Ambasadorul W. Moser: Moldova are nevoie de un sistem judiciar de încredere atît pentru oamenii de afaceri cît şi simplii cetăţeni

Un reportaj de la seminarul „Afaceri cu Statele Unite”, desfășurat la Chișinău


Datele statistice din surse americane arată că volumul comerţului bilateral între Republica Moldova şi SUA a fost anul trecut de peste 60 de miloane de dolari, cu aproape 15% mai mult decât în 2011. Reprezentanţii companiilor americane în Republica Moldova susţin că reforma justiţiei şi eliminarea barierilor birocratice ar fi principalele măsuri ce trebuie întreprinse de autorităţile locale pentru a atrage mai multe investiţii străine. Detalii are Diana Răileanu care a fost prezentă astăzi la seminarul „Afaceri cu Statele Unite” organizată de ambasada SUA la Chişinău şi Camera de Comerţ Americană:

Sergiu Machidon este reprezentantul unui consorţiu de 40 de companii din România şi Statele Unite interesate de piaţa de construcţii şi domeniul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor din Republica Moldova. Sergiu şi-a propus să participe la seminarul „Afaceri cu Statele Unite” pentru că are de gând să cerceteze piaţa moldovenească pe care o consideră una atractivă:

Sergiu Machidon

„Este o piaţă în fază de dezvoltare, fapt pentru care puteţi observa şi dvs prezenţa unor fonduri de investiţii cum este BERD, Banca Mondială şi fondurile USAID şi mai ales fiind companii americane în grupul nostru, asta ne ajută să dezvoltăm unele proiecte mai repede. Într-adevăr, există o frică din partea investitorilor pentru a veni pe piaţa din Republica Moldova, dar datorită acţiunilor desfăşurate în ultimul an s-a mai stabilizat piaţa, ceea ce îi face pe investitori să vină. Există mare deschidere din partea autorităţilor, pentru că chiar dacă nu sunt stabilite legi, ele pot fi stabilite în interesul naţional, în intreresul public, în interesul cetăţeanului.”

Interesele investitorilor americani în Republica Moldova sunt reprezentate de Camera de Comerţ Americană, fondată în 2006 şi care numără în prezent peste 80 de

Ambasadorul William Moser

membri. Ce i-ar motiva pe oamenii de afaceri din SUA să investească bani în piaţa locală? O justiţie echitabilă şi o concurenţă loială, notează ambasadorul american la Chişinău, William Moser:

„Ceea ce ne aşteptăm să vedem este un mediu de afaceri bun, în care investitorii americani vor fi protejaţi de intervenţii arbitrare, unde se ţine cont de buchea legii. Din aceste motive insistăm pe consecvenţă şi transparenţă. Moldova are nevoie de un sistem judiciar în care nu doar oamenii de afaceri pot avea încredere, dar şi simplii cetăţeni.”

Pe lângă reprezentarea intereselor investitorilor de peste ocean,

Cristina Harea, președinta Camerei de Comerț Americane

Camera de Comerţ Americană organizează şi instruiri pentru oamenii de afaceri din Republica Moldova. În cadrul seminarului, peste o sută de agenţi economici locali au fost familiarizaţi cu experienţele de succes de la colegii americani, explică preşedinta Camerei de Comerţ, Cristina Harea:

„Eu cred că exemplele de succes care sunt crează nişte modele de urmat, crează nişte exemple de urmat şi atunci există o deschidere mai mare a celorlalţi să zică: „Dacă i-a reuşit vecinului, de ce să nu îmi reuşească şi mie?” Da, există particularităţi de ţară, dar există şi lucruri general acceptabile, nişte axiome care sunt deja lecţii învăţate de toţi şi atunci ar trebui să le urmăm, să le acceptăm.”

Analizele economice arată că, în prezent, domeniile în care preferă oamenii de afaceri americani să investească sunt: agricultură, industria uleiului vegetal, industria vinului şi telecomunicaţiile.