Îngrijorare cu privire la percheziționarea a sute de ONG-uri din Rusia

Unul din sediile Memorial la inaugurarea sa în 2011.

Human Rights Watch: raidurile reinstaurează „o atmosferă amenințătoare față de societatea civilă”.

Agenți și inspectori guvernamentali au continuat vineri perchezițiile la birourile din Moscova ale organizației pentru drepturile omului Memorial, după ce joi percheziții similare au avut loc la sediile a sute ONG-uri din Rusia. Detalii de la Lucian Ștefănescu.


Unul din reprezentanții organizației Memorial, Arseni Roginski, a spus presei că anchetatorii au făcut o percheziție totală la sediile Memorial.

Raidurile de joi au fost de fapt continuarea a altor cîteva mii de percheziții începute acum două săptămâni.

Organizația Human Rights Watch cu sediul în Statele Unite a dat publicității o declarație în care se spune că aceste raiduri sînt fără precedent și că prin ele se reinstaurează „o atmosferă amenințătoare față de societatea civilă”.

Ambasada americană de la Moscova a postat pe Twitter un mesaj similar, exprimîndu-și îngrijorarea față de „perchezițiile fără precedent la sediile ONG-urilor din întreaga Rusie”.

Aleksandr Cerkasov

Potrivit șefului organizației Memorial Aleksandr Cerkasov, inspectorii guvernamentali au spus că s-a verificat dacă organizațiile respective respectă legislația în vigoare.

Una din legile care afectează ONG-urile a fost semnată de președintele Vladimir Putin în iulie 2012, și cere acelor ONG-uri care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze la ministerul justiției ca „agenți străini”.

Aceeași lege spune că respectivele organizații pot fi supuse unor percheziții periodice, neanunțate. Încălcarea acestei legi poate duce la amenzi substanțiale și chiar la pedepse cu închisoarea.

Noua lege a generat temeri în rîndul activiștilor, care cred că ea poate fi folosită împotriva acelor ONG-uri critice la adresa politicii și acțiunilor guvernului rus.

Memorial este una din cele cîteva zeci de organizații ale societății civile din Rusia care au primit finanțare de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională - USAID, pe care autoritățile au expulzat-o din Rusia anul trecut.

Aleksandr Cerkasov a spus că la Rostov inspectorii au sosit la sediul uneia din organizațiile civile împreună cu oficialități sanitare care au cerut documente doveditoare că nimeni de acolo nu e bolnav de tuberculoză.

Cerkasov a adăugat că inspecții similare au avut loc la ONG-uri din întreaga Rusie.

Consiliul pentru Drepturile Omului de pe lîngă președinția rusă s-a plîns procurorului general joi, spunînd că este bombardat cu plîngeri din partea ONG-urilor.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, unul din membrii acestui Consiliu, Pavel Cikov, a spus că mii de organizații de acest fel au fost inspectate:

„La Sankt Petersburg Inspectează 100 de organizații, în regiunea Saratov - 70, în Krasnodar - 40, șamd. Campania are în vedere cîteva mii de organizații din toată țara. Inspecțiile trebuie terminate pînă în aprilie, după care se va prezenta un raport Procuraturii Generale”.

Cikov, care este și șeful organizației neguvernamentale Agora ce oferă consultanță juridică activiștilor, a mai spus că procuratura generală a ordonat ca în fiecare regiune din Rusia să fie controlate toate ONG-urile religioase, politice și sociale pentru a se verifica dacă nu au încălcat vag-formulata lege a „extremismului” din Rusia.

Un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat de la Wahsington a spus pentru Europa Liberă că administrația americană este îngrijorată cu privire la aceste percheziții și va continua să țină legătura îndeaproape cu organizațiile afectate.