„Romii nu sunt încă acceptați drept cetățeni de același rang cu românii...”

La Evry, în apropiere de Paris, august 2012

Rudko Kawczynski: „orice cetățean european, fie el și rom, trebuie să fie lăsat să trăiască, să muncească, acolo unde dorește”.

Consiliul Europei a lansat ieri, la Strasbourg, asa numita Alianta oraselor si regiunilor pentru incluziunea romilor. Zeci de primari si reprezentanti ai administratiilor publice locale din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei au raspuns initiativei Consiliului Europei, desi din tari ca Romania sau Italia, reactiile au fost palide, doar două orase din România, de pilda, aratandu-se interesate de oferta expertilor europeni.

„Situatia romilor in Europa este o rusine pentru intregul continent. De aceea este momentul sa transpunem strategiile nationale in actiuni la nivel local“, a spus secretatul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, amintind ca ceea ce vor obtine in urma participarii comunitatile locale este: expertiza, resurse si acces la fonduri europene. Consiliul Europei va conlucra pentru transpunerea acestor strategii si cu organizatii deja consacrate, cum este Forumul European al romilor si nomazilor. Despre provocarile si solutiile unei integrari plenare a romilor in societatea europeana, in interviul exclusiv acordat de presedintele Forumului, Rudko Kawczynski, corespondentului nostru la Strasbourg, Iolanda Badilita.

Prima intrebare pe care i-am adresat-o celui mai vizibil lider al unei organizatii roma din Europa, Rudko Kawczynski, un artist nascut in Polonia si crescut in Germania, a vizat sensibila tema a ultimelor luni: abuzeaza sau nu romii din România de sistemele sociale din Europa. Si daca da, cine ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru asta?

Rudko Kawczynski: „Nimeni nu abuzeaza de nimic. Sistemele sociale functioneaza in tarile vestice, problema este abordarea guvernului român si a felului in care sunt priviti romii la ei in tara.

Exista romi saraci si in Grecia si in alte state, dar nu exista o astfel de respingere ca in România.

Radio Europa Liberă: Si totusi, exista zeci de organizatii roma prin care se deruleaza proiecte de zeci si chiar sute de mii de euro. Cu toate acestea viata populației roma de rand nu s-a imbunatatit deloc.

Rudko Kawczynski: „In România, guvernul a avut la dispozitie un specialist pe problemele romilor doar pentru 23 de zile. Pentru ca a inceput sa critice (n.a.: guvernul Ponta) si sa lucreze intr-un mod foarte eficient, a fost pus pe liber dupa 23 de zile, in conditiile in care dl Gheorghe Răducanu este poate cel mai cunoscut rom român din intreaga Europa.

Romii sunt responsabilitatea tarii ai carei cetateni sunt. Cei români, sunt responsabilitatea guvernului român, eu, care sunt nascut in Germania, sunt in responsabilitatea guvernului german. In România persista resentimente cand vine vorba de romi. Acest curent anti-roma nu a fost abolit o data cu sclavia, caci asa cum stiti, pana la sfarsitul secolului 19 romii erau sclavi, ca negrii in America. Insa dupa abolirea sclaviei, toti au incercat sa scape de romi, adica exact pe dos fata de cum au decurs lucrurile in America. Sigur, inca exista discriminare si acolo. Dar nimeni nu intreaba un cetatean de culoare din SUA daca este american sau nu.

Cu majoritatea românilor cu care am vorbit mi-au spus, nu, noi nu suntem romi, suntem români. Românii sunt buni, romii in schimb sunt răi. Pur si simplu romii nu sunt inca acceptati ca cetateni de acelasi rang cu românii. Or, aceasta atitudine trebuie sa se schimbe.”

Radio Europa Liberă: Insa ce parere aveti de reactiile din ultima vreme a unor politicieni si a presei din Germania si Marea Britanie vizavi de romi. Aici nu mai vorbim de România, ci despre doua democratii solide, de tari cu resurse economice mult mai serioase decat are România. Si cu toate acestea nu fac eforturi sa ii integreze pe romi acolo, in tarile lor, ci vor sa ii trimita in România.

Rudko Kawczynski: „Eu locuiesc in Germania si vad ca anumiti politicieni se folosesc de acest fenomen acum pentru a castiga voturi pentru aripa dreapta. Acesta este rasism si discurs care incita la ura. Ne luptam impotriva acestor fenomene, si nu doar noi, organizatiile de romi, ci si alte organizatii sau politicieni. Este inacceptabil ce a spus Dl Friedrich, ministrul german al afacerilor interne ( n.a.: cf. Friedrich, romii vin in Germania ca sa beneficieze de ajutoarele sociale si de aceea Germania ar fi îndreptățită să-și folosească dreptul de veto împotriva aderării României şi Bulgaria la Schengen).

Sa nu uitam ca România si Germania au o istorie comuna. Atat Antonescu cat si Hitler au ucis sute de mii de etnici romi. De aceea ambele tari au responsabilitate in chestiunea romilor. Nu este acceptabil ca un politician german sa vorbeasca in acest fel.”

Radio Europa Liberă: Dar atat Germania cat si Marea Britanie si Franta vor ca romii sa se intoarca in România, in ciuda libertatii de miscare conferita de statutul lor de cetateni europeni. Cum gasiti aceasta abordare?

Rudko Kawczynski: „Noi credem ca orice cetatean european, fie el si rom, trebuie sa fie lasat sa traiasca, sa munceasca, sa supravietuiasca acolo unde doreste. Trebuie sa i se respecte dreptul la libera circulatie. Uniunea Europeana ofera milioane de euro pentru programe de integrare a romilor. România a accesat doar 0,8% din acesti bani. Pentru ca nici un politician nu isi permite sa sustina integrarea romilor, pentru ca pierde voturi.

Dar cum va explicati ca desi in Turcia, de exemplu, sunt cinci milioane de romi saraci, acestia nu vin in Occident. Vin insa cei două milioane din România, si asta pentru ca nu se simt bine in România unde sunt constant, de generatii discriminati.”

Radio Europa Liberă: Ce fac tarile occidentale pentru integrarea acestor cetateni care s-au stabilit pe teritoriul lor? Am inteles, România nu s-a obosit sa acceseze acesti bani, oferiti de Uniunea Europeana, dar alte tari, Germania, de exemplu, au facut-o?

Rudko Kawczynski: „Nu, dar au facut altceva. Folosesc romii la munca platindu-i cu mai nimic, tratandu-i ca pe sclavi. Caci romii muncesc munca bruta pentru 50 de centi, pentru 1 euro pe ora. Dar ganditi-va, daca ei sunt dispusi sa munceasca pentru 50 de centi, ce situatie au in România...”


Radio Europa Liberă: De ce credeti ca doar două municipalitati din România au raspuns chemarii Aliantei pentru integrarea romilor lansata zilele astea de Consiliul Europei, la Strasbourg? Doar Cluj si Simeria. Nu le pasa?

Rudko Kawczynski: „Nu stiu trebuie sa ii intrebati pe acestia. Cred ca le pasa de ceva: le pasa sa ii expulzeze din tara si sa nu ii mai aduca inapoi.”


-----------------

*Nascut in Polonia, Rudko Kawczynski este fiul unor azilanti romi emigrati in 1956 in Austria si apoi in Germania. La inceputul anilor 80 a creat impreuna cu Tornado Rosenberg duetul Duo Z. In 1981 a inregistrat un disc cu 13 cantece avand ca tematica revolta si militantismul anti-rasism, anti-gypsism si anti-xenofobie. In 1975 a fondat Uniunea romilor si tiganilor sinti, cu sediul la Hamburg. In semn de protest fata de o serie de acte rasiste ale activistilor neo-nazisti din Germania a recurs de mai multe ori la greva foamei. Kawczynski este initiatorul, incepand cu 1993, al unei campanii de reconsiderare a genocidului impotriva romilor. In 2004, dupa ce presedinta Finlandei, Tarja Halonen si presedintele francez Jacques Chirac au propus Consiliului Europei infiintarea unei organizatii dedicate problematicii romilor in cadrul Consiliului Europei, a fost creata ERTF, iar Kawczynski ales presedinte al acestei organizatii.