă este spaţiul locativ şi noi ne-am propus să construim, practic pentru prima dată în ultimele două decenii, să construim masiv spaţiu locativ. Şi aceasta vom face din vară.
Europa Liberă: Un nou Cod militar ca prioritate a ministerului, cod, după cum spuneaţi, care să întrunească majoritatea legilor ce reglementează domeniul apărării statului… De ce este nevoie în mod expres de acest cod? Nu a fost până acum legislaţia suficient de funcţională sub anumite aspecte, poate în contextul alinierii la unele standarde europene?
Vitalie Marinuţa: Practic noi încă trăim după legislaţia care a fost aprobată în marea majoritate încă în secolul trecut, dar atât arta militară, cât şi necesităţile Republicii Moldova se mişcă înainte. De aceea noi dorim să revedem atitudinea noastră, a statului, a structurii militare faţă de mobilizarea în caz de necesitate, faţă de serviciul militar pe contract… Codul militar aş spune va deschide o nouă profesie pentru militari, profesia de ostaş în termen. Fiindcă noi acum o avem, dar ea este foarte puţin reglementată. Vom introduce noi termene în gradele militare şi sunt mai multe necesităţi care au parvenit după 21 de ani de experiență de independenţă a Republicii Moldova. Nu este nimic ieşit din comun, dar este o necesitate vitală pentru a crea un cadrul legislativ pentru următorul deceniu.
Europa Liberă: V-aţi exprimat într-un interviu „speranţa că vectorul politic din Republica Moldova nu se va schimba” ca să poată deveni realitate unele priorităţi ale ministerului, probabil la aceste trei priorităţi vă refereaţi… Vedeţi motive de îngrijorare în contextul crizei politice de acum şi ce s-ar putea schimba dacă acel vector se va curba spre alte direcţii de exemplu?
Vitalie Marinuţa: Ca cetăţean simplu sunt îngrijorat de ce se întâmplă, ce se face acum în spectrul politic şi, clar lucru, personal consider că sunt unele posibilităţi în caz de alegeri anticipate, ca să fie schimbat şi spectrul politic în Republica Moldova. De aceea, eu foarte mult sper că componentele AIE vor găsi limbă comună şi acel program de guvernare, acel vector politic pentru reintegrare europeană, pentru aprofundarea valorilor noastre europene vor fi menţinute. Fiindcă ar fi păcat ca trei ani de efort, în special al tineretului, în special al forţelor intelectuale, în special al celor care doresc ca Republica Moldova să aibă un curs economic sau o economie dezvoltată, o economie liberă, totuşi, să fie înfrânte din cauza unor neînţelegeri. Noi am îndeplinit practic toate cerinţele programului de guvernare, care sunt până în 2014, şi n-ar fi bine ca acum să începem de la început, cu alte viziuni, cu alte direcţii, spre Est, Nord…
Europa Liberă: Revenind la alte priorităţi, pe plan operaţional, de care aţi vorbit – detaşarea în curând a un contingent militar în una din misiunile internaţionale de menţinere a păcii… De ce – ca să cităm unele forţe politice critice în acest sens – de ce RM ar avea nevoie de asemenea misiuni, de ce şi-ar supune riscului militarii în zone periculoase străine?
Vitalie Marinuţa: Această problemă se mai menţine şi unele forţe o mai dezvoltă. Dar eu vreau să menţionez că noi nu trăim în vacuum şi nu suntem într-o enclavă. Noi trăim într-o societate globalizată, noi ne dorim să fim partea componentă a unei societăţi dezvoltate care se numeşte UE. Noi ne dorim să fim susţinuţi de partenerii noştri strategici, SUA, România, de ţările UE, de laţi parteneri. Dar noi totodată dorim ca ONU să ne susţină în marea majoritate a proiectelor pe care le avem, prin diverse programe, sociale, economice. Dar nu credem noi că ar trebui să contribuim şi la soluţionarea acelor probleme de securitate care sunt importante în viziunea comunităţilor date? Eu cred că da. În carta ONU scrie negru pe alb că fiecare membru al ONU trebuie să contribuie la menţinerea şi dezvoltarea păcii în întreaga lume. Şi în acest context, chiar fiind ţară neutră, eu consider personal că trebuie să contribuim, chiar cu puţin, dar să punem şi noi umărul la soluţionarea acestor probleme. Aşa fac toate ţările neutre şi nu este nimic ieşit din comun, aşa cum spun unele forţe. Noi suntem gata, avem militari foarte capabili pentru îndeplinirea acestor misiuni, am demonstrat aceasta fiind în Irak, la moment demonstrează militarii noştri fiind în diverse operaţiuni în Africa şi Kosovo. Militarii noştri doresc să fie alături de partenerii noştri strategici, asta e o necesitate acută pentru noi dacă vrem într-adevăr să fim văzuţi ca membri deplini ai acestor comunităţi înspre care noi tindem.
