E ca si cum ai creşte un copil, aşa și o floare, necesită dragoste

Un jurnal săptămînal de Diana Tudos.

Născută la 3.09.1979 în s. Boşerniţa, Rezina. În 1999 absolvă Colegiu Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei. Absolventă a Facultăţii de Istorie şi Psihologie USM, specialitatea Psihologie. Din 2004 activează în domeniul nonguvernamental, ocupîndu-se de problemele copiilor cu disabilităţi si ale familiior acestora. Ultimii ani se ocupă de creşterea şi educarea celor doi copii ai săi.

Luni

După o săptămână de lupta cu virusul de gripă, care bântuie prin toată Moldova, ajuns şi la noi în familie, dimineaţa a început cu o tură la farmacie. Am trecut şi pe la alimentară făcând ceva cumpărături, în concluzie suma achitată la farmacie depăşea de trei ori suma lasată la magazin. Nu mi se pare corect, chiar nu înţeleg de ce cheltuim atâția bani pentru medicamente, ceva greşim în modul nostru de viaţă sau poate prea exagerăm cu tramentul medicamentos? La moment e o întrebare retorică.

Obiceiurile matinale din familia noastră deja de vreo patru ani sunt aceleaşi, cât copii îşi dorm somnul dulce al dimineții , eu pregătesc micul dejun. În acest timp îmi beau cafeaua şi savurez din peisajul de după geam. Avem marele noroc să vedem pădure, câmp, răsărit şi apus de soare. Lucru rar întâlnit acum la noi în oraş, unde blocurile se ridică unul lângă altul şi nu vezi decât geamul vecinului.

Odată ce fac ochişori copilasii, totul începe să se învârte în jurul lor. Gimnastica, toaleta de dimineaţă, micul dejun şi porția de medicamente, în speranţă că este ultima. Între timp gătesc prânzul. Trebuie să prepar ceva ce să le placă la ambii, deseori complicat!!!

În sfârșit e timpul să mergem afară. Itinerarul zilei, grădina zoologică. Mergem acolo, deoarece copiilor le place şi în plus este un pic mai izolată de forfota orășenească şi aerul poluat. Este linişte şi doar animalele se aud, o mică oază pentru oameni, în detrimentul animalelor. După o plimbare de vreo trei ore revenim obosiți şi dornici de ceva gustos.

Seara conectez televizorul pentru a cunoaste pulsul vieţii cotidiene în timp ce prepar cina. Cu toţi stăm la masă, vorbim în acelaşi timp, dar straniu ca ne auzim şi ne înţelegem suntem o familie şi suntem fericiţi.

Marţi

Ziua începe cu flori!!! Surpriza vine de la trandafirul chinezesc, doi trandafir mici şi superbi. Îi mulţumesc. Le dedic florilor ceva timp, este pasiunea mea. Ocupându-mă de ele uit de toate, mă simt absorbită totalmente. E ca si cum ai creşte un copil, aşa si o floare, necesită dragoste, atenţie şi rezultatele sunt pe măsura implicării.

Ziua pare a fi mai plină de evenimente. Atunci când creşti doi copii inevitabil intervine rutina. Merg cu fiul mai mare la un centru pentru copii, unde ia ore de arta vorbirii şi educaţie prin teatru cu actorul Nicolae Darie. Sunt onorată şi fericită că odrasla mea il are ca mentor pe acest actor şi om minunat.

După amiază mă sună o prietenă, să afle ce fac, dar discuția finalizează cu o şedinţă de consiliere. Astfel am şi eu posibilitatea de a exersa profesia. Spre seară merg la medic. De ceva timp planific această vizită dar astăzi abia am reuşit. Mă conving că la noi sunt specialişti buni în medicină şi în plus cu simţul umorului.

Cu buna dispoziție pe care mi-a transmis-o doctorul, merg la un Centrul Comercial recent deschis. Aici, paradoxal, nu mă recunosc, m-am plimbat prin tot centrul, am probat mai multe lucruri, ceva nefiresc pentru mine. În sfârșit mi-am cumparat şi o rochie de culoarea verei ce corespunde cu starea mea de spirit. Ce mult înseamnă o veste bună de la medic.

