Dirk Schuebel: „Recomandarea mea este ca ţara Dvs. să continue procesul de reforme”.
Emisarul Uniunii Europene, Dirk Schuebel, a răspuns astăzi întrebărilor ziariștilor despre o nouă evaluare a progreselor Moldovei ca vecină a organizației cu 27 de membri și beneficiară de asistență financiară europeană. Printre jurnaliștii de la conferința de presă s-a numărat corespondenta noastră Liliana Barbăroșie.
Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a ţinut în primul rând să accentueze caracterul pozitiv al raportului de progres dat publicităţii ieri la Bruxelles. Asta nu înseamnă că nu ar exista şi domenii problematice, iar cele pe care le-a menţionat în primul rând emisarul european sunt corupţia şi justiţia.
Poate totuşi spera Moldova că în toamnă la Vilnius acordul de asociere va fi dacă nu semnat, cel puţin parafat?
Dirk Schuebel a evitat un răspuns tranşant la această întrebare, întoarsă pe toate părţile de jurnalişti, dar nici nu a fost descurajant:
„În primul rând trebuie să încheiem negocierile şi sperăm să putem face acest lucru în următoarele săptămâni. Însă, chiar dacă nu vom semna aceste documente la Vilnius, oricum realizările Republicii Moldova rămân un mare succes, pentru că nicio ţară nu a negociat atât de repede până acum. Puteţi întreba pe oricare dintre negociatorii noştri şi vă vor spune că partea moldovenească a făcut tot posibilul pentru ca negocierile să fie de succes,” a subliniat diplomatul.
Dirk Schuebel a fost, în schimb, cât se poate de explicit atunci când a fost întrebat dacă acordul de asociere poate conţine în cazul Moldovei o perspectivă clară de aderare, aşa cum afirmase la un moment dat că speră şeful executivului, acum doar în exerciţiu, Vlad Filat.
„Cred că nu este un secret pentru nimeni că Republica Moldova îşi doreşte ca acest acord să-i dea o perspectivă clară în acest sens. Desigur în prezent este dificil să convingem statele membre UE să ofere o astfel de perspectivă, însă sunt sigur că vom găsi o variantă de compromis, care va lăsa deschisă uşa spre UE şi acest lucru este foarte important pentru Moldova. Recomandarea mea este ca ţara Dvs. să continue procesul de reforme şi când acestea vor fi realizate, o astfel de perspectivă va apărea automat.”
Spre deosebire de rapoartele precedente, acesta nu mai scoate Republica Moldova în faţa altor ţări ale Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte ritmul reformelor, au observat în aceste zile mai mulţi comentatori de la Chişinău, unii vorbind chiar despre „o retrogradare” a Moldovei, prin faptul că ar fi pusă pe picior de egalitate cu Georgia şi Armenia.
Politicienii de la Chişinău, în particular cei din fosta coaliţie, cred că ar fi prea dramatică a astfel de înţelegere a raportului. Iată, bunăoară, reacţia democratului Marian Lupu:
„Poate fi o surpriză conţinutul acestui raport pentru idealişti. Dacă e să privim realist, constatăm că raportul e unul pozitiv. Moldova a intrat în procesul de negocieri când a intrat, finalizează acest proces in acest an, parafăm acordul de asociere şi mergem înainte pentru semnarea lui anul viitor. Pentru mine nu e o chestiune de competiţie acest lucru.”
Alţi doi deputaţi, liberal-democratul Valeriu Ghileţchi şi liberala Ana Guţu, cred că tonalitatea mai rezervată a raportului a fost cauzată în mare măsură de criza politică.
Ana Guţu: „Pentru a păstra acest statut de fetişcană frumoasă, este nevoie să perseverăm şi să muncim foarte mult. Trebuie să ne păstrăm optimismul în raport cu integrarea europeană şi să nu dramatizăm, pentru că nu poate fi vorba în nici un caz despre vreo încetinire a parcursului european, ne-au spus-o toţi negociatorii că s-a efectuat o muncă imensă. Se mai întâmplă însă şi unele erate din cauza ambiţiilor exagerate la unii lideri politici.”
Valeriu Ghileţchi: „Ultimele evoluţii politice de la Chişinău au ridicat anumite semne de întrebare, dar în funcţie de deznodământ accentele pot fi din nou puse acolo unde erau la început. Accentele derivă din actuala situaţie politică. Şi atunci când Moldova nu e scoasă în evidenţă, această situaţie se datorează anume acestei crize politice.”
Criza politică, într-adevăr, este menţionată, printre altele, în raportul Comisiei Europene, ca fiind o ameninţare pentru stabilitatea politică şi reforme. Aşa că domnul Schuebel a fost întrebat astăzi de jurnalişti şi care ar fi speranţa UE în raport cu această problemă:
„Ultimele luni nu au fost ideale pentru continuarea procesului de reforme. Sperăm că stabilitatea politică va fi reinstaurată. În cazul alegerilor anticipate, partidele vor fi în perioada electorală şi se vor concentra mai puţin pe reforme. Moldova are nevoie de stabilitate politică. Sper că această perioadă va fi cât mai scurtă astfel încât să continue reformele”, a spus reprezentantul UE.