Europa Liberă: O întrebare din alt registru un pic, dar tot foarte importantă… Nu cred că există vreo armată în lume care să fie satisfăcută de alocaţiile bugetare pentru apărare… Iar în aceste vremuri de criză economică, chiar şi cele mai bogate state reduc din cheltuielile pentru armată. În această privinţă cât de mare este insatisfacţia ministrului moldovean al Apărării?
Vitalie Marinuţa: Întrebarea este într-adevăr foarte importantă dintr-un punct de vedere şi, clar lucru, că aveţi dreptate: în marea majoritate a statelor aceste alocaţii acum se micşorează. Cu toate că dacă ne uităm la statistica ultimului deceniu, în spaţiul CSI, în special, practic, toate statele şi-au ridicat alocaţiile bugetare, unele chiar şi le-au dublat. Dar dacă să luăm statistica alocaţiilor din Republica Moldova şi a necesităţilor noastre, atunci noi vedem că bugetul alocat acoperă necesităţile doar în proporţie foarte mică. De aceea noi nu putem să vorbim în Republica Moldova despre o eventuală micşorare a alocaţiilor pentru menţinerea apărării naţionale. Practic nu s-a alocat în aceşti 20 de ani nimic pentru dezvoltarea spaţiului locativ, pentru menţinerea fondului de cazarmă, de boxe… deci, ele cu anii se transformă în ruine.
Europa Liberă: Veşti mai bune acum din acest punct de vedere, aveţi optimism că lucrurile se vor schimba în bine?
Vitalie Marinuţa: La moment nu văd această posibilitate, dar noi ne străduim să minimalizăm cheltuielile în domeniul dat, suntem gata să venim şi cu un plan de optimizare a instituţiilor militare, în aşa mod ca să avem o armată mai mică, dar profesionistă.
Europa Liberă: A propos, în acest context, dle ministru, pe când armată profesionistă, adică serviciu militar în bază de contract? Vorbim despre ceva posibil sau peste puterile Republicii Moldova deocamdată?
Vitalie Marinuţa: Noi ne-am propus către 2017. În aşa mod ca să mergem planificat, să nu batem în cai prea repede şi la urmă să ne împotmolim. Deci, este 2017. Noi deja în Armata Naţională avem 50 la 50, dacă punem militarii, ofiţerii, plutonierii, cât şi o parte din militarii pe contract. Rămân doar 50 de procente de militari în termen. Clar lucru că pentru Republica Moldova este destul de dificil să treci poliţia de frontieră de la militari în termen la militari pe contract. Şi aceasta a fost anul trecut. Anul acesta trupele de carabinieri trec la militari pe contract foarte repede şi este o presiune cât financiară, cât şi aş spune umană. Fiindcă la momentul actual problema de încorporare pe contract a tinerilor este mare. La noi tineretul nu doreşte să meargă în structurile date, specializate, cu regret. Ei preferă să meargă undeva peste hotare la muncă sezonieră, ceea ce este greşit şi eu le-aş sugera să-şi regândească priorităţile.
Europa Liberă: Aţi declarat, dle ministru, că 2013 este foarte important, ca să nu zic, decisiv pentru dezvoltarea Armatei Naţionale, un an în care programele de modernizare ar trebui să fie transpuse în practică. Despre ce este vorba, de fapt?
Vitalie Marinuţa: În 2013 ne-am propus să începem implementarea programelor de modernizare, de optimizare a instituţiei militare, aşa cum menţionam, în câteva direcţii. Fiind cele mai importante trei domenii care au cred că pe urmă vor avea impact asupra armatei. Prima prioritate a Ministerului Apărării este să aprobăm nou Cod militar asupra căruia am lucrat practic în ultimii trei ani de zile. Ce înseamnă aceasta? Să schimbăm legislaţia în domeniul apărării, să comasăm majoritatea legilor ce ţin de domeniul de apărare a Republicii Moldova într-un cod militar şi să-l actualizăm la cerinţele de astăzi ale artei militare, cerinţele de astăzi geopolitice regionale. Şi practic sunt pe ultima sută de metri. Aceasta ne va da posibilitatea ca în următorul deceniu să activăm de acum ca o structură militară europeană şi ajustată la necesităţile UE. Dacă să vorbim în plan operaţional, atunci cu toţii cunoaştem că în programul de dezvoltare, sau programul de activitate a guvernului avem înscrisă o prioritate, sau o misiune, de a promova Republica Moldova ca furnizor de securitate, nu doar consumator. Fiindcă noi ne-am obişnuit să fim ajutaţi cu granturi, cu credite preferenţiale din partea UE, din partea partenerilor noştri strategici, în special SUA, dar când ajungem la susţinerea eforturilor, în special în domeniul securităţii, cam suntem aş spune şovăitori la aceasta. De aceea, noi, Armata Naţională, suntem gata să participăm la operaţiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, aşa cum scrie în programul de guvernare şi sper foarte mult că până la finele anului un mic contingent din Republica Moldova să participe în aşa fel de operaţiuni. Şi ultima prioritate: clar lucru că noi nu putem să avem o armată profesională şi armată în care să dorească să se regăsească profesionişti, dacă pe plan social nu vom acorda atenţia necesară. Cea mai mare problemă este spaţiul locativ şi noi ne-am propus să construim, practic pentru prima dată în ultimele două decenii, să construim masiv spaţiu locativ. Şi aceasta vom face din vară.
Europa Liberă: Un nou Cod militar ca prioritate a ministerului, cod, după cum spuneaţi, care să întrunească majoritatea legilor ce reglementează domeniul apărării statului… De ce este nevoie în mod expres de acest cod? Nu a fost până acum legislaţia suficient de funcţională sub anumite aspecte, poate în contextul alinierii la unele standarde europene?
Vitalie Marinuţa: Practic noi încă trăim după legislaţia care a fost aprobată în marea majoritate încă în secolul trecut, dar atât arta militară, cât şi necesităţile Republicii Moldova se mişcă înainte. De aceea noi dorim să revedem atitudinea noastră, a statului, a structurii militare faţă de mobilizarea în caz de necesitate, faţă de serviciul militar pe contract… Codul militar aş spune va deschide o nouă profesie pentru militari, profesia de ostaş în termen. Fiindcă noi acum o avem, dar ea este foarte puţin reglementată. Vom introduce noi termene în gradele militare şi sunt mai multe necesităţi care au parvenit după 21 de ani de experiență de independenţă a Republicii Moldova. Nu este nimic ieşit din comun, dar este o necesitate vitală pentru a crea un cadrul legislativ pentru următorul deceniu.
Europa Liberă: V-aţi exprimat într-un interviu „speranţa că vectorul politic din Republica Moldova nu se va schimba” ca să poată deveni realitate unele priorităţi ale ministerului, probabil la aceste trei priorităţi vă refereaţi… Vedeţi motive de îngrijorare în contextul crizei politice de acum şi ce s-ar putea schimba dacă acel vector se va curba spre alte direcţii de exemplu?
Vitalie Marinuţa: Ca cetăţean simplu sunt îngrijorat de ce se întâmplă, ce se face acum în spectrul politic şi, clar lucru, personal consider că sunt unele posibilităţi în caz de alegeri anticipate, ca să fie schimbat şi spectrul politic în Republica Moldova. De aceea, eu foarte mult sper că componentele AIE vor găsi limbă comună şi acel program de guvernare, acel vector politic pentru reintegrare europeană, pentru aprofundarea valorilor noastre europene vor fi menţinute. Fiindcă ar fi păcat ca trei ani de efort, în special al tineretului, în special al forţelor intelectuale, în special al celor care doresc ca Republica Moldova să aibă un curs economic sau o economie dezvoltată, o economie liberă, totuşi, să fie înfrânte din cauza unor neînţelegeri. Noi am îndeplinit practic toate cerinţele programului de guvernare, care sunt până în 2014, şi n-ar fi bine ca acum să începem de la început, cu alte viziuni, cu alte direcţii, spre Est, Nord…
Europa Liberă: Revenind la alte priorităţi, pe plan operaţional, de care aţi vorbit – detaşarea în curând a un contingent militar în una din misiunile internaţionale de menţinere a păcii… De ce – ca să cităm unele forţe politice critice în acest sens – de ce RM ar avea nevoie de asemenea misiuni, de ce şi-ar supune riscului militarii în zone periculoase străine?
Vitalie Marinuţa: Această problemă se mai menţine şi unele forţe o mai dezvoltă. Dar eu vreau să menţionez că noi nu trăim în vacuum şi nu suntem într-o enclavă. Noi trăim într-o societate globalizată, noi ne dorim să fim partea componentă a unei societăţi dezvoltate care se numeşte UE. Noi ne dorim să fim susţinuţi de partenerii noştri strategici, SUA, România, de ţările UE, de laţi parteneri. Dar noi totodată dorim ca ONU să ne susţină în marea majoritate a proiectelor pe care le avem, prin diverse programe, sociale, economice. Dar nu credem noi că ar trebui să contribuim şi la soluţionarea acelor probleme de securitate care sunt importante în viziunea comunităţilor date? Eu cred că da. În carta ONU scrie negru pe alb că fiecare membru al ONU trebuie să contribuie la menţinerea şi dezvoltarea păcii în întreaga lume. Şi în acest context, chiar fiind ţară neutră, eu consider personal că trebuie să contribuim, chiar cu puţin, dar să punem şi noi umărul la soluţionarea acestor probleme. Aşa fac toate ţările neutre şi nu este nimic ieşit din comun, aşa cum spun unele forţe. Noi suntem gata, avem militari foarte capabili pentru îndeplinirea acestor misiuni, am demonstrat aceasta fiind în Irak, la moment demonstrează militarii noştri fiind în diverse operaţiuni în Africa şi Kosovo. Militarii noştri doresc să fie alături de partenerii noştri strategici, asta e o necesitate acută pentru noi dacă vrem într-adevăr să fim văzuţi ca membri deplini ai acestor comunităţi înspre care noi tindem.
Europa Liberă: O întrebare din alt registru un pic, dar tot foarte importantă… Nu cred că există vreo armată în lume care să fie satisfăcută de alocaţiile bugetare pentru apărare… Iar în aceste vremuri de criză economică, chiar şi cele mai bogate state reduc din cheltuielile pentru armată. În această privinţă cât de mare este insatisfacţia ministrului moldovean al Apărării?
Vitalie Marinuţa: Întrebarea este într-adevăr foarte importantă dintr-un punct de vedere şi, clar lucru, că aveţi dreptate: în marea majoritate a statelor aceste alocaţii acum se micşorează. Cu toate că dacă ne uităm la statistica ultimului deceniu, în spaţiul CSI, în special, practic, toate statele şi-au ridicat alocaţiile bugetare, unele chiar şi le-au dublat. Dar dacă să luăm statistica alocaţiilor din Republica Moldova şi a necesităţilor noastre, atunci noi vedem că bugetul alocat acoperă necesităţile doar în proporţie foarte mică. De aceea noi nu putem să vorbim în Republica Moldova despre o eventuală micşorare a alocaţiilor pentru menţinerea apărării naţionale. Practic nu s-a alocat în aceşti 20 de ani nimic pentru dezvoltarea spaţiului locativ, pentru menţinerea fondului de cazarmă, de boxe… deci, ele cu anii se transformă în ruine.
Europa Liberă: Veşti mai bune acum din acest punct de vedere, aveţi optimism că lucrurile se vor schimba în bine?
Vitalie Marinuţa: La moment nu văd această posibilitate, dar noi ne străduim să minimalizăm cheltuielile în domeniul dat, suntem gata să venim şi cu un plan de optimizare a instituţiilor militare, în aşa mod ca să avem o armată mai mică, dar profesionistă.
Europa Liberă: A propos, în acest context, dle ministru, pe când armată profesionistă, adică serviciu militar în bază de contract? Vorbim despre ceva posibil sau peste puterile Republicii Moldova deocamdată?
Vitalie Marinuţa: Noi ne-am propus către 2017. În aşa mod ca să mergem planificat, să nu batem în cai prea repede şi la urmă să ne împotmolim. Deci, este 2017. Noi deja în Armata Naţională avem 50 la 50, dacă punem militarii, ofiţerii, plutonierii, cât şi o parte din militarii pe contract. Rămân doar 50 de procente de militari în termen. Clar lucru că pentru Republica Moldova este destul de dificil să treci poliţia de frontieră de la militari în termen la militari pe contract. Şi aceasta a fost anul trecut. Anul acesta trupele de carabinieri trec la militari pe contract foarte repede şi este o presiune cât financiară, cât şi aş spune umană. Fiindcă la momentul actual problema de încorporare pe contract a tinerilor este mare. La noi tineretul nu doreşte să meargă în structurile date, specializate, cu regret. Ei preferă să meargă undeva peste hotare la muncă sezonieră, ceea ce este greşit şi eu le-aş sugera să-şi regândească priorităţile.