Miercuri

Trezirea a fost un pic mai devreme pentru a reuşi până la orele 9 sa fac treburile casnice, ca apoi să merg cu băieţii la bazin. Copii adoră să se bălăcească în apa, aşa că sunt cooperanţi şi pregătirile merg strună. Exact la 9:30 ieşim din casă.

Surpriza cea mare am avut-o în maxi-taxi. Copii insistă să transmită ei banii şoferului, şi eu le satisfac dorinţa. Reacţia şoferului a fost una brutală „Женшина что вы играетесь, передайте быстрей”. Am rămas stupefiată de răutatea cu care a spus-o. Încerc sa-i fac observație dar se isca o ceartă urâtă. Copii s-au speriat, eu m-am stresat, senzaţie de neajutorare şi umilinţă. L-am sunat pe soţ ca să afle cine este şoferul şi ce putem face ca sa fie atras la răspundere.

Ce mizerabili şi josnic pot să se comporte unii indivizi, şi atunci ce fac copii pe care îi educăm să fie toleranţi, culţi, sensibili, fiind martori la asemenea scene?

Primul gând pe care l-am avut a fost că e timpul să plecăm din ţara asta. Lumea devine din ce în ce mai rea, agresivă şi emană atâta răutate.

De obicei, ora cât copii se află în bazin o dedic lecturii, de data aceasta am vorbit la telefon cu soţul şi prietena povestind cele întâmplate. Pentru aceasta sunt oamenii apropiați.

Ajunşi acasă luăm prânzul şi apoi ne jucăm. Atunci când mă joc cu copii prind la puteri şi uit de toate. Iar perlele pe care le adun zilnic de la ei îmi confirmă din nou gândul că ei,copii sunt cea mai mare bogăţie a familiei.

Seara in fata televizorului. Deşi nu suntem catolici, privim secvenţe de la Vatican despre alegerea noului Papă. Atât de mult s-a mediatizat în presă acest eveniment ca nu poţi rămâne indiferent. Însă cel mai mult mă surprinde faptul că şi în secolul 21 biserica are o influenţă enormă asupra oamenilor.

Joi

După ce am luat micul dejun am decis cu copii să mergem la piaţă, apoi la Gradina Botanică. Fac cumpărăturile de la ţărani, am mai multă încredere în ceea ce propun.

În această perioadă când organismul este slăbit şi secătuit de vitamine caut să cumpar ceva produse proaspete de primăvara. Anume leurda şi urzica sunt acele delicii ale naturii pe care le poţi găsi la piaţă. Nu ratez de a gati o cină bogată în vitamine.

La Grădina Botanică la fel mergem des, pentru ca aici este un loc liniştit şi cu aer un pic mai curat decit în zona unde stăm. Copii au alergat, aruncat pietricele în lac, distracţie pentru ei.
Mi se pare un loc minunat de odihnă. Ar fi de dorit asemenea locuri să fie mai multe în oraş, caci este prea aglomerat de maşini şi aerul este insuportabil.

Seara după cină am urmărit a doua etapă de preselecţie a concursului Eurovision 2013. Duetul Carisma şi Cristina Croitoru pare sa fie cel mai bun. Mi se pare ca anul acesta au fost prezentate piese mai puţin inspirate. Seara citim povești copilasilor.

Vineri

Este ziua de naștere a mamei soacră, de dimineaţă cu toată familia o telefonăm să o felicităm. Este o fiintă deosebită, o mamă soacră minunată şi o bunică iubitoare.

O sun pe prietena din Marea Britanie prin Skype, să-i urezi şi fiicei ei la mulţi ani!!!

Coc un tort pentru sambata, ne vom duce la ţară să o felicităm pe bunica şi să suflăm în lumânări. Un sfârșit de săptămână reuşit cu dispoziţie de sărbătoare..