Miza numirii procurorilor-şefi în România

În România atenția opiniei publice s-a îndreptat și astăzi spre numirile în fruntea justiției românești, criticată mereu de Uniunea Europeană.

Liberalii romani au renuntat la portfoliul Justitiei, primul ministru i-a nominlaizat pe procurorii sefi mai degraba dupa negocieri cu presedintele si fara sa-si consulte partenerii de guvernare

Numirile de procurori șefi au declanșat o adevarata criză politica in Romania, semn ca miza este mai importanta de cit pare. Premierul Victor Ponta a trimis azi dimineta propunerile catre CSM-Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce ieri se razgindi-se, spunind ca-i lasa aceasta sarcina viitorului ministru al Justitiei.

Practic, in aceasta perioada primul ministru, care a fost procuror dupa terminarea studiilor, si-a asumat si fotoliul Justitiei, in interludiul care a urmat numirii fostei ministre Mona Pivniceru la Curtea Constitutionala.

Coalitia de guvernamint din Romania formata liberali si socialisti are un sprijin de 70 la suta in parlament, dar cu toate acestea se clatina la fiecare mișcare legata de Justitie. De data aceasta liberalii s-au suparat fiindca premierul socialist al Romaniei a negociat nominalizarile pentru funcțiile de procurori șefi cu Traian Basescu, presedintele de dreapta al Romaniei. Lucrurile au devenit insa si mai complicate dupa ce fostul sef al DNA - Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, cu rezultate remarcabile notate in rapoartele de tara facute de Comisia Europeana a declarant ca Laura Codruta Kovesi, fosta procuroare generala, sustinuta de Traian Basescu pentru a deveni sefa DNA nu este potrivita pentru aceasta functie. Daniel Morar a vorbit doar despre lipsa ei de experienta in domeniul marii coruptii, dar in subsidiar ar fi vorba si despre flexibilitatea ei, ca si a celorlalti procurori de pe lista convenita de premierul si presedintele Romaniei.

Consiliul Superior al Romaniei ii ceruse premierului inca de ieri sa respecte procedurile, adica sa faca o selectie de dosare, dupa ce procurorii interesati si-ar fi depus candidaturile. De asemenea, Comisia Europeana a declarant ca nu au existat nici un fel de discutii cu Premierul si Presedintele pe aceasta tema si ca trebuie aplicate procedurile legale. Scurtatura aleasa prin compromis politic ar putea asigura, insa altfel de avantaje, in conditiile in care liberalii romani au interes direct sa controleze avansarile procurorilor. Nu doar din cauza ca ministrul liberal al transporturilor este inculpat intr-un dosar de coruptie, ci mai ales fiindca Dan Voiculescu, detinatorul Antenei 1, 2 si 3, aliat cu PNL vrea sa fie sigur ca in fruntea parchetelor vor fi oameni prietenosi.

Interesul sau direct in acest domeniu a fost transmis mai ales prin intermediul postului Antena 3, iar astazi dupa decizia premierului roman, Dan Voiculescu a solicitat o intilnire de urgenta a liderilor Uniunii Social-Liberale, in urma careia liberalii au renuntat in mod surprinzator la portofoliul justitiei, pe care il negociasera dupa alegrile din decembrie.

Asadar, compromisul dintre presedintele Romaniei, Traian Basescu si premierul Victor Ponta a creat prima bresa in USL si a deschis prima dezbatere serioasa despre necesitatea respectarii regulilor.

In Romania ministrul justitie ii nominalizeaza pe viitorii procurori sefi si adjuncti, Consiliul Superior al Magistraturii le da un aviz consultative, iar presedintele are ultimul cuvint: accepta sau refuza nominalizarile facute.