Viața privată și Internetul

Bruce Schneier: „Companiile trebuie să respecte legile, dar ele nu vor lupta împotriva guvernelor pentru că scopul lor este să facă afaceri și bani”.

Cind folosim reţele de socializare – sa ne cautam prietenii sau duşmanii – cind ne istorisim prietenilor experientele si preferintele proprii, cît de mult din personalitatea noastra reala dezvaluim? Și cui? Și cine anume ar putea folosi aceste informatii? Ca prieten sau ca duşman? Acestea sunt doar citeva intrebari pe care probabil multi dintre ultilizatorii reţelelor de socializare şi le vot fi pus inainte de a se „loga”…
Corespondenta Europei Libere, Deana Kjuka, i-a adresat mai multe întrebări lui Bruce Schneier, autorul cărţii „Liars and outliers: enabling the trust society needs to survive”. Interviul este rezumat de Oana Serafim
.

Nu mai este un secret pentru nimeni că Google, Facebook sau Twitter au acces la „amprentele noastre” in spatiul digital. Cit de adevărate sunt însă aceste profiluri „on line” şi la ce pot fi ele folosite, l-a intrebat mai întii corespondenta noastra pe analistul Bruce Schneier.

Specialistul în securitate informațională Bruce Schneier la o conferință la Budapesta

Bruce Schneier: „Nu putem ştii cit de reale sunt. Informaţia este folosită pentru a ţinti publicul pentru reclame. Sunt folosite pentru a fi vindute companiilor de reclame sau sunt folosite de guverne pentru ce vor ele.


Google, de exemplu, publică de câte ori primeşte scrisori de la diferite agentii guvernamentale sau de securitate naţională din diferite ţări despre anumiti utilizatori. Alte companii nu fac publice aceste soliciotări. Asa ca avem oarecare vizibilitate despre ce face Google, dar nu şi despre altele. In principiu, cei care folosesc informaţia accesibilă on line o folosesc, de fapt, ca să judece oamenii…; sau din motive comerciale sau politice.”

Este in acest sens, ideea de „viaţă particulară”, doar o iluzie? - a întrebat corespondenta noastră.

Bruce Schneier: „Si da si nu. Cred că este aproape imposibil să îti păstrezi viata privată pe internet şi să te poti apăra de un presumptiv adversar care are suficiente motive, abilităţile şi fondurile necesare. Pe de altă parte, sunt o multime de lucruri care pot fi făcute şi ar trebui făcute pentru a-ţi proteja viaţa particulară. Dar daca „cealalta parte”, oricare ar fi ea, vrea sa ştie cine esti, cred ca sunt puţine posibilităţi să poţi opri asta…

Corespondenta noastra a vrut sa stie şi cît de doritoare sunt totuşi aceşti giganţi, precum Google sau Skype să vrea să ofere altora datele clienţilor lor ?

Bruce Schneier: „Companiile trebuie să respecte legile, dar ele nu vor lupta impotriva guvernelor pentru că scopul lor este să faca afaceri si bani. Asa ca vor relaţii bune. Cred că, în general, companiile vor să faca orice doresc guvernele. Unele o fac fără tragere de inimă şi sunt mai precaute decit altele. Unele pun mai multe întrebari ca altele, dar, în general, ele lasa guvernele sa faca ce vor. Suntem aproape siguri că Microsoft permite diferitelor guverne să-i spioneze pe unii din utilizatorii serviilor, dar ei nu ne-au spus niciodată, aşa ca nu ştim. Multe sunt ascunse şi nu obţinem prea multe informatii.”

Corespondenta noastra l-a intrebat pe Bruce Schneier dacă şi în viitor utilizatorii rețelelor de socializare ar trebui să nu se teamă de hackeri şi terorişti, dar de guverne atunci cind sunt pe net?

Bruce Schneier: „Nu ştiu cum va fi in viitor, dar aş putea bănui că da. Marile riscuri nu vor fi riscurile „ilegale”, ci cele legale. Vor fi guvernele. Vor fi corporaţiile. Vor fi cei care se afla la putere pentru a-şi păstra puterea…”