M. Jenssen: în Moldova sînt legi anti-coruptie dar nu se aplică

„Asteptam din partea autoritatilor moldovene dar si a justitiei o atitudine pro-activa pentru aplicarea legislatiei. Legislatie anti-coruptie exista, insa nu este aplicata” a declarat într-un interviu cu Europa Liberă, Michael Janssen, expert GRECO ( the Group of Countries against Corruption) în cadrul Consiliului Europei.

„GRECO s-a ocupat de aceste doua probloeme: criminalizarea coruptiei si transperenta finantarii partidelor. In ambele cayuri, una din probloemele centrale este ca legea exista dar nu este aplicata cum trebuie, cite odata cei care trebuie sa aplice legea nu cunosc toate detaliile acesteia sau nu au o atitudine suficient de pro activa, fata de aceste problem” a mai declarat expertul GRECO Europei Libere.

Privind transparenţa finanţării partidelor, Janssens pune greutăţile întâmpinate de acest proiect de lege şi pe seama actualei crize politice:

„Proiectul de lege (privind finantarea partidelor) nu este aplicat, defat nu a fost nici trecut prin parlament. Este evident ca procesul legislativ este ingreunat de actuala criza politica dar Greco incurajeaza autoritatile sa dea dovada de vointa politica pentru a adopta aceasta lege , pentru ca Moldova a pregatit un proiect foarte bun...”