Anatol Topală: „Prin instalarea acestor camere de luat vederi responsabilizăm şi elevii şi asistenţii”.
În perioada 1-12 aprilie, toţi elevii care vor absolvi în acest an liceul vor susţine examenul pretestare, exerciţiu care va arăta nivelului de pregătire al tinerilor pentru sesiunea de bacalaureat. În acest an au fost create 100 de centre de bacalaureat unde vor da examenele peste 28 de mii de candidaţi. Despre cum vor fi organizate examenele de absolvire, ce măsuri au fost luate pentru a evita cazurile de luare de mită şi cum se poate asigura evaluarea cât mai corectă a tinerilor, Tamara Grejdeanu a discutat cu Anatol Topală, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii.
Anatol Topală: „În acest an preconizăm ca toate cele 100 de centre care vor fi deschise pentru susţinerea examenelor de bacalaureat să fie dotate cu camere de luat vederi, pentru a asigura desfăşurarea corectă a examenului şi a susţine elevii bine pregătiţi. Astfel va fi foarte uşor dovedit faptul dacă cineva a încălcat prevederile regulamentare, fie că un asistent nu a fost atent, fie că a permis accesul în sala de examen cu telefon mobil sau cu altceva.”
Europa Liberă: Intenţionaţi, eventual, să pregătiţi tinerii de acest lucru pentru a evita panica care apare înainte de examene?
Anatol Topală: „Vom avea întâlniri în care vom aduce la cunoştinţă schimbările din acest an, dar vreau să menţionez că elevii nu au de ce să îşi facă griji fiindcă dacă s-au pregătit, vor susţine examenul de bacalaureat. Se vor instala camere video, asta nu presupune că avem interesul de a pica cât mai mulţi elevi al examen, dimpotrivă, dorim să susţinem elevii care învaţă şi sunt pregătiţi, Şi oricum mai este timp să se pregătească.”
Europa Liberă: Domnule Topală, în sesiunea anului trecut au fost semnalate mai multe fraude, v-aţi gândit şi al metode care ar evita corupţia, se poate de făcut ceva în acest sens?
Anatol Topală: „Da, ne-am gândit şi la acest lucru. Toate înregistrările care vor fi făcute cu camerele de luat vederi vor fi depozitate în timp real şi la orice semnal că undeva s-a făcut o fraudă sau verificând lucrările ne dăm seama că acolo s-a copiat, putem ridica înregistrarea şi vizualiza şi face nişte concluzii. Şi în centrele de evaluare a lucrărilor vor fi camere de luat vederi şi întreprinse şi alte acţiuni care vor asigura desfăşurarea corectă a evaluării.”
Europa Liberă: La ce acţiuni vă referiţi?
Anatol Topală: „Vor fi scanate lucrările de examen înainte de a fi date în comisie la verificare şi după aceea.”
Europa Liberă: La sesiunea din anul trecut elevii trebuiau să predea tot ce aveau, telefoane, atunci când intrau în sala de examen, cum se va proceda în acest an?
Anatol Topală: „Anul acesta se va păstra aceeaşi modalitate, fiecare elev înainte de examen scrie o declaraţie de proprie răspundere că nu are asupra sa obiectele interzise, cele pe care le-aţi menţionat şi altele, astfel încât dacă la el se găseşte unul din aceste obiecte, va fi eliminat de la examen.”
Europa Liberă: Şi este obligatorie această declaraţie?
Anatol Topală: „Da, este obligatorie, conform metodologiei.”
Europa Liberă: Dar aceste măsuri de securitate, nu sunt prea dure?
Anatol Topală: „Nu văd de ce ar deranja acest lucru pe cineva atât timp cât vii pregătit la examen. Pe de altă parte, camere de luat vederi sunt în foarte multe locuri publice, la bancă, la magazin, de aceea nu văd de ce ar fi intimidaţi.”
Europa Liberă: Domnule Topală, să ne spuneţi dacă noul regulament de desfăşurare a examenelor de bacalaureat aduce schimbări şi în privinţa testelor, a conţinutului acestora, pentru că au existat discuţii şi în acest sens?
Anatol Topală: „Nu este o nouă metodologie, doar unele aspecte în vederea organizării examenelor, ceea ce se are în vedere înregistrarea cu camere de luat vederi. Ceea ce ţine de conţinut, programele de examen sunt anunţate de mult, ele se găsesc pe pagina web a Agenţiei de Asigurare a Calităţii. Şi din acest punct de vedere, elevii ştiu mai demult, încă înainte de anul nou, care subiecte vor fi propuse în examen şi au şi un model de test în baza căruia pot să îşi dea seama despre gradul de dificultate a testelor.”
Europa Liberă: Dar după această sesiune de pretestare vor exista schimbări, cum se va ţine cont de această sesiune?
Anatol Topală: „După fiecare sesiune de bacalaureat, se face o analiză a sesiunii în baza tuturor rapoartelor venite din teritoriu şi se iau decizii la Comisia Naţională de Examene, ce vom prevedea în următorul an.”
Europa Liberă: Să ne spuneţi dacă v-aţi gândit la practici care ar descuraja copiatul, ca tinerii absolvenţi să nu meargă la examen bazându-se pe această idee, s-a comunicat pe parcursul anului cu profesorii, ce se poate face în acest sens?
Anatol Topală: „S-a comunicat şi anterior, au avut loc întâlniri cu părinţii, elevii, profesorii. Urmează să facem astfel de întâlniri şi în perioada care urmează până la examen ca să informăm toţi cei implicaţi în examen. În mod normal, dacă nu ar interveni factorul uman în unele situaţii, nu ar trebui aceste camere de luat vederi; însă este percepţia în societate a susţinerii examenelor de bacalaureat. Prin instalarea acestor camere de luat vederi responsabilizăm şi elevii şi asistenţii şi consider că în acest caz va fi o atitudine mult mai serioasă din partea tuturor celor implicaţi în organizare. Toată lumea trebuie să conştientizeze că dacă examenul se efectuează corect asta este în interesul tuturor şi a întregii societăţi